Багато хто помилково вважає, що шніцель – це велика плоска котлета з рубаного або перекрученого на м’ясорубці фаршу.
Спробуємо розібратися, що ж таке справжній шніцель і як посмажити шніцель зі свинини на сковороді правильно, так щоб він вийшов м’яким і соковитим. Відомо безліч рецептів відбивні м’яса: з яловичини, баранини, курки, індички, але сьогодні ми будемо готувати класичний, і улюблений багатьма – шніцель зі свинини.
Ця страва родом з Австрії і в перекладі з німецької означає «тонко нарізаний». По суті, це різновид відбивною, яка панірує в яйці, сухарной крихті і обсмажують до хрусткої скоринки у фритюрі.
Шніцель зі свинини: рецепт на сковороді
Складові
- М’якоть свинини – 500-600 г + –
- Рослинна олія – 150 г + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Вершки – 50 г + –
- Борошно пшеничне – 100 г + –
- Панірувальні сухарі – 100 г + –
- Сіль, перець і спеції – за смаком + –
Як зробити свинячий шніцель на сковороді
- М’ясо свинини моєму і підсушують. Найкраще використовувати для шніцеля вирізку, але можна також окіст, корейку або нежирний ошийок.
- Нарізаємо м’якоть поперек волокон тонкими широкими пластами (1-1,5 см) – величиною приблизно з чоловічу долоню.
- Шматки свинини кладемо на вологу дошку, накриваємо харчовою плівкою і ретельно відбиваємо. Щоб відбивні не прилипали до дошки, злегка змочуємо її водою.
- Солимо і перчимо м’ясо за смаком.
- Готуємо льезон для шніцеля: в невелику ємність розбиваємо яйця, додаємо вершки, дрібку солі і гарненько збиваємо.
- Беремо дві великі плоскі тарілки – на одну насипаємо борошно, на іншу – сухарі. Обвалюють м’ясо в борошні, потім занурюємо в льєзон і паніруємо в сухарях.
- На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло в достатній кількості, оскільки хлібна крихта вбирає жир.
- У киплячу олію викладаємо шніцелі, обсмажуємо з двох сторін до готовності. Готове м’ясо викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
У процесі приготування смаженого м’яса виникає закономірне питання: скільки смажити шніцель зі свинини на сковороді? Це залежить, в першу чергу, від товщини відбитого м’яса, а також сили вогню (температури плити).
Добре відбите м’ясо товщиною в півсантиметра прожарітся на середньому вогні за 5-7 хвилин з обох сторін. Якщо смажити довше, шніцель може пригоріти, а також стати сухим і жорстким.
Потрійний шар панірування створює щільну оболонку, яка зберігає соковитість і неповторний смак м’яса. Результат – апетитний соковитий всередині шніцель з рум’яною хрусткою скоринкою зовні. Якщо в панірувальні сухарі додати чайну ложечку каррі, буде ще смачніше!
У готовому вигляді шніцель повинен бути розміром на всю тарілку. Дуже благородно виглядає шніцель з скибочкою лимона і нарізкою зі свіжих овочів.
Як приготувати часниково-цибулевий шніцель
Ця варіація класичного рецепту відрізняється тим, що перед паніруванням ми змащуємо свинячі відбивні сумішшю з часнику і цибулі.
Для приготування часниково-цибулевої маси нам буде потрібно:
Складові
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Часник – 2 зубчики;
- Сіль за смаком.
Як посмажити свинячий шніцель з часником
- Цибулю і часник чистимо, подрібнюємо, додаємо сіль і добре перемішуємо.
- Отриману запашну масу втираємо в свинячу м’якоть.
- Подальші кроки – за вже відомим алгоритмом.
Свинячий шніцель на сковороді з сиром
Цей рецепт оцінять справжні гурмани. Для цього на етапі панірування обмакиваем наші відбиті шматочки в тертому сирі. Процес панірування буде складатися з чотирьох етапів:
- Обвалюють м’ясо в борошні.
- Занурюємо шматочки в льезон з яйця і вершків.
- Вмочуємо відбивні в тертому сирі.
- Паніруємо в сухарях.
Шніцель зі свинини – блюдо цілком самодостатнє. Тому подавати його можна окремо – без гарніру, або в гармонійному ансамблі з овочами, картоплею або гречкою.