Якість харчування у великій мірі залежить від того, яким способом ми обробляємо продукти перед їх вживанням в їжу. Смак вінегрету, «шуби» і численних салатів можна поліпшити, якщо спекти буряк в духовці – в фользі або рукаві, зберігши її натуральний колір і аромат. Коренеплоди, зварені в воді, набувають водянистость, віддають відвару свої корисні речовини, а каструлю після їх варіння нелегко відмити.
Буряк, запечена в духовці, набагато смачніше вареної, та й поживних речовин зберігається набагато більше. Запікання, а не відварювання, робить її смак і колір більш насиченим і натуральним, а в комбінаціях з іншими овочами вона тільки акцентує гастрономічні властивості кожного компонента.
Печені коренеплоди можна використовувати не тільки для приготування салатів. Їх нарізку можна використовувати в борщах і борщ, а також як гарнір до м’яса або грибів. Дуже поживно і апетитно!
Буряк печена готується в духовці легко і швидко – не довше, ніж у воді! Спекти улюблений коренеплід можна кількома способами: на деку (або у формі для запікання), в фользі або в рукаві. Давайте детально розглянемо рецепти запеченої буряка, дізнаємося, скільки часу нам потрібно, щоб приготувати соковитий і корисний овоч!
Запікаємо на деку
На деку продукти більше втрачають в обсязі, ніж у фользі або рукаві, хоча на відкритому листі вони набувають чудовий аромат!
Перед запіканням коренеплоди старанно чистимо щіточкою або губкою. Хвостики і листові розетки не обрізаємо! Дно дека (або форми) вистилає (бажано) промасленим пекарської папером або фольгою. Розкладаємо овочі на деку (або на дні форми) і поміщаємо в духовку, нагріту до 190˚.
Скільки часу запікати, залежить від розміру і терміну зберігання буряків.
- Коренеплоди середнього розміру випікаються приблизно 50 хвилин.
- Плід, недавно прибраний з грядки, готується швидше, ніж пролежав у підвалі кілька місяців.
* Рада кухарчуком
Для збереження соковитості печених овочів, забезпечте всередині камери високу вологість! Для цього достатньо поставити на дно духовки сковороду з водою.
У фользі
Буряк, запечена в фользі, мінімально втрачає вологу і зберігає об’єм і натуральний колір і аромат. Крім того, вам не потрібно буде мити деко, та й фольгу можна використовувати для запікання овочів повторно. Плюси – очевидні!
Щоб правильно спекти буряк в фользі, ретельно миємо її губкою, які не обрізаючи хвостики і розетки, даємо підсохнути і обмазуємо їх шкірку маслом соняшнику або оливок (можна і без масла!).
Буряк дрібного і середнього розміру загортаємо в один шматок фольги, а велику – кожну окремо. Защипуємо щільно краю для замикання вологи і печемо в духовці близько години. Температура духовки – не більше 180˚. Час приготування, знову ж таки, залежить від розмірів і свіжість продукту.
Через 40 хвилин запікання виймаємо овочі з духовий камери і перевіряємо сірником готовність. Якщо їх м’якість вас задовольняє, даємо коренеплодів охолонути, і очищаємо для подальшого використання.
Якщо твердоватим – загортаємо в фольгу і повертаємо в духовку.
В рукаві
Приготувати буряк в духовці можна і в рукаві.
Технологія та сама, що і з фольгою, тільки в рукаві коренеплід випікається швидше – 35-40 хвилин, за умови щільного зав’язування рукава і температури всередині духової шафи 190˚.
Простий салат з печеного буряка
Теоретично, буряк – універсальний овоч для гарнірів. Вона настільки смачна, що не вимагає ніяких доповнень! Досить спекти її в духовці, очистити, нарізати пластинами, полити олією і весь рецепт! Ця страва не тільки легко засвоюється організмом, але і поповнює його поживними речовинами.
Але якщо вам хочеться «творити» з цими коренеплодами, то наші рецепти прийміть як базові, і переробіть їх в свої страви! Дерзайте!
З запеченої буряка можна відразу ж приготувати легкий вітамінний салат. Овоч очищаємо і подрібнюємо на тертці – на боці з великими отворами або нарізаємо шматочками довільної форми.
Готуємо салатну заправку: 1 ст.л. оливкової (або будь-якого іншого рослинного масла) з’єднуємо з 1 ст.л. соку свіжого лимона і 1 ч.л. натертого кореня імбиру.
При бажанні, видавлюємо в заправку 1-2 зубчики часнику.
Заливаємо бурякову масу заправкою і перемішуємо. Перекладаємо в сервірувальна салатник, посипаємо перцем за смаком і насолоджуємося вітамінним блюдом!
Салат з печеного буряка з сиром
Це дуже популярний салат, причому сир краще підійде з козячого молока (можна використовувати популярний фета). Запечена буряк надає цьому салату солодкість, яка в поєднанні з заправкою і сиром, робить смак салату контрастним і оригінальним.
Як приготувати
- Два плода середнього розміру запікаємо в фользі. Час запікання – приблизно 45 хвилин. Готові коренеплоди опускаємо в холодну воду до їх охолодження і очищаємо. Нарізаємо скибочками довільної форми.
- 250 г листя салату промиваємо і обсушуємо на рушник. Рвемо руками.
- 100 г сиру фета розламуємо на шматки, співмірні з розміром бурякової нарізки.
- Півсклянки ядер волоського горіха підсмажуємо на сухій сковорідці, подрібнюємо до великої крихти.
- Дно плоского страви покриваємо підготовленими листям салату, на них викладаємо бурякову нарізку, посипаємо сиром, горішками і цілими листям свіжого базиліка.
- Готуємо салатну заправку: в півлітрову банку кладемо подрібнений часник (1-2 зубчики), сіль і мелений перець (на кінчику ножа), 2 ст.л. соку свіжого лимона і 3 ст.л. нерафінованої оливкової олії. Закриваємо банку щільно кришкою і струшуємо до отримання стійкої емульсії.
- Поливаємо підготовлений салатний мікс заправкою. Подаємо без зволікання!
Фарширована буряк під сиром
Це чудове блюдо гідно не тільки сімейної вечері, але і святкового застілля! Спробуйте і самі переконаєтесь!
Складові
- Буряк середнього розміру – 3 шт .;
- Гриби будь-які – 200 г;
- Сіль – 2 щіпки;
- Сир твердий – 150 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Олія соняшникова – 1 ч.л .;
- Вершки жирністю 20% – 3 ст.л .;
- Петрушка подрібненою – 2 ст.л .;
- Чорний перець мелений – на кінчику ножа.
Приготування
- Запікаємо коренеплоди будь-яким способом майже до готовності. Остуджують і очищаємо. Розрізаємо кожен коренеплоду вздовж волокон, вибираємо серединну частину ложкою, формуючи порожнину. Для стійкості половинок на дні форми, підрізаємо їх округлу частину.
- Готуємо гриби: промиваємо їх під струменем води, зрізаємо пошкоджені ділянки, нарізаємо однаковими шматочками і відварюємо. Відкидаємо на друшляк.
- Цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо в малій кількості масла до характерного аромату смаженої цибулі.
- Пропускаємо через м’ясорубку серцевини бурякових половинок, гриби і цибулю. Присолюємо трохи, приправляємо перцем, перемішуємо і отримуємо начинку. Наповнюємо нею бурякові заготовки, формуючи невеликі гірки.
- Укладаємо фаршировані половинки в форму, поливаємо начинку вершками і посипаємо сирної стружкою. Запікаємо в дуже гарячій духовці (230-250˚) 20 хвилин.
- Подаємо блюдо, посипавши кожну порцію подрібненою петрушкою.
Дуже смачно і креативно!
Рецептів запеченої буряка – безліч. Будь-які овочеві страви можна доповнити цим корисним овочем, який бажано попередньо спекти в духовці, щоб не збільшувати час готування інших компонентів. Крім цього приготований таким чином овоч можна з успіхом використовувати для прикраси блюд – з великих коренеплодів можна вирізати будь-які дизайнерські елементи.