Влітку ми радіємо свіжим плодам, а ближче до осені починається активний етап їх заготовок: варення, компоти і, звичайно ж, хмільні напої з різних видів ягід і фруктів.
Якщо ви думаєте, що для приготування останніх підходить тільки виноград, то дозвольте розвіяти ваші сумніви, запропонувавши зробити домашнє вино з яблук без дріжджів. Такий напій зовсім нескладний у приготуванні, зате ви будете впевнені в тому, що компоненти натуральні і не містять шкідливих добавок.
На відміну від інших домашніх вин, саме яблучне дає особливу палітру смаків, запросто перетворюючи звичний винний смак в оригінальний (з сухого і терпкого в ніжно-десертний).
Більш кислі фрукти підходять для столових вин, сухі виходять з щільних і недозрілих яблук, а якщо ви справжній любитель солодкого, тоді вибирайте медові осінні сорти.
Можна навіть спробувати приготувати купажне вино: візьміть кілька різних сортів і змішайте їх в необхідних вам пропорціях. Детальніше, як зробити вино з яблук без дріжджів – читайте в нашому покроковому рецепті.
Яблучне вино в домашніх умовах: рецепт без дріжджів
Складові
(К-ть яблук вказано приблизний, якщо вам потрібно отримати вино в більшій чи меншій кількості, тоді вага плодів в рецепті можна змінити)
- Яблука – 20 кг + –
- Цукор – 250-350 г на літр яблучного соку (все залежить від кислоти і солодощі ваших яблук) + –
- Вода очищена – 100 мл на 1 л свіжого соку з яблук + –
Смачне вино з яблук без дріжджів: простий рецепт
Перш, ніж приготувати яблучне вино в домашніх умовах без дріжджів, потрібно запастися терпінням: до столу його можна буде подавати в кращому випадку через 3-4 місяці.
І, звичайно ж, нам не підійдуть красиві глянцеві фрукти, куплені в супермаркеті, їх краще просто з’їсти в свіжому вигляді, а для вина потрібно взяти садові.
- Яблука ні в якому разі не моєму: на їх шкірці містяться дріжджові бактерії, які і дозволять нам створити натуральне вино. Максимум, що можна зробити – це злегка почистити їх м’якою щіточкою. Саме тому, магазинні миті і натерті воском яблука не будуть бродити, а просто зіпсуються.
- Розрізаємо фрукти на четвертинки і видаляємо середину, щоб майбутнє вино не гірчило.
- Якщо є пом’яті або пошкоджені ділянки, то їх також безжально зрізаємо. Пам’ятаємо, саме від якості яблук, в першу чергу, буде залежати смак домашнього вина.
- Яблука подрібнюємо в кашку. Це можна зробити за допомогою кухонного комбайна, блендера, пропустити через м’ясорубку або, при наявності часу і бажання, потерти на тертці.
- Пюре називається мезгой, її ми поміщаємо в заздалегідь підготовлену, краще скляний посуд, закриваємо кришкою, щоб уникнути попадання сторонніх часток або плодових мушок, і залишаємо в теплому місці на 4-5 днів.
Мезгу потрібен час від часу перемішувати, щоб бродіння проходило рівномірно.
- Наступний етап – проціджування. Для цього беремо, складену в декілька шарів марлю, і ретельно віджимають всю рідину в окремий посуд. Отримав сік і є наше майбутнє вино. Мезгу без жалю викидаємо.
- Підготуємо сироп: на кожен літр соку нам знадобиться 250 грам цукру і 150 грам води. Все ретельно розмішуємо до повного розчинення цукру.
- Розливаємо сік з цукром в скляні ємності з герметичною кришкою. Якщо у вас є гідрозатвор (він продається в спеціалізованих магазинах) – прекрасно, але можна скористатися звичайною медичною рукавичкою.
- Для цього робимо акуратний прокол в одному з пальців, а потім щільно прімативаем рукавичку до шийки нашої ємності, за допомогою скотча або мотузки.
Вино прибираємо в темне тепле місце приблизно на 2 місяці. Зиркаємо: якщо занадто жарко, то процес бродіння може піти швидше, тоді рукавичка надуется трохи раніше.
Яблучне вино майже готове, тепер акуратно переливаємо його в чисту пляшку – так, щоб не взболтнуть осад, і він залишився лежати на дні.
Можна подавати, але домашнє вино з яблук без дріжджів стане ще якіснішим, якщо після відділення осаду дати йому постояти ще кілька днів, на цей раз в прохолоді. Після цього готове ароматне вино з яблук розливаємо по келихах, подаємо до столу і приймаємо заслужені компліменти!