Як смажити минтай на сковорідці

смажений минтай
Відмінний домашній кухар – той, хто з самого простого продукту може приготувати гастрономічний шедевр, правда? Простий смажений минтай можна так смачно посмажити на сковороді, що він здасться казковим стравою з «1001 ночі» – без перебільшення! До того ж, буде дотримано важлива умова збалансованого харчування – різноманітність меню і корисні речовини в продуктах!

Минтай – дуже смачна риба, майже не має кісток, з універсальними гастрономічними властивостями. Її нейтральний смак гармонійно поєднується і з кислими, і солоними, і гострими компонентами страв, лише відтіняючи їх і роблячи яскравіше.

Найпростіший спосіб приготувати рибу – це посмажити її на сковороді, подавши з підливою або соусом. Безперечно і твердження, що найкращим гарніром до минтай смаженого є картопляне пюре.

Минтай смажений на сковороді

Калорійність смаженого минтая становить всього 114 ккал в 100 г, якщо смажити його без борошна або сухарів. Цілком підійде для легкої вечері! Але якщо смажити рибу на сковороді в борошні і яйцях, то, відповідно, і калорійність її буде вище, але не дуже, звичайно.

Як підрахувати, скільки ккал в страві? Враховуйте кількості рослинного масла, борошна, сухарів і яєць. В середньому, калорійність смаженої минтая не перевищує 137 ккал на 100 г продукту.

Як смачно посмажити минтай на сковороді

Перед тим, як смажити минтай, його потрібно очистити від дрібної луски, вибрати чорну плівку з внутрішньої порожнини, промити і обсушити кулінарної серветкою. Рибу можна розрізати на шматочки разом з хребтом, а можна відокремити філе і готувати тільки його.

Виникає питання, а скільки смажиться цей вид риби на сковороді?

Це залежить від розмірів шматочків – велика рибина потрібно 10-12 хвилин для готовності, дрібним – 7-8 хвилинок. Філе смажити довго не потрібно – не більше 2-3 хвилин з кожного боку.

Вогонь спочатку витримуємо середній, потім прикручуємо, накриваємо кришкою ще хвилин на 5, щоб прожарити рибку гарненько. Якщо її пережарити, то вона стає сухою і гумовою, як, втім, і всі морепродукти.

Підготовка риби до смаження

Часто, купуючи морожений минтай, ми плануємо, як смачно його підсмажити. Перед тим, як жарітьмороженую рибу з магазину, її потрібно повільно розморозити в холодильнику. Тому ми рекомендуємо готувати рибку на наступний після покупки день.

При розморожуванні у воді або в мікрохвильовій печі, вона втрачає не тільки натуральний аромат, а й стає сухою і гумовою.

Як підготувати минтай до смаження на плиті

Як правильно смажити минтай в різних паніровці

У борошні

Це найпоширеніший спосіб смаження минтая на сковороді. Рибку солимо, посипаємо перцем, обвалюють у борошні і смажимо.

Обсмажуємо рибу минтай в паніровці на сковороді

Як правило, подають її до столу з підливкою. Минтай – риба нежирна, і при смаженні без захисного панцира вона втрачає вологу і може вийти сухуватою. Борошно і грає роль «панцира» для замикання вологи в рибі.

Як посмажити минтай в борошні, відео рецепт від шеф-кухаря

У панірувальних сухарях

У панірувальних сухарях риба готується трохи по-іншому, ніж в борошні.

Спочатку ми солимо і перчимо шматочки, далі обвалюють їх у борошні, занурюємо в збиті яйця, а закінчуємо вже сухарями. У такому варіанті минтай виходить соковитим і буквально тане на язиці. Найбільш така технологія підходить для філе.

Більш простим варіантом приготування є просте обвалювання рибних заготовок в панірувальних сухарях і обсмажування їх на сковороді протягом 2-3 хвилин з кожного боку – до гарної рум’яної скоринки.

Як підсмажити минтай в сухарях, відео рецепт від шеф-кухаря

У волоських горіхах

Ще одна панірування, яка дуже рідко застосовується домашніми кухарями – це волоські горіхи. Можна обваляти шматочки рибки тільки в подрібнених горіхах, а можна використовувати трьохетапну паніровці, як в рецептах з панірувальними сухарями.

Горіхову паніровці готуємо так: ядра підсмажуємо на сухій сковороді, даємо їм охолонути і качалкою розчавлює до крихти. Якщо спробувати перемолоти в блендері або кавомолці, то ядра почнуть виділяти масло і панірування НЕ буде надійною.

Горіхи надають смаженої риби дуже м’який пряний аромат і смак, а подається вона з кисло-солодким соусом.

У клярі

Кляр – це підсолена суміш борошна і яєць консистенції сметани. Досить занурити рибні заготовки в кляр і смажити їх в рослинному маслечко. Дуже швидкий рецепт.

Як приготувати рибу в клярі, відео рецепт від шеф-кухаря

Як підсмажити минтай без борошна, рецепт з маринадом

Для смаження риби без борошна її попередньо потрібно замаринувати.

Рибку промиваємо, обсушуємо кулінарної серветкою, солимо, посипаємо рибними спеціями і скроплюємо соком лимона. Ми залишаємо для маринування хвилин на 15-20. Далі смажимо в невеликій кількості розігрітого рослинного масла.

Рибка зберігає свою форму, не розвалюється і не втрачає вологу. В кінці смаження прикрийте сковороду на кілька хвилин кришкою. Тепер ми з задоволенням поділимося з вами декількома рецептами смаженого минтая.

Філе минтая під томатним соусом

Рецепт смаженого філе минтай в томатному соусі

Складові

  • Філе минтая – 500 г + –
  • Борошно – 100 г + –
  • Яйця – 2 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
  • Морква – 2 шт. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний перець мелений – за перевагах + –
  • Цукор – 1 ст. л. + –
  • Сік лимона – 2 ст. л. + –
  • Томатна паста – 2 ст. л. + –

Приготування

Цей чудовий рецепт смаженого філе минтая примітний тим, що байдужих до страви не залишається після першого ж шматочка, відправленого в рот.

  1. Рибне філе солимо, посипаємо перцем, обвалюють у борошні, занурюємо в збиті яйця і підсмажуємо з кожного боку в сковороді до готовності. Викладаємо смажені філе на плоске блюдо в один шар.
  2. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву тремо на крупній тертці. Викладаємо в сковороду з розігрітим маслом спочатку цибулю і підсмажуємо його до золотистого, а потім додаємо до нього морквину і смажимо ще хвилин 10.
  3. Поки овочі смажаться, розводимо в чашці води томатну пасту до однорідності і виливаємо її в готові вже овочі. Довівши до кипіння наш соус, покращуємо його смак сіллю, спеціями, цукром і лимонним соком. Добиваємося ніжного кисло-солодкого смаку. Соус не повинен бути рідким, а мати консистенцію густої сметани. Для цього нам знадобитися уварити його, якщо він вийшов рідкуватий.
  4. Тепер набираємо соус столовою ложкою і кладемо його зверху на кожне смажене філе. Закінчивши роботу, даємо охолонути і розміщуємо в холодильнику для просочення, години на два. Готово!

Подаємо рибне філе під томатним соусом охолодженим. При бажанні, можна посипати подрібненою петрушкою.

Філе минтая під томатним соусом, відеорецепт

Минтай смажений, рецепт з підливою

Цей рецепт дозволяє смажити минтай без борошна (при бажанні), а гасіння в підливі робить його дуже ароматним, соковитим і універсальним білковим блюдом з будь-яким гарніром.

Для страви нам знадобиться:

  • 600 г минтая,
  • 2 невеликі цибулини,
  • 2 морквини,
  • 1 ст.л. томатної пасти,
  • 3 ст.л. борошна,
  • Сіль і спеції.

Покрокове приготування минтая на сковороді

  1. Мінтайчік нарізаємо шматочками або відокремлюємо філе і готуємо тільки філе. Це тільки ваш вибір! Обвалюють підсолені рибні шматочки в борошні, обсмажуємо їх на сковороді з двох сторін і складаємо в каструльку для подальшого гасіння. Борошно краще змішати зі спеціями – так смачніше.
  2. Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на дрібну тертку. Відправляємо в сковороду спочатку цибулю, через кілька хвилин – морква. Підсмажуємо овочі в маслечко кілька хвилин.
  3. В іншому посуді змішуємо томатну пасту з борошном (2 ст.л.), додавши трохи води. Добиваємося однорідної консистенції, а потім вливаємо 500 мл чистої води. Розмішуємо і вливаємо в сковороду з овочами. Через короткий час підлива загусне (через муки), тому краще її постійно помішувати. Пробуємо її на смак, якщо треба, додаємо сіль, спеції, цукор, лимонний сік.
  4. Вливаємо підливу в посуд з рибними шматочками і тушкуємо 15 хвилин.

Читайте ще схожі записи:


Як посмажити шматочки коропа на сковорідці

Смажений минтай в сметані

Цей рецепт приготування риби майже не відрізняється від попереднього. Всі кроки повторюємо, а відмінність в тому, що риба гаситься в підливі не на основі томатної пасти, а в сметані.

Як посмажити правильно минтай в сметані

Смачний смажений минтай, рецепт з цибулею

Для цього простого блюда нам знадобляться:

  • Одна рибна тушка,
  • 1 яйце,
  • 1 цибулина,
  • борошно,
  • сіль,
  • Панірувальні сухарі,
  • Масло для смаження.
  1. Відокремлюємо філе від риб’ячого скелета, відбиваємо його легко тупим ребром ножа, солимо.
  2. Лук підсмажуємо в невеликій кількості маслечка до золотистого.
  3. Розрізаємо кожне філе навпіл поперек волокон. На одну половинку викладаємо цибулю, другою половинкою прикриваємо. Отримуємо рибний сендвіч, який обвалюють в борошні, далі опускаємо в збите яйце і закріплюємо форму сухарями. Отримуємо двошарове філе минтая в сухарях, яке обсмажуємо на сковороді з киплячим маслом з усіх боків.
  4. Подаємо порційно – на тарілку кладемо лист зеленого салату, зверху розміщуємо два сендвіча в панірувальних сухарях, прикрашаємо часточкою лимона.

Як смачною смажити минтай на сковорідці з цибулькою

Даний вид риби – універсальний продукт. Рецепти смаженого минтая, в тому числі його філе, які ми розглянули, – найпопулярніші серед домашніх кулінарів. Але соковитість і м’якість цієї риби дозволяють нам експериментувати не втомлюючись!