Як солити кавуни на зиму в банках

маринований кавун
До смугастої ягоді інтерес не втрачається ніколи, навіть взимку вона прикрашає наш стіл, якщо ми подбаємо про її заготівлі восени. Кращим способом заготівлі вважається консервування, саме мариновані кавуни в банках на зиму користуються особливим попитом, в силу унікальності свого смаку. Для додання цього самого смаку використовують різні маринади, кладуть всілякі спеції і прянощі, що і робить консервований плід апетитним.

Маринуючи кавуни, хтось вважає за краще зберегти їх первинний солодкий смак, хтось навпаки – прагне надати їм побільше кислоти і солоності. Залежно від смакових уподобань в маринад кладеться певна кількість солі і цукру.

Ми пропонуємо вашій увазі рецепт маринованих солодко-солоні кавунів. За нижчеописаній нами технології ви легко зможете приготувати смачну закуску для всієї родини.

Як замаринувати солодкі кавуни

Рецепт маринованих кавунів в банках на зиму

Інгредієнти для консервування кавунів

в розрахунку на трилітрову банку

  • Кавун – 1 шт. середнього розміру + –
  • Часник – 3-5 зубків + –
  • Петрушка – 2 гілочки + –
  • Листя чорної смородини, дуба, вишні – по 3-5 шт. + –

Продукти для маринаду

кол-во розраховане на 3 літрову банку

  • Цукор – 3 ст. л. + –
  • Сіль – 1 ст.л. + –
  • Оцет столовий (9% -ний) – 50 мл + –

Як замаринувати кавуни

  • На дно простерилизованной банки викладаємо спеції.
  • Розрізаємо кавуни на невеликі трикутні шматочки (товщиною не більше 1-2 см.). Чим більше сам кавун, тим на більшу кількість шматочків ми їх розрізаємо.
  • Нарізані шматочки шарами викладаємо в банку.
  • Заливаємо плоди окропом. Для літрової ємності знадобиться 400 – 500 мл рідини, для 3 літрової – 1,3 – 1,5 л.
  • Накриваємо ємності кришками і на час залишаємо банки остигати. Чим менше ємність для закачування кавунів використовується, тим менше часу на охолодження знадобиться. Для 1 літрової банки може бути достатньо 15-20 хвилин, а для 3 літрової і 35-40 хвилин.
  • Після того, як вміст в ємностях охолоне – воду зливаємо, ставимо знову на вогонь і доводимо його до кипіння.
  • Як тільки вода закипить – заливаємо їй повторно банки з кавунами, накриваємо їх кришками і знову залишаємо остигати. Часовий проміжок для охолодження той же, що і в перший раз.
  • Після охолодження рідину знову зливаємо і втретє ставимо воду на вогонь. Після закипання робимо і маринад: додаємо в киплячу воду оцет, цукор і сіль. Маринад кип’ятимо і гарячим розливаємо по банках.
  • Купорім ємності стерилізованими кришками, після чого закочує плоди на зиму.
  • Перевертаємо банки догори дном, накриваємо їх теплою ковдрою і охолоджуємо 2-3 дня (холодна стерилізація).

Зберігати остиглий продукт потрібно в прохолодному місці, наприклад, в коморі або погребі.

Як замаринувати кавуни в банках - домашній рецепт Інгредієнти для закачування кавунів в літровій банці

  • Кавун (не крупніше) – 1 шт.
  • Спеції (можна використовувати на свій розсуд, але пам’ятайте, що кількість важливо розраховувати, виходячи із обсягу ємності. Чим менше банку, тим менше кладеться приправ).

Продукти для маринаду (в розрахунку на літрову банку)

  • Сіль – 0,5 ст. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Оцет – 25 мл.

Консервацію кавунів в банках є можна як самостійний продукт, так і в якості закуски або десерту до багатьох страв. Пікантний смак кавунових часточок прикрасить будь-яке застілля, даруючи можливість згадати про прекрасні літні дні.

Початківцям кулінарам, які тільки пробують себе в справі кавунових заготовок на зиму, пропонується детальний відео рецепт, в якому показаний кожен крок приготування.

Способи приготування маринаду для закрутки

Крім вищезгаданої в рецепті технології приготування маринаду, існує ще кілька способів його створення. Діляться всі вони на 2 типу: зроблені з оцтом і без нього.

Маринад з оцтом

Розраховано на трилітрову банку.

Для того, щоб закрутити смачні кавуни на зиму в банках, потрібен хороший маринад. Отримати його можна, змішавши основні інгредієнти в таких пропорціях.

  • Цукор – 2-3 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Оцет – 50 мл.

Об’єднавши інгредієнти в подібних пропорціях, можна отримати відмінний десерт – мариновані кавуни в банках на зиму з приємним солодким смаком. Тих, хто бажає поекспериментувати і надати заготівлі особливих ноток – необхідний безуксусний маринад.

Рецепт маринаду без оцту

Приготувати маринад без оцтової кислоти досить просто. Якщо у вас немає бажання додавати її в свою заготовку, то ви спокійно можете обійтися і без неї, замінивши оцет лимонною кислотою.

складові

  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. Л.

Як консервувати кавуни в банках

Залежно від смакових уподобань і обсягу банки для заготівлі, пропорції можна міняти. Наприклад, замість 1 ст.л. солі і цукру покласти по 3 ст. л. Вийде не менше смачний маринад для консервації кавунів.

Іноді, для того, щоб законсервувати смугасту ягоду, господині замість оцту і лимонної кислоти кладуть аспірин. Звичайно, на смак готового блюда ацетилсаліцилова кислота позначиться найкращим чином, а ось на здоров’я деяких людей відбитися може не дуже добре.

Саме тому, щоб від вашої закрутки була максимальна користь – використовуйте виключно натуральні продукти, а аспірин застосовуйте тільки в крайніх випадках.

Додаючи аспірин в маринад, дотримуємося наступних пропорцій:
* Якщо кладете по 1 ст. л. солі і цукру, то необхідно взяти 2 таблетки;
* Якщо кладете для Маринівка кавунів по 3 ст. л. цукру і солі, тоді аспірину має бути близько 3-х таблеток, але не більше).

Детальніше про те, як закатати кавуни в банках без оцту читайте в одній зі статей на сайті.

Рецепт солоних кавунів в банках

Секрети успішної консервації

Ступінь стиглості смугастої ягоди

Найкраще консервувати кавуни недоспелий. Перезрілі плоди залиште для засолювання або самогону, а в міру стиглі – з’їжте свіжими.

  • Що приготувати з перестиглого кавуна (рецепт самогону)
  • Як солити кавуни в бочці

Вибір хорошого кавуна

Безпосередньо перед Маринівка кавуни добре промийте, адже консервуватися вони будуть разом з шкіркою. З цих же міркувань ретельно підійдіть до вибору самої ягоди. Наші поради щодо вибору ягоди, зібрані в окремій статті.

Як вибрати хороший кавун (фото)

Намагайтеся, щоб вона була безнітратний і не мала ніяких зовнішніх пошкоджень (подряпин, тріщин і т. П.), Інакше велика ймовірність, що разом з корисними властивостями ви замарінуете всілякі бактерії.

Кавуни, консервовані в банках

триразова заливка

Заливати банку киплячій водою (не маринадом) необхідно 3 рази.

Чому не можна заливати менше – пояснити дуже просто: затоку навіть двічі окропом марінуемие плоди – висока ймовірність, що банки «вибухнуть».

Спеції в маринаді

Маринувати смугасті ягоди можна без спецій, використовуючи для закрутки тільки кавуни і маринад. Але краще все ж всілякі ароматні прянощі додавати. Вони додадуть пікантності готової консервації і зроблять її по-справжньому особливою.

Рецепт консервування кавунів на зиму в банках

Зважившись закрити кавуни в банки разом зі спеціями, скористайтеся найпростішими, а головне – натуральними приправами, які подарувала нам сама матінка-природа.

Як прянощів і спецій використовувати можна:

  • лавровий лист;
  • листя вишні, смородини і т. п .;
  • перець горошком;
  • часник;
  • м’яту;
  • зелень і т. д.

Якщо правильно заготовити мариновані кавуни в банках на зиму, то можна отримати порцію смачного річного частування, особливо не розтрачуючись на дорогі інгредієнти.

Дотримуючись простих рекомендацій маринування, улюблене багатьма ласощі збереже до зими максимум своїх корисних і смакових властивостей. І поки ще на ринках чекають своїх покупців останні представники баштанного врожаю – поспішіть і ви прикупити і заготовити для себе частинку літа.

Вдалою консервації і смачного!