Напій, втамовує спрагу, кисло-солодкий і дуже приємний на смак можна зробити не тільки на обід або полудень, а й заготовити. Сьогодні ми розповімо, як варити компот з ревеню, щоб він вийшов легким і тамував спрагу не тільки влітку, а й взимку, адже вітаміни потрібні цілий рік!
Для початку розглянемо, як зробити компот з ревеню так, щоб його можна було пити відразу ж.
Домашній компот з ревеню
Складові
- Черешки ревеню – 400 г + –
- Цукор – 4-5 ст.л. + –
- Вода очищена – 2 л + –
Приготування
- Наливаємо в каструлю воду і засипаємо цукор. Доводимо до кипіння і кидаємо крупно рубані стебла ревеню.
- Знову доводимо до кипіння і варимо, поки черешки не стануть м’якими близько 10 хвилин. Вимикаємо і даємо охолонути.
- Готовий компот проціджуємо і подаємо.
Якщо хочеться, щоб колір став красивішим і незвичайним, додамо до складу пелюстки каркаде. Знадобиться всього 1 ч.л. Засипаємо пелюстки разом з ревенем в киплячу воду. тоді компот вийде ніжного рожевого відтінку.
Щоб трохи змінити смак, в компот з ревеню ми можемо включити сухофрукти. На вказану кількість інгредієнтів нам знадобляться 5 ягід чорносливу (добре, якщо він буде з кісточками) або стільки ж кураги, або 2 ст.л. родзинок.
Сухофрукти промиваємо і без замочування кладемо разом з черешками варитися. Готовому компоту обов’язково даємо охолонути і настоятися, так пряність сухофруктів буде помітніше.
Проціджуємо і подаємо охолодженим.
Компот з ревеню на зиму
Заготівля на зиму буде дещо відрізнятися від звичного рецепта. Всі пропорції вказані з розрахунку на 5-6 півлітрових банок.
Приготування сиропу
Почнемо з приготування сиропу.
- Ставимо 1 л води на вогонь, доводимо до кипіння і засипаємо 250 – 260 г цукру і 1 ч.л. пелюсток каркаде – вони додадуть компоту красивий рожевий колір.
- Помішуючи, чекаємо, коли цукор повністю розійдеться, а пелюстки Заваров. Додаємо ванілін на кінчику ножа і залишаємо остигати.
- Тепер прийшла черга ревеню. Промиваємо 700 г черешків, очищаємо їх від грубої шкірки і ріжемо середніми брусками довжиною 2 або 3 см.
- Складаємо їх в глибокий посуд, заливаємо водою і тримаємо так 5 хвилин. Міняємо воду і ставимо на цей же час. Зливаємо.
- Банки і кришки стерилізуємо будь-яким зручним способом.
- Розкладаємо черешки ревеню так, щоб вони повністю заповнювали кожну баночку.
- Сироп від листя каркаде проціджуємо або виймаємо їх шумівкою. Підготовлений остиглий сироп ополоником розливаємо по банках до самого горлечка.
Стерилізація компоту
Закручуємо кришками і ставимо їх стерилізувати у велику каструлю.
Найкраще зробити це в такий спосіб: стелимо на дно каструлі чисту тканину або рушник, а зверху ставимо кришками вгору банки. Тканина потрібна, щоб під час кипіння банки не билися об метал.
- Заливаємо їх гарячою водою з-під крана так, щоб рівень був вище кришок на 2-3 см і включаємо вогонь.
- Доводимо температуру води до 80 градусів, зменшуємо газ і тримаємо так банки ще 25 хвилин.
- Потім дістаємо кожну, витираємо і, поставивши все банки поруч кришками вниз, вкутуємо ковдрою. Заготівля повинна остигати без різких перепадів температури.
Готовий компот з ревеню на зиму прибираємо в підвал або льох. Такий ласощі стануть відмінним нагадуванням про літо посеред січневих снігів або напередодні Нового року.
варіант II
Цей же рецепт можна трохи змінити, замінивши в ньому каркаде на червоне вино. На ці ж пропорції нам знадобиться всього 100 мл сухого червоного.
- Вливаємо його в сироп відразу після розчинення цукру і даємо прогрітися 2-3 хвилини.
- Замість ванілі буде краще всипати 1-2 палички гвоздики – смак вийде пряним і насиченим.
Далі заготовку ревеню на зиму виробляємо, як описувалося вище.
Як бачите, приготувати компот з ревеню на зиму або на стіл зовсім не так складно, як здається. Головне спробувати і обов’язково все вийде!