Щоб запропонувати домочадцям і гостям незвичайну і пікантну заготовку на зиму, приготуємо наступне блюдо. Огірки в аджике на зиму здивують гурманів, і порадують просто любителів смачно поїсти, адже в цій закусці ідеально поєднується соковитість і гострота. У цій статті ви знайдете перевірений і нескладний рецепт приготування консервованого салату, прекрасно поєднується і з м’ясом, і з рибою.
Ця закрутка виходить набагато більш оригінальною, ніж просто солоні огірки на зиму.
Огірочки краще використовувати молоденькі, так як в банку ми їх нарізати будемо кружками – чим менше кружечки, тим акуратніше вони будуть виглядати і швидше приготуються.
Отже, зробимо гостру закуску за традиційним рецептом.
Огірки в аджике: рецепт класичний
Складові
- Огірки молоді – 4 кг + –
- Помідори – 1,5 кг + –
- Червоний гіркий перець – 1 шт. + –
- Болгарський перець (червоний) – 5 шт. + –
- Оцет столовий 9% – 150 мл + –
- Часник – 3 головки + –
- Рослинна олія – 1 стакан + –
- Сіль – 3 ст. л. + –
- Цукор – 3/4 склянки + –
Приготування
- Спочатку займемося банками, на це кількість інгредієнтів нам потрібно буде простерилізувати не менш 8 півлітрових банок.
- Всі овочі миємо й чистимо, огірки відкладаємо в сторону, а помідори, всі види перців і часник пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо в кухонному комбайні.
- Отриману масу виливаємо в каструлю і ставимо на невеликий вогонь.
- У неї додаємо оцет, сіль, цукор і рослинне масло.
- Як тільки все закипить, тримаємо аджику на вогні 15 хвилин, безперервно помішуючи.
- Готуємо огірки: ріжемо їх на кружечки товщиною 3-4 мм. Обов’язково пробуємо їх на гіркоту, при необхідності прибираємо шкірку.
- По закінченню зазначеного часу, закладаємо їх в аджику, зменшуємо вогонь до мінімуму і накриваємо все кришкою.
Через 8-10 хвилин перевіряємо, якщо огірки стали темніти, як при засолюванні, тут же вимикаємо наш салат. Якщо ж вони ще яскраві, каструлю кришкою вже не накриваємо і, помішуючи, стежимо – як тільки вони почнуть змінювати колір, розкладаємо закуску по банкам.
Щоб розкласти огірки порівну, закладаємо в банки спочатку їх до плічок, а потім доливаємо обсяг до самого верху соусом.
Закочує банки кришками, перевертаємо їх і вкутуємо, як звичайну консервацію до повного охолодження. Після цього прибираємо баночки в темне прохолодне місце до холодів або свят. Чудові огірки в аджике готові!
Варіант зі стерилізацією
Цей же рецепт можна зробити зі свіжими огірками. Для цього проробляємо все те ж, що і в попередньому рецепті, готуючи аджику, але огірки не проварюємо, а ріжемо кружальцями і закладаємо нещільно в стерилізовані банки.
Заливаємо все киплячій аджикою, стерилізуємо баночки 15 хвилин і закочує кришками. Перевертаємо і вкутуємо.
Огірки в аджике на зиму соковиті
Салат за цим рецептом виходить особливо насиченим, завдяки тому, що огірки разом з іншими овочами встигають добряче настоятися.
- Своїм та ріжемо на гуртки 1 кг огірків.
- Готуємо інші овочі: розбираємо на суцвіття 600 г цвітної капусти, шаткуємо на півкільця 500 г цибулі і ріжемо кубиками 500 г кабачка.
- У велику каструлю наливаємо 2 л води, розчиняємо в ній 2 ст.л. солі і опускаємо шинкованной овочі. Ми залишаємо їх на 12 годин, тобто можна приготувати все з вечора і відкласти до ранку.
- Тепер беремося за томатну заливку. Робимо її з 2 кг помідорів. Обдаємо їх окропом, чистимо і подрібнюємо в блендері. Виливаємо її в каструлю і залишаємо закипати.
- Тим часом замочені овочі зливаємо і відправляємо в томатну пасту.
- Все солимо, додаємо 100 мл оцту 6%, всипаємо 1 склянка цукру, 2 ст.л. солі, 3-4 лаврових листки, 1 ч.л. меленого імбиру і 5-6 горошин запашного перцю.
Млоїмо овочі після закипання не довше ніж 25 хвилин – вони повинні стати м’якими, але переварювати їх не потрібно. Як тільки щільність цвітної капусти нас влаштує – вона готується найдовше, салат вимикаємо і тут же розкладаємо по півлітрових чистим баночках.
Прикриваємо їх кришками і ставимо стерилізувати. Тримаємо 15 хвилин, закочує, перевертаємо і вкутуємо. Остуджують і прибираємо в підвал або льох.
Як бачите, огірки в аджике можна зробити різними способами. Вибираємо рецепт на смак і пробуємо, адже готовий салат порадує і гостей і близьких!