Як замаринувати щуку

як замаринувати щуку
На Русі ніколи не скупилися на страви, влаштовуючи бенкети з нагоди і без, де часто центровий постаттю сервіровки була вона – річкова мисливиця. Скільки ж страв можна приготувати з цієї зубастої рибки, складно порахувати, однак неповторність її смаку безпосередньо залежить від того, як маринувати щуку. Сфабрикувати розсіл не така вже й складне завдання, тут головне визначитися з тим, який спосіб готування ми маємо намір здійснити.

Щуку впору оспівувати оди. У цій річковий красуні приховані справжні скарби смаку і користі. Ніжне філе, мінімум кісточок, а також великий вміст вітамінів і необхідного нігтям, зубам, м’язам і мозку фосфору роблять її воістину безцінної.

Плюс до всього, низька калорійність цієї риби дозволяє активно використовувати її в дієтичному харчуванні, значно разнообразив це меню.

З часів освоєння рибного лову, а зокрема і щуки, кухонними працівниками було придумано безліч рецептів приготування рибних страв. Чешуістих і хвостатих запікають, смажать, коптять, парять і варять, крім того їх сушать і засолюють, в загальному, кухарі щодо морепродуктів включають свою фантазію на повну потужність.

І серед усього цього кулінарного достатку особливе місце займаємо мариноване філе щуки в якості відмінною холодної закуски, де найбільш популярним варіантом є оцтова замочка. Його-то ми і випробуємо.

Маринована щука з оцтом

Маринована щука - домашній рецепт

Складові

  • Щука – 1 тушка на 1 кг + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
  • Сіль – 20 г + –
  • Цукровий пісок – 1/4 ч. Л. + –
  • Соняшникова олія з запахом – 35 г + –
  • Оцет столовий 6% – 30 г + –

Приготування

Цей нехитрий рецепт дозволить нам протягом 2-х діб отримати справжній рибний делікатес.

За своїми смаковими якостями це блюдо нагадує всім відому рибу хе, однак концентрація кислоти в даному випадку буде мінімальною, та й набір спецій значно бідніший, що, в общем-то, анітрохи не применшує достоїнств готової закуски.

Сама по собі щучка вельми і вельми смачна рибка, а при майстерною обробці і зовсім виходить, що називається «пальчики оближеш».

оброблення щуки

Перед тим, як замаринувати щуку, її необхідно підготувати, тобто почистити, що, по суті, є досить делікатній завданням.

Як відомо, луска у цій хижачки дуже дрібна, щільна і жорстка, і зчистити її з тіла риби неймовірно складно. Але оскільки нам потрібно лише філе, то в даній ситуації можна стягнути з щуки «панцир» разом зі шкірою панчохою, а потім розрізати черевце і випатрати її нутро.

Якщо вам подобається філе з шкіркою, тоді луску чистимо спеціальним рибним ножем і ріжемо її на шматочки або відразу обробляємо на філе і очищаємо кожен шматочок.

Як маринувати щуку

Після цього гарненько промиваємо тушку під прохолодною проточною водою, зрізаємо плавники і голову, а вже потім обробляємо на шматочки шириною 1-1,5 см, відокремлюючи кісточки.

Приготування

  1. Після всіх очисних процедур у нас повинно вийти приблизно 400 г нарізаного рибного філе, які прекрасно вмістяться в 500 грамової баночці. В принципі і весь розрахунок інгредієнтів у нас йде строго на цей обсяг.
  2. Склотару поки залишимо осторонь, а щучье м’ясо викладемо в миску, куди слідом засипаємо цукор, сіль, все гарненько перемішати і залишаємо просочуватися.
  3. Розібравшись з щукою, ми можемо з чистою совістю приступити до чищення і нарізки цибулі. І подрібнювати ми його будемо тонкими півкільцями.
  4. Тепер же ми будемо укладати наші консерви в банку. Першим шаром утрамбовуємо в Стеклянка рибу, слідом цибулю і знову рибу, і так чергуємо пошарово, поки інгредієнти не вичерпаються, однак потрібно розрахувати так, щоб цибуля була завершальним.
  5. І ось ми вже наблизилися до приготування маринаду. Справа ця хвилинне, змішуємо до однорідності масло з оцтом і заливаємо в баночку.
  6. Тару після закінчення всіх кулінарних заходів закриваємо пластиковою кришкою і ставимо щуку в рефрижератор на дві доби просочуватися. Однак не потрібно забувати кілька разів на день банку струшувати, щоб розсіл потрапляв в усі верстви.

Замаринована таким чином рибка виходить дуже ніжною, соковитою і ароматною. Найтонший баланс цукру і солі підкреслюють всю винятковість цієї закуски.

Спробувавши цей делікатес, можна зрозуміти, що два дні очікувань пройшли не дарма. Таку щуку можна їсти і як самостійне блюдо, і посмажити з неї шашлик на мангалі.

Щука, маринована з оцтом

Інновації в рецепт …

Однак це рецепт не єдиний. Є ще маса гідних варіантів мариновки щучкі.

Наприклад, можна використовувати відмінний рецепт цитрусового розсолу, де крім лимонного соку слід взяти нарізану кільцями ріпчасту цибулю, а також сіль і спеції за смаком і в цій масі витримати філе рибки близько півгодини.

Інший, не менш цінний спосіб ґрунтується на соєвому соусі (50 мл) і також соку одного лимона, з якими необхідно змішати пару столових ложок натертого імбиру, стільки ж соняшникової рафінованої олії та 3 зубчики часнику.

Крім того, в будь-який рецепт можна вносити корективи, спираючись на власні переваги. Зазвичай для удосконалення того чи іншого складу додаються прянощі. Однак слід відповідально підійти до питання підбору спецій.

Як замаринувати щуку

Для риби відмінно підійдуть такі приправи, як майоран або коріандр, перець чорний і запашний, гвоздика, кориця, лавр і зерна білої гірчиці. Разом з тим і зелені знайдеться почесне місце в цій страві, адже петрушка, кінза і кріп чудово поєднуються з морепродуктами.

Використовуючи ці поради, можна легко освоїти техніку, як маринувати щуку. А з цими навичками ви завжди зможете зачарувати гостей відмінною закускою.