Тільки приготовлену смажену рибку люблять дуже багато, адже вона володіє таким неповторним смаком і неймовірним ароматом.
Сьогодні ми вам розповімо як посмажити річкову рибу на сковороді і дамо кілька цінних порад, які дозволять зробити ваше блюдо ще смачніше. Така рибка стане справжньою окрасою будь-якого, навіть святкового столу, а ваші рідні та близькі будуть все частіше просити вас знову її приготувати.
Найчастіше в наших магазинах можна зустріти океанічні види риб. Саме їх постійно готують господині різноманітними способами і подають як до повсякденного, так і до святкового столу.
До річковий же рибі у багатьох людей досить упереджене ставлення. Найбільш часто це досить дрібна рибка, яка має величезну кількість кісток і сильно віддає тванню. Недосвідченому кухареві може здатися, що таку рибину просто неможливо смачно приготувати.
Насправді, це не так, вам всього лише необхідно знати деякі правила, які дозволять позбутися від негативних якостей такої риби і отримати в результаті по-справжньому чудове блюдо, оскільки приготовлено воно буде правильно!
Як прибрати неприємний запах річкової риби
Отже, для початку давайте поговоримо про те, що відлякує від річкової риби велика кількість людей – запах твані. Цей не дуже приємний аромат з’являється внаслідок умов життя рибки і особливостей її харчування.
Якщо вам дійсно так неприємний цей незначний запах, то ви можете піти на хитрість і замаскувати його. Для цього нам буде потрібно лимон, а точніше, його сік.
Трохи нижче ми представили вам рецепт приготування річкової риби. У той момент, коли підготовка тушки завершена і залишається її тільки обваляти і посмажити, вам необхідно облити її з усіх боків лимонним соком.
Після цього залишаємо нашу рибину маринуватися на півгодини і продовжуємо приготування далі. Якщо ж часу у вас не дуже багато і тридцяти хвилин у вас просто немає, то це не проблема. В такому випадку ми рекомендуємо полити соком лимона вже готову тушку, це заб’є запах твані і доповнить загальну смакову картину.
Вирішуємо проблему кістляві річкової риби
Ще один не дуже приємний момент, який стосується річкової риби, а особливо дрібних її різновидів – велика кількість маленьких кісточок. Найбільш часто з цією проблемою стикаються ті кухарі, які готують карасів – по-справжньому смачну рибку, що володіє просто величезною кількістю кісток.
Природно, видаляти ми їх не будемо, а зробимо так, щоб кісточки при поїданні не відчувати зовсім. Для цього гострим ножем потрібно зробити глибокі надрізи до хребта. Чим більше їх буде, тим непомітніше стане присутність кісток в рибі. Особливо ця рада буде корисний у тих випадках, коли мова йде про приготування рибки цілком.
Крім того, замаскувати кістки нам допоможе висока температура, при якій ми будемо смажити нашу рибку. Під її впливом кісточки стають більш крихкими і практично непомітні при поїданні цього делікатесу.
Читайте ще схожі записи:
Як готувати коропа на сковорідці
Річкова риба смажена на сковороді
Складові
- Річкова риба – 1,5 кг + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як правильно посмажити річкову рибу на сковороді
- Перше, що нам необхідно зробити – позбавитися від луски. Це можна зробити двома способами: за допомогою ножа або ж скориставшись спеціальним поскребком. У другому випадку ви заощадите значну кількість свого часу, а також не забрудните лускою всю кухню.
- Тепер потрібно позбутися від голови. Звичайно, можна готувати і з нею, тоді потрібно буде видалити зябра. Краще спростити собі задачу і просто відрізати її, все одно м’яса в голові як такого немає, а скільки місця в такому вигляді вона буде займати на сковороді і згадувати не варто.
- Відрізаємо плавники і надрезаем черевце. Це робити слід обережно, оскільки всередині знаходиться жовчний міхур, який при розриві робить м’ясо гірким. Крім того у деяких рибок можна знайти ікру, її також використовують для приготування страв.
- Добре вимити тушки і робимо на них надрізи, щоб позбутися від дрібних кісток. Також на цьому етапі можна замаринувати рибку в лимонному соці на півгодини.
- Отже, тепер переходимо безпосередньо до процесу смаження. У плоску велику тарілку насипаємо нашу муку, сіль і перець, все перемішуємо і обвалюють тушку з усіх боків. Без муки риба стане прилипати до сковороди, а також не отримає хрусткої скоринки.
- У сковороду наливаємо масло і прожарюємо його. Якщо цього не зробити, то сік з рибки витече, а так він залишиться закритим під щільною скоринкою, яка утворюється буквально за секунду.
- Кладемо обвалення в борошні рибку на сковороду і смажимо протягом 5-7 хвилин, за цей час у неї повинна утворитися золотава скоринка. Після цього перевертаємо на інший бік і смажимо стільки ж. Якщо масло вбралося, то доливаємо його, не можна допустити пересихання сковороди.
- Викладаємо готову рибку на паперовий рушник, щоб воно ввібрало в себе надлишки жиру.
Подаємо разом з гарніром або свіжими овочами. Також до такої рибі в чистому вигляді відмінно підійде спеціальний соус, наприклад тартар.
До речі, якщо ви ставите питанням як посмажити річкову рибу на сковороді, щоб вона була трохи гострої, то скористайтеся нашою радою. У такій ситуації вам допоможе часник, пару зубчиків потрібно обсмажити до напівпрозорості, вийняти, а потім в цьому ж маслі підсмажити рибку. Часник віддасть весь свій аромат і гостроту, але при цьому не буде горіти.