Найсмачніші страви виходять з свіжевиловленої риби, а не з тієї, що тижнями і місяцями лежить в холодильниках складів і магазинів.
Але найголовніше – знати, як посмажити щуку на сковороді з цибулею, щоб отримати ніжне й ароматне м’ясо, що тане в роті. Якщо чоловік наловив щучек або вам пощастило придбати свіжий товар на ринку – засмажимо її з тими інгредієнтами, що завжди під рукою.
Смажена щука на сковороді з цибулею
Складові
- Щука – 1 шт. велика (або 2 невеликих) + –
- Борошно пшеничне – для обвалки + –
- Сіль – за смаком + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Оливкова олія – для смаження + –
Як швидко посмажити щуку з цибулею на сковороді
Щучье м’ясо – відмінна сировина для пирогів, котлет і юшки. Не менш смачною вона виходить в смаженому вигляді, з цибулькою, який вдало доповнює рибку, засмажену до золотистої скоринки.
Головне – позбавити рибу від специфічного запаху твані (якщо такий є), потримавши шматочки півгодини в молоці, або окропивши їх перед смаженням соком лимона.
- Знімаємо ножем слиз з рибини, зчищають луску і видаляємо нутрощі. Відокремлюємо голову, позбавляємо тушку від плавників (з них, разом з головою, можна приготувати відмінну юшку) і розрізаємо на шматки, шириною 5-6 см. Гарненько промиваємо їх.
- Трошки посипаємо рибні шматочки сіллю і залишаємо на 10 хвилин – нехай просочаться.
- Насипаємо в миску трохи борошна (для обвалки щуки), 0,5 ч.л. солі і ретельно перемішуємо, інакше риба не Просолов рівномірно: один шматок буде занадто солоним, а другий – позбавленим смаку.
- Розігріваємо сковорідку з олією на середньому вогні (під час смаження підтримуємо такий же напруження).
- Перед тим, як посмажити щуку на сковороді з цибулею, обвалюють шматочки в суміші солі і борошна, і викладаємо в розпечене масло. Після підсмажування першої сторони (коли з’явиться хрустка рум’яна кірочка) перевертаємо шматки і засмажуємо другу сторону.
- Очищаємо середню за розміром цибулину від лушпиння і розрізаємо на півкільця. Вам до душі темний підсмажений цибулька? Тоді додаємо його в сковорідку з рибою відразу, як тільки переверне шматки. Для цього зрушуємо щуку в сторонку, щоб було де обсмажувати лушпиння нарізку. Засмажуємо нарізку до коричневого кольору.
Для отримання ж м’якого напівпрозорого цибульки, що зберігає свій аромат, додаємо цибульні півкільця в сковороду з щукою тоді, коли низ перевернутих шматків почне засмажувати – по тому, приблизно, 5 хвилин. Під час обсмажування цибулі часто перемішуємо його, інакше частина вийде напівсирої, а частина – пересмаженої.
7. Розкладаємо смажену рибку по тарілках, поверх неї – ароматний ніжний цибулька. Хочеться зелені? Додатково посипаємо блюдо подрібненою зеленою цибулею, петрушкою, базиліком, кропом.
Щуку добре подавати з різними соусами, овочевими салатами, тушкованими овочами, гречкою, рисом, макаронами і, звичайно ж, розсипчастою круглої картопелькою або картопляним пюре!
Як смачно посмажити щуку: поради до рецептом
- Лук не повинен бути салатного сорту, оскільки він солодкуватий на смак. Для готування риби необхідний звичайний гіркий цибуля, не відрізняється великою соковитістю.
- Важливо: не беріть для смаження щуку, що важить більше 3 кг. Її м’ясо жорсткіше, і готується вона довше, так що вибираємо екземпляри подрібніше, з більш ніжним м’ясом. Але, знову ж таки, не самі дрібні, інакше замість насолоди рибним смаком трапеза перетвориться в нудну виїмку малесеньких кісточок.
Стало ясно, як посмажити щуку на сковороді з цибулею без зайвих інгредієнтів і зусиль. Наостанок закріпимо: краще використовувати рибу свіжого улову, обвітрена і залежала не вийде такою смачною і ніжною, і буде гірчити так, що доведеться заглушати смак кетчупом або іншим гострим соусом.