Як солити помідори в банках

Як солити помідори в банках
Як же приємно згадувати аромат і смак справжніх літніх овочів, особливо, коли погода за вікном вже не така тепла і сонячна!

Звичайно, зараз багато чого можна купити в супермаркеті, але краще зробити самому; сьогодні ми розповімо, як солити помідори в банках так, щоб вони стали коронною стравою. Погодьтеся, домашня кухня в будь-якому випадку буде корисніше і смачніше магазинної, а кроки приготування, при цьому, будуть під силу навіть новачкові.

Напевно, багато хто з нас пам’ятають, як мама чи бабуся солили помідори, а загадкові перевернуті банки стояли по всій кухні. Будучи дітьми, нам це здавалося великим, важливим і неймовірно складною справою.

Але відкриємо невеликий секрет: засолювання помідорів на зиму – процес досить простий, а якщо не стоїть завдання забезпечити консервами всю округу на три роки вперед, то і досить швидкий.

Варіантів приготування існує безліч, і у кожної господині, напевно, є свої фірмові хитрощі, як солити помідори, тому сьогодні ми розповімо лише класичний рецепт. А якщо з часом захочеться чогось додати – фантазувати можна буде, як завгодно.

Засолка помідорів на зиму з хріном

Складові

  • Помідори щільні невеликі – 2 кг + –
  • Часник – 4 шт. + –
  • Хрін або корінь петрушки – 100 г + –
  • Лавровий лист – 1 шт. + –
  • Кріп (насіння і гілочки) – за смаком + –
  • Сіль – 2 ст.л. (Або за смаком) + –
  • Чорний перець горошком – 5 горошин + –

Як засолити помідори з хріном на зиму

  • В першу чергу стерилізуємо банки і кришки. Якщо немає спеціального апарату, то зробити це досить просто, потримавши банки на паровій бані, в електричній духовці або мікрохвильовій печі. В останньому випадку не забуваємо налити в них трохи води, щоб вони не лопнули.
  • Не забуваємо про кришки – їх найзручніше на пару хвилин опустити в киплячу воду.
  • Все акуратно дістаємо (дуже гаряче!) І ставимо на чисту тканину до повного висихання. Витирати банки не можна, інакше доведеться починати спочатку.
  • Поки банки сохнуть – підготуємо всі інгредієнти: помідори ретельно вимиємо і обсушити, часник і корінь петрушки очистити від товстої зовнішньої шкірки і поріжемо на кілька частин, кріп разом зі стеблами гарненько споліскуємо в воді.

Для засолювання краще брати помідори середньої величини з товстою шкіркою, тоді вони залишаться щільними і не втратять форму.

  • У чисті банки кладемо трохи зелені, чорний перець, частина порізаного часнику і невеликий шматочок петрушки. Чим більше зелені ми покладемо, тим більше пряними будуть помідори.
  • Щільно, але щоб не пошкодити форму, укладаємо помідори до середини банки. Вони не повинні «плавати», а й помятости теж бути не повинно.
  • Повторюємо шар спецій і знову до самого верху щільно укладаємо томати. Враховуємо, що воду ми будемо заливати під саме горло, без прошарку повітря, тому і помідори поклажі не скупившись.
  • Крутим окропом заливаємо овочі, злегка прикриваємо їх кришками і даємо настоятися 20 хвилин.
  • Беремо окрему чисту каструлю і зливаємо в неї всю рідину з банок. Помідори і спеції залишаємо на місці.
  • Солимо з розрахунку 50 грам солі (приблизно 2 столові ложки) на 1 літр води. Знову доводимо до кипіння і перемішуємо, поки вся сіль не розчиниться.

kak-solit-pomidory-v-bankax

  • Отриманим соляним розчином знову заливаємо все помідори. Дуже важливо, щоб рідина була під саме горло. Повітря до кришки бути не повинно.
  • Банки герметично закриваємо і залишаємо остигати при кімнатній температурі. Залежно від обсягу, це може зайняти кілька годин.

Якщо на герметичній кришці немає особливих позначок, то до охолодження банки краще перевернути догори дригом. Робиться це для того, щоб перевірити герметичність: якщо розсіл почав витікати – значить необхідно повторити консервацію.

Коли банки повністю охололи, прибираємо їх в прохолодне місце на 2-3 місяці. Після цього можна відкривати і насолоджуватися солоними помідорами.

Тепер у вас є рецепт, як солити помідори в банках так, щоб за смаком вони виходили нітрохи не гірше бочкових. Спробуйте цього літа законсервувати літні овочі та ви – тоді у вас буде під рукою відмінний натуральний частування до Нового року.

Смачного!