Як спекти буряк в духовці

Як спекти буряк в духовці
Якість харчування у великій мірі залежить від того, яким способом ми обробляємо продукти перед їх вживанням в їжу. Смак вінегрету, «шуби» і численних салатів можна поліпшити, якщо спекти буряк в духовці – в фользі або рукаві, зберігши її натуральний колір і аромат. Коренеплоди, зварені в воді, набувають водянистость, віддають відвару свої корисні речовини, а каструлю після їх варіння нелегко відмити.

Буряк, запечена в духовці, набагато смачніше вареної, та й поживних речовин зберігається набагато більше. Запікання, а не відварювання, робить її смак і колір більш насиченим і натуральним, а в комбінаціях з іншими овочами вона тільки акцентує гастрономічні властивості кожного компонента.

Печені коренеплоди можна використовувати не тільки для приготування салатів. Їх нарізку можна використовувати в борщах і борщ, а також як гарнір до м’яса або грибів. Дуже поживно і апетитно!

Буряк печена готується в духовці легко і швидко – не довше, ніж у воді! Спекти улюблений коренеплід можна кількома способами: на деку (або у формі для запікання), в фользі або в рукаві. Давайте детально розглянемо рецепти запеченої буряка, дізнаємося, скільки часу нам потрібно, щоб приготувати соковитий і корисний овоч!

Запікаємо на деку

На деку продукти більше втрачають в обсязі, ніж у фользі або рукаві, хоча на відкритому листі вони набувають чудовий аромат!

Перед запіканням коренеплоди старанно чистимо щіточкою або губкою. Хвостики і листові розетки не обрізаємо! Дно дека (або форми) вистилає (бажано) промасленим пекарської папером або фольгою. Розкладаємо овочі на деку (або на дні форми) і поміщаємо в духовку, нагріту до 190˚.

kak-ispech-sveklu-v-duxovke.jpg2

Скільки часу запікати, залежить від розміру і терміну зберігання буряків.

  • Коренеплоди середнього розміру випікаються приблизно 50 хвилин.
  • Плід, недавно прибраний з грядки, готується швидше, ніж пролежав у підвалі кілька місяців.

* Рада кухарчуком
Для збереження соковитості печених овочів, забезпечте всередині камери високу вологість! Для цього достатньо поставити на дно духовки сковороду з водою.

У фользі

Буряк, запечена в фользі, мінімально втрачає вологу і зберігає об’єм і натуральний колір і аромат. Крім того, вам не потрібно буде мити деко, та й фольгу можна використовувати для запікання овочів повторно. Плюси – очевидні!

Щоб правильно спекти буряк в фользі, ретельно миємо її губкою, які не обрізаючи хвостики і розетки, даємо підсохнути і обмазуємо їх шкірку маслом соняшнику або оливок (можна і без масла!).

kak-ispech-sveklu-v-duxovke

Буряк дрібного і середнього розміру загортаємо в один шматок фольги, а велику – кожну окремо. Защипуємо щільно краю для замикання вологи і печемо в духовці близько години. Температура духовки – не більше 180˚. Час приготування, знову ж таки, залежить від розмірів і свіжість продукту.

Через 40 хвилин запікання виймаємо овочі з духовий камери і перевіряємо сірником готовність. Якщо їх м’якість вас задовольняє, даємо коренеплодів охолонути, і очищаємо для подальшого використання.

Якщо твердоватим – загортаємо в фольгу і повертаємо в духовку.

В рукаві

Приготувати буряк в духовці можна і в рукаві.

Технологія та сама, що і з фольгою, тільки в рукаві коренеплід випікається швидше – 35-40 хвилин, за умови щільного зав’язування рукава і температури всередині духової шафи 190˚.

Простий салат з печеного буряка

Теоретично, буряк – універсальний овоч для гарнірів. Вона настільки смачна, що не вимагає ніяких доповнень! Досить спекти її в духовці, очистити, нарізати пластинами, полити олією і весь рецепт! Ця страва не тільки легко засвоюється організмом, але і поповнює його поживними речовинами.

Але якщо вам хочеться «творити» з цими коренеплодами, то наші рецепти прийміть як базові, і переробіть їх в свої страви! Дерзайте!

З запеченої буряка можна відразу ж приготувати легкий вітамінний салат. Овоч очищаємо і подрібнюємо на тертці – на боці з великими отворами або нарізаємо шматочками довільної форми.

kak-ispech-sveklu-v-duxovke.jpg1

Готуємо салатну заправку: 1 ст.л. оливкової (або будь-якого іншого рослинного масла) з’єднуємо з 1 ст.л. соку свіжого лимона і 1 ч.л. натертого кореня імбиру.

При бажанні, видавлюємо в заправку 1-2 зубчики часнику.

Заливаємо бурякову масу заправкою і перемішуємо. Перекладаємо в сервірувальна салатник, посипаємо перцем за смаком і насолоджуємося вітамінним блюдом!

Салат з печеного буряка з сиром

Це дуже популярний салат, причому сир краще підійде з козячого молока (можна використовувати популярний фета). Запечена буряк надає цьому салату солодкість, яка в поєднанні з заправкою і сиром, робить смак салату контрастним і оригінальним.

kak-ispech-sveklu-v-duxovke.jpg4

Як приготувати

  1. Два плода середнього розміру запікаємо в фользі. Час запікання – приблизно 45 хвилин. Готові коренеплоди опускаємо в холодну воду до їх охолодження і очищаємо. Нарізаємо скибочками довільної форми.
  2. 250 г листя салату промиваємо і обсушуємо на рушник. Рвемо руками.
  3. 100 г сиру фета розламуємо на шматки, співмірні з розміром бурякової нарізки.
  4. Півсклянки ядер волоського горіха підсмажуємо на сухій сковорідці, подрібнюємо до великої крихти.
  5. Дно плоского страви покриваємо підготовленими листям салату, на них викладаємо бурякову нарізку, посипаємо сиром, горішками і цілими листям свіжого базиліка.
  6. Готуємо салатну заправку: в півлітрову банку кладемо подрібнений часник (1-2 зубчики), сіль і мелений перець (на кінчику ножа), 2 ст.л. соку свіжого лимона і 3 ст.л. нерафінованої оливкової олії. Закриваємо банку щільно кришкою і струшуємо до отримання стійкої емульсії.
  7. Поливаємо підготовлений салатний мікс заправкою. Подаємо без зволікання!

Фарширована буряк під сиром

Це чудове блюдо гідно не тільки сімейної вечері, але і святкового застілля! Спробуйте і самі переконаєтесь!

Складові

  • Буряк середнього розміру – 3 шт .;
  • Гриби будь-які – 200 г;
  • Сіль – 2 щіпки;
  • Сир твердий – 150 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • Олія соняшникова – 1 ч.л .;
  • Вершки жирністю 20% – 3 ст.л .;
  • Петрушка подрібненою – 2 ст.л .;
  • Чорний перець мелений – на кінчику ножа.

kak-ispech-sveklu-v-duxovke.jpg5

Приготування

  1. Запікаємо коренеплоди будь-яким способом майже до готовності. Остуджують і очищаємо. Розрізаємо кожен коренеплоду вздовж волокон, вибираємо серединну частину ложкою, формуючи порожнину. Для стійкості половинок на дні форми, підрізаємо їх округлу частину.
  2. Готуємо гриби: промиваємо їх під струменем води, зрізаємо пошкоджені ділянки, нарізаємо однаковими шматочками і відварюємо. Відкидаємо на друшляк.
  3. Цибулю нарізаємо кільцями й обсмажуємо в малій кількості масла до характерного аромату смаженої цибулі.
  4. Пропускаємо через м’ясорубку серцевини бурякових половинок, гриби і цибулю. Присолюємо трохи, приправляємо перцем, перемішуємо і отримуємо начинку. Наповнюємо нею бурякові заготовки, формуючи невеликі гірки.
  5. Укладаємо фаршировані половинки в форму, поливаємо начинку вершками і посипаємо сирної стружкою. Запікаємо в дуже гарячій духовці (230-250˚) 20 хвилин.
  6. Подаємо блюдо, посипавши кожну порцію подрібненою петрушкою.

Дуже смачно і креативно!

Рецептів запеченої буряка – безліч. Будь-які овочеві страви можна доповнити цим корисним овочем, який бажано попередньо спекти в духовці, щоб не збільшувати час готування інших компонентів. Крім цього приготований таким чином овоч можна з успіхом використовувати для прикраси блюд – з великих коренеплодів можна вирізати будь-які дизайнерські елементи.