Як варити морс із заморожених ягід

Морс із заморожених ягід
Дуже добре, якщо у вашому будинку є ягідні запаси, їх можна по-різному використовувати в кулінарії для приготування різних напоїв і страв. Оскільки на дворі все ще стоять теплі деньки, то в самий раз приготувати смачний прохолодний морс із заморожених ягід; причому зварити його ви можете, як у звичайній каструлі, так і в мультиварці.

Покроковий рецепт простого напою з морожених плодів простий, і нічим не відрізняється від приготування зі свіжих ягід, однак ми все одно розглянемо базовий рецепт з урахуванням особливостей різних видів ягідних плодів.

Ягідний морс: покроковий рецепт приготування

Щоб приготувати морс із заморожених ягід – потрібно зовсім небагато інгредієнтів. Як правило, в стандартний набір продуктів для морсу входять: заморожені ягоди, вода, цукор, при бажанні, кладуться м’ята, меліса, імбир та інші натуральні добавки.

Кількість інгредієнтів визначається в першу чергу бажаним обсягом приготування. Що стосується ягід, то використовувати для приготування можна абсолютно будь-які (на ваш смак): брусниця, полуниця, малина, вишня, журавлина, чорна / червона смородина і т. П. Можна в одному напої змішувати декілька видів заморожених ягід, так вийде навіть смачніше .

Ягідний морс - покроковий рецепт приготування

Як варити ягідний морс будинку

  1. Заморожені ягоди пересипаємо в чисту миску, протираємо їх через сито, отриманий сік зливаємо в каструлю.

Якщо до заморозки ягоди були немиті, тоді перед вижимання з них соку, опускаємо плоди в холодну воду, промиваємо, очищаючи від всього непотрібного (листочків, гілочок, бруду і т. П.).

  1. Ягідний макуха заливаємо водою, доводимо до кипіння.
  2. Проварюємо відвар 10-15 хвилин (довше не потрібно, інакше загубляться корисні речовини), потім знімаємо каструлю з вогню і даємо продукту хвилин 15 настоятися.
  3. Після, ще теплий морс, проціджуємо через сито, макуха викидаємо, а відціджений відвар змішуємо з свіжовичавленим раніше соком.
  4. Додаємо наостанок цукор, все розмішуємо, подаємо напій до столу в охолодженому вигляді.

Якщо замість цукру ви будете використовувати мед, тоді почекайте, поки напій охолоне. Температура морсу не повинна перевищувати 40 ° С, інакше – натуральний мед втратить свої корисні властивості.

Як зробити морс з заморожених ягід в мультиварці

Принцип приготування ягідного морсу в мультиварці такий же, як описано в рецепті вище. Відрізняє його лише спосіб приготування.

  • Для термічної обробки заморожених ягід необхідно використовувати режим «Суп», на якому 15 хвилин ягідний макуха буде варитися.
  • Далі змішуємо вичавлений свіжий сік з отриманим відваром і готуємо напій протягом 1 години на програмі «Підігрів».

Два вищеописаних рецепта є базовими.

Як зробити морс з заморожених ягід в мультиварці

Якщо ж ви шукайте конкретні рецепти приготування ягідних морсів, тоді скористайтеся статтями кухарчука, клікнувши на потрібну вам посилання нижче.

  • полуничний морс
  • лимонний морс
  • Морс із замороженої вишні
  • Морс з чорниці
  • Морс з чорної смородини
  • Морс із червоної смородини

Секрети вдалого морсу

  1. Для морсів, киселів і компотів плоди розморожувати не обов’язково. Ви можете використовувати для свого напою ягоди прямо з холодильника. Однак, якщо захочете їх розморозити, то зробити це необхідно правильно.

Найбільш щадний для життєздатності вітамінів спосіб – це повільна розморожування на верхній полиці холодильника (під морозильною камерою). В такому стані плоди будуть розморожувати від 8 до 10 годин, зате користі від них виявиться набагато більше, ніж від тих ягід, які відтанули за 10 хвилин в мікрохвильовці. Також не рекомендується розморожувати плоди при кімнатній температурі, оскільки в них можуть завестися хвороботворні мікроорганізми.   

  1. Використовуючи ті чи інші ягоди, вам необхідно буде враховувати їх природні особливості, як смакові, так і структурні. Наприклад, якщо ви готуєте морс з журавлини – не забувайте, що він вийде досить кислим.

Розбавити морс з журавлини можна не тільки медом або цукром, а й натуральним свіжовичавленим соком з вишні, малини, чорної смородини та інших солодких плодів. Точно також можна вчинити з солодким морсом: якщо він вийшов у вас занадто терпкий – розбавте його соком кислого виду фрукта або ягоди, як у випадку з апельсиново-лимонним морсом.

  1. Що стосується структурних особливостей, то тут необхідно враховувати ті природні якості, які закладені в «тілі» тієї чи іншої ягоди. Наприклад, малина, обліпиха та ряд інших ягід володіють дрібними кісточками. Якщо напій не процідити, то разом з соком вони вам весь час будуть потрапляти в морсе.

Вишні та черешні заздалегідь необхідно очищати від великих кісточок, апельсини і лимони – від цедри і білястих волокон, яблука – від серцевини і, можливо, шкірки (якщо вона виявиться досить велика). Словом, в кожному виді фрукта або ягоди є свої особливості, і їх необхідно розглянути заздалегідь, до того, як ви почнете готувати з них напій.

Морс із заморожених ягід відмінно підходить не тільки в якості смачного напою. Він також є прекрасним способом профілактики багатьох хвороб, в тому числі і простудних, які в холодну пору стають особливо актуальними. Пийте смачні напої цілий рік – і будьте завжди здорові!