Відмінний домашній кухар – той, хто з самого простого продукту може приготувати гастрономічний шедевр, правда? Простий смажений минтай можна так смачно посмажити на сковороді, що він здасться казковим стравою з «1001 ночі» – без перебільшення! До того ж, буде дотримано важлива умова збалансованого харчування – різноманітність меню і корисні речовини в продуктах!
Минтай – дуже смачна риба, майже не має кісток, з універсальними гастрономічними властивостями. Її нейтральний смак гармонійно поєднується і з кислими, і солоними, і гострими компонентами страв, лише відтіняючи їх і роблячи яскравіше.
Найпростіший спосіб приготувати рибу – це посмажити її на сковороді, подавши з підливою або соусом. Безперечно і твердження, що найкращим гарніром до минтай смаженого є картопляне пюре.
Калорійність смаженого минтая становить всього 114 ккал в 100 г, якщо смажити його без борошна або сухарів. Цілком підійде для легкої вечері! Але якщо смажити рибу на сковороді в борошні і яйцях, то, відповідно, і калорійність її буде вище, але не дуже, звичайно.
Як підрахувати, скільки ккал в страві? Враховуйте кількості рослинного масла, борошна, сухарів і яєць. В середньому, калорійність смаженої минтая не перевищує 137 ккал на 100 г продукту.
Як смачно посмажити минтай на сковороді
Перед тим, як смажити минтай, його потрібно очистити від дрібної луски, вибрати чорну плівку з внутрішньої порожнини, промити і обсушити кулінарної серветкою. Рибу можна розрізати на шматочки разом з хребтом, а можна відокремити філе і готувати тільки його.
Виникає питання, а скільки смажиться цей вид риби на сковороді?
Це залежить від розмірів шматочків – велика рибина потрібно 10-12 хвилин для готовності, дрібним – 7-8 хвилинок. Філе смажити довго не потрібно – не більше 2-3 хвилин з кожного боку.
Вогонь спочатку витримуємо середній, потім прикручуємо, накриваємо кришкою ще хвилин на 5, щоб прожарити рибку гарненько. Якщо її пережарити, то вона стає сухою і гумовою, як, втім, і всі морепродукти.
Підготовка риби до смаження
Часто, купуючи морожений минтай, ми плануємо, як смачно його підсмажити. Перед тим, як жарітьмороженую рибу з магазину, її потрібно повільно розморозити в холодильнику. Тому ми рекомендуємо готувати рибку на наступний після покупки день.
При розморожуванні у воді або в мікрохвильовій печі, вона втрачає не тільки натуральний аромат, а й стає сухою і гумовою.
Як правильно смажити минтай в різних паніровці
У борошні
Це найпоширеніший спосіб смаження минтая на сковороді. Рибку солимо, посипаємо перцем, обвалюють у борошні і смажимо.
Як правило, подають її до столу з підливкою. Минтай – риба нежирна, і при смаженні без захисного панцира вона втрачає вологу і може вийти сухуватою. Борошно і грає роль «панцира» для замикання вологи в рибі.
Як посмажити минтай в борошні, відео рецепт від шеф-кухаря
У панірувальних сухарях
У панірувальних сухарях риба готується трохи по-іншому, ніж в борошні.
Спочатку ми солимо і перчимо шматочки, далі обвалюють їх у борошні, занурюємо в збиті яйця, а закінчуємо вже сухарями. У такому варіанті минтай виходить соковитим і буквально тане на язиці. Найбільш така технологія підходить для філе.
Більш простим варіантом приготування є просте обвалювання рибних заготовок в панірувальних сухарях і обсмажування їх на сковороді протягом 2-3 хвилин з кожного боку – до гарної рум’яної скоринки.
Як підсмажити минтай в сухарях, відео рецепт від шеф-кухаря
У волоських горіхах
Ще одна панірування, яка дуже рідко застосовується домашніми кухарями – це волоські горіхи. Можна обваляти шматочки рибки тільки в подрібнених горіхах, а можна використовувати трьохетапну паніровці, як в рецептах з панірувальними сухарями.
Горіхову паніровці готуємо так: ядра підсмажуємо на сухій сковороді, даємо їм охолонути і качалкою розчавлює до крихти. Якщо спробувати перемолоти в блендері або кавомолці, то ядра почнуть виділяти масло і панірування НЕ буде надійною.
Горіхи надають смаженої риби дуже м’який пряний аромат і смак, а подається вона з кисло-солодким соусом.
У клярі
Кляр – це підсолена суміш борошна і яєць консистенції сметани. Досить занурити рибні заготовки в кляр і смажити їх в рослинному маслечко. Дуже швидкий рецепт.
Як приготувати рибу в клярі, відео рецепт від шеф-кухаря
Як підсмажити минтай без борошна, рецепт з маринадом
Для смаження риби без борошна її попередньо потрібно замаринувати.
Рибку промиваємо, обсушуємо кулінарної серветкою, солимо, посипаємо рибними спеціями і скроплюємо соком лимона. Ми залишаємо для маринування хвилин на 15-20. Далі смажимо в невеликій кількості розігрітого рослинного масла.
Рибка зберігає свою форму, не розвалюється і не втрачає вологу. В кінці смаження прикрийте сковороду на кілька хвилин кришкою. Тепер ми з задоволенням поділимося з вами декількома рецептами смаженого минтая.
Філе минтая під томатним соусом
Складові
- Філе минтая – 500 г + –
- Борошно – 100 г + –
- Яйця – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Морква – 2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець мелений – за перевагах + –
- Цукор – 1 ст. л. + –
- Сік лимона – 2 ст. л. + –
- Томатна паста – 2 ст. л. + –
Приготування
Цей чудовий рецепт смаженого філе минтая примітний тим, що байдужих до страви не залишається після першого ж шматочка, відправленого в рот.
- Рибне філе солимо, посипаємо перцем, обвалюють у борошні, занурюємо в збиті яйця і підсмажуємо з кожного боку в сковороді до готовності. Викладаємо смажені філе на плоске блюдо в один шар.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву тремо на крупній тертці. Викладаємо в сковороду з розігрітим маслом спочатку цибулю і підсмажуємо його до золотистого, а потім додаємо до нього морквину і смажимо ще хвилин 10.
- Поки овочі смажаться, розводимо в чашці води томатну пасту до однорідності і виливаємо її в готові вже овочі. Довівши до кипіння наш соус, покращуємо його смак сіллю, спеціями, цукром і лимонним соком. Добиваємося ніжного кисло-солодкого смаку. Соус не повинен бути рідким, а мати консистенцію густої сметани. Для цього нам знадобитися уварити його, якщо він вийшов рідкуватий.
- Тепер набираємо соус столовою ложкою і кладемо його зверху на кожне смажене філе. Закінчивши роботу, даємо охолонути і розміщуємо в холодильнику для просочення, години на два. Готово!
Подаємо рибне філе під томатним соусом охолодженим. При бажанні, можна посипати подрібненою петрушкою.
Філе минтая під томатним соусом, відеорецепт
Минтай смажений, рецепт з підливою
Цей рецепт дозволяє смажити минтай без борошна (при бажанні), а гасіння в підливі робить його дуже ароматним, соковитим і універсальним білковим блюдом з будь-яким гарніром.
Для страви нам знадобиться:
- 600 г минтая,
- 2 невеликі цибулини,
- 2 морквини,
- 1 ст.л. томатної пасти,
- 3 ст.л. борошна,
- Сіль і спеції.
Покрокове приготування минтая на сковороді
- Мінтайчік нарізаємо шматочками або відокремлюємо філе і готуємо тільки філе. Це тільки ваш вибір! Обвалюють підсолені рибні шматочки в борошні, обсмажуємо їх на сковороді з двох сторін і складаємо в каструльку для подальшого гасіння. Борошно краще змішати зі спеціями – так смачніше.
- Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на дрібну тертку. Відправляємо в сковороду спочатку цибулю, через кілька хвилин – морква. Підсмажуємо овочі в маслечко кілька хвилин.
- В іншому посуді змішуємо томатну пасту з борошном (2 ст.л.), додавши трохи води. Добиваємося однорідної консистенції, а потім вливаємо 500 мл чистої води. Розмішуємо і вливаємо в сковороду з овочами. Через короткий час підлива загусне (через муки), тому краще її постійно помішувати. Пробуємо її на смак, якщо треба, додаємо сіль, спеції, цукор, лимонний сік.
- Вливаємо підливу в посуд з рибними шматочками і тушкуємо 15 хвилин.
Читайте ще схожі записи:
Як посмажити шматочки коропа на сковорідці
Смажений минтай в сметані
Цей рецепт приготування риби майже не відрізняється від попереднього. Всі кроки повторюємо, а відмінність в тому, що риба гаситься в підливі не на основі томатної пасти, а в сметані.
Смачний смажений минтай, рецепт з цибулею
Для цього простого блюда нам знадобляться:
- Одна рибна тушка,
- 1 яйце,
- 1 цибулина,
- борошно,
- сіль,
- Панірувальні сухарі,
- Масло для смаження.
- Відокремлюємо філе від риб’ячого скелета, відбиваємо його легко тупим ребром ножа, солимо.
- Лук підсмажуємо в невеликій кількості маслечка до золотистого.
- Розрізаємо кожне філе навпіл поперек волокон. На одну половинку викладаємо цибулю, другою половинкою прикриваємо. Отримуємо рибний сендвіч, який обвалюють в борошні, далі опускаємо в збите яйце і закріплюємо форму сухарями. Отримуємо двошарове філе минтая в сухарях, яке обсмажуємо на сковороді з киплячим маслом з усіх боків.
- Подаємо порційно – на тарілку кладемо лист зеленого салату, зверху розміщуємо два сендвіча в панірувальних сухарях, прикрашаємо часточкою лимона.
Даний вид риби – універсальний продукт. Рецепти смаженого минтая, в тому числі його філе, які ми розглянули, – найпопулярніші серед домашніх кулінарів. Але соковитість і м’якість цієї риби дозволяють нам експериментувати не втомлюючись!