Ця пряна, ароматна спеція відома в колах вишуканих кулінарів вже протягом багатьох тисячоліть, і сьогодні попит на неї став приголомшливим. Французька гірчиця в зернах ідеально поєднується з м’ясними, рибними та овочевими стравами, і кожен рецепт з нею може по праву претендувати на звання головного. Давайте ж познайомимося ближче з цією дивовижною пікантною добавкою і дізнаємося, звідки вона «прийшла», а також де, як і для чого її використовують.
Універсальність гастрономічних властивостей зернової гірчиці, рівно, як і її рецепт, з безліччю різних варіацій виготовлення, відкривалася протягом довгих років, коли кулінарія тільки нарощувала свій потенціал.
Багатьом пізніше вченим вдалося встановити і неймовірну користь цього продукту. Зокрема було виявлено, що вона сприяє поліпшенню засвоєння білків і жирів організмом, саме тому її тандем з м’ясом і рибою вважається найбільш перспективним.
Не дарма ж французька гірчиця найбільше застосування має в приготуванні м’ясних маринадів і паніровок, які покликані покращувати смак готового виробу, а також для салатів в якості заправки і як приправа для соусів.
Незамінним штрихом є додавання цієї пряної спеції до таких делікатесів як, наприклад, стейк або шашлики, а також запечена птиця або кролятина.
Важливим фактором є і те, що ця пряність має антибактеріальну та протигрибкову властивістю, що дозволяє її активно використовувати при консервуванні різних продуктів. Разом з тим ця приправка може похвалитися і наявністю в ній таких вітамінів, як A, D, E і плюс до всього таких необхідних нам харчових волокон.
І це ще не все, особливістю такої пряної суміші є її зернистість, а адже саме в насінні зібрані у великій кількості ефірні масла, які зміцнюють нашу імунну захист.
Гірчиця «Паризький мотив»
Ось скільки плюсів у цій непоказною, але досить ароматної спеції, яку можна без проблем придбати в найближчому супермаркеті. Однак ми не шукаємо легких шляхів, і розповімо, як зробити в домашніх умовах французьку спецію.
Взагалі рецепт приготування зерниста гірчиця має досить-таки простий, де весь упор робиться на прянощі. Отже, нам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Вода холодна – 1 стакан;
- Гірчиця порошок – 1 стакан;
- Гірчиці зерна – ¾ склянки;
- Вино сухе біле – 1 стакан;
- Оцет 5% – 1 стакан;
- Коричневий цукор – ½ склянки;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Кориця – 1 ч.л .;
- Куркума – 1 ч.л .;
- Жовтки курячі – 2 шт .;
Приготування
- Спочатку візьмемося за гірчицю. У поглибленої Мисьо змішуємо порошок і зерна з водою і залишаємо настоятися 30 хвилин.
- Тепер зробимо пряний оцет, для чого в каструльці змішуємо 5% кислоту з вином, корицею, куркумою, сіллю і розрізаним навпіл цибулею. Далі ставимо її на плиту і після закипання витримуємо на вогні ще чверть години.
- Після цього нам потрібно видалити цибулю, а ароматичну рідини процідити її через ситечко.
- І ось тепер настав момент істини, коли поєднавши в одному посуді розбухлу горчічкі, пряну оцтову суміш і збиті жовтки, а потім прокип’ятивши на середньому вогні при регулярному помішуванні до загусання і потім охолодивши, ми отримуємо ту саму зернисту гірчицю, яку, як бачите, приготувати зовсім не складно.
Зберігати таку приправу варто в холодильнику, а перед застосуванням її слід злегка нагрівати.
«Гірчиця зернова по-французьки»
Складові
- Гірчиця в зернах – 1/2 склянки + –
- Оцет винний білий – 100 мл + –
- Цукор – 60 г + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Кориця – 1/3 ч. Л. + –
- Лук-шалот – 120 г + –
Приготування
Однак кулінарія не на словах б такий багатогранної, якби мала в своєму арсеналі лише один спосіб виготовлення цього ароматного дива.
В рукаві істинного кухаря завжди є запасний козир, як, наприклад, ось цей рецепт.
- Гірчицю слід на ніч замочити в оцтовому окропі.
- З ранку додаємо до суміші цукор, сіль і інші прянощі, а також обсмажений і перетертий до пюреобразного стану цибулю-шалот.
Крім заявлених в даному варіанті спецій, ми можемо експериментувати з прянощами, додаючи мускатний горіх або кардамон, також незабутній аромат гірчиці здатна надати лимонна цедра.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт гірчиці з порошку
Європейські гірчичні мікси
Французький варіант можна вважати відправною точкою для інших європейських рецептик. Так, наприклад, знаючи, що жителі півострова – «чобота» дуже і дуже поважають ароматні трави, можна здогадатися, що в їхньому варіанті будуть в достатку присутні пряні рослини.
Для приготування італійської суміші слід взяти готову зернисту гірчицю і змішати з стовченими до однорідної маси петрушкою, зеленою цибулькою і естрагоном, взятими в однакових пропорціях, і заправленими сметаною.
Любителі м’ясних делікатесів – німці, також переробили під свій смак цю заправку, хоча різниця від паризького стилю хіба що в грубому перемолу гірчичних зерен і їх тривалому замочуванні в холодному оцті.
Виходить вона з солодкуватим присмаком і традиційно подається як соус до мюнхенським ковбасок.
Як приготувати гірчицю з двох видів зерен
Взагалі використання зерен в приготуванні гірчичною суміші краще порошкового напівфабрикату, оскільки саме насіння є власниками найціннішого гірчичного масла, а перемелені в муку їх продукти переробки, як правило, при замісі, супроводжуються рослинними або соєвими жировими вичавками.
До всього іншого, зернистий варіант набагато перевершує свого «мучного» колегу за смаковими і ароматними характеристикам, а якщо в складі заявлені два види насіння: темні і світлі, то такий продукт гарантовано стане фаворитом при будь-якому застілля і на будь-якій кухні.
Складові
- Жовта гірчиця в зернах – 1/3 склянки;
- Чорна гірчиця в зернах – 2 ст.л .;
- Порошкова гірчиця – 2 ст.л .;
- Вода – 125 мл;
- Оцет яблучний – ¼ склянки;
- Цедра лимона – 1 ч.л .;
- Сік – ¼ склянки;
- Кріп сушений – 1 ч.л .;
- Сіль – ½ ч.л .;
- Мед – ¼ склянки.
Приготування
- Так як ми готуємо гірчичну суміш, то й почнемо нашу підготовку саме з її обробки. Змішуємо світлі і темні зерна і перемелює їх трохи в кавомолці.
- В отриману суміш всипаємо гірчичний порошок, сіль і присмачуємо оцтом, соком цитруса і окропом в заявлених обсягах. Все перемішуємо і залишаємо хвилин на 5.
- Тепер нам потрібно перекласти гірчичну масу в чашу блендера або кухонного комбайна, додати туди ж цедру, сушений кріп і збити до кремової консистенції.
- Ось в принципі наша французька гірчиця в зернах і готова, але серед всіх інгредієнтів у нас залишився мед. Його ми можемо змішати в загальному складі, а можемо просто не додавати. Це вже, як то кажуть, справа смаку.
Зберігати цю пряну суміш слід в холодильнику. А масштаб її застосування воістину величезний. Таку приправу можна додавати в салати, як соус до овочевих, м’ясних і рибних страв, а також змащувати їй бутерброди. Повірте, ви і ваші гості залишитеся задоволені.