Приготування річкової риби завжди перетворюється на смачні страви, які займають почесне місце в кулінарній книзі кожного поціновувача рибних делікатесів.
Тим, хто не знає, як посмажити лина на сковороді, справжній смак риби ще не знайомий, адже жодна інша риба не зрівняється з ним за смаковими якостями. Ніжне біле м’ясо просто тане в роті, а у цього виду риби воно особливо корисне і підходить для вживання навіть найменшим гурманам.
Лінь веде незвичайний, як для риби, спосіб життя: він вважає за краще більше відпочивати, ніж плавати, тому його м’ясо вважається одним із найсмачніших. І хоч лина вважають кістлявою рибою, тим не менш, це не так, кісток у нього, як у звичайній рибині, тільки витягти їх набагато легше.
Навряд чи, ви знайдете на ринку линька менше долоні, і це добре, адже, чим він більший, тим краще. Посмаживши великого лина, ви не зможете встежити, як і коли шматочки зникли з тарілки.
Як правильно почистити линьков
Багатьох любителів риби відлякує зовнішній вигляд лина, покритий слизом і маленькою лускою. На перший погляд здається, що його важко почистити. Насправді, це простіше простого.
Ми наведемо вам кілька порад, дізнавшись які, ви будете з легкою душею віддавати перевагу линьки, навіть не замислюючись про чистку.
- Принісши лина додому, покладіть його відразу в таз. Якщо він має різкий болотний запах, то ви можете кілька годин вимочити його в холодній воді з кількома краплями лимонного соку.
- Перекладіть линька в раковину, обдайте окропом і відразу ж холодною водою. Після таких дій слиз дуже легко видалити. Можна зробити це паперовими рушниками, як варіант, спробуйте помити рибину за допомогою губки під проточною водою.
- Луска у лина дуже дрібна, тому чистити її потрібно дуже акуратно, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд. Ніж можна не використовувати, візьміть залізну губку і злегка протріть линька – луска сама відійде.
- Варіант для любителів піджареної скоринки – не знімати луску взагалі. У процесі інтенсивної смаження великі лусочки зникнуть, а маленькі утворюють собою кірку. Звичайно, якщо ви готуєте для діток, то краще від луски рибину очистити.
Як бачите, нічого складного немає, проте будь-яка робота вимагає зусиль і самовіддачі. Але якщо ви запаслися необхідною інформацією – процес готування принесе тільки позитивні емоції, а в підсумку ще отримаєте і чудове блюдо.
Смажений лин на сковороді з цибулею
Складові
- Лінь – 1 кг + –
- Солодкий синій цибуля – 3 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Часник – 2 зубки + –
- Сіль – за смаком + –
- Спеції для риби – на смак + –
- Рослинна олія – 5 ст.л. + –
- Кріп зелений – 2 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – для панірування + –
Як посмажити лина з цибулею на сковороді
Рибний обід завжди легкий і ситний, а в поєднанні з швидкою цим він стане ще й найбажанішим частуванням. Додайте до линьку овочі – і вийде збалансований, а головне – корисний варіант страви для будь-якого заходу.
Для цього рецепта можна взяти і більшу рибину, і линьков поменше, завжди купуйте той варіант, з яким вам буде легше працювати.
- Прибравши слиз з риби, потрібно обрізати всі плавники, вони можуть доставити незручності, коли будете смажити лина. Акуратно розрізати і видалити нутрощі, якщо є ікра, то обережно її відокремити, потім відрізати голову і добре промити рибину під проточною водою.
- Порізати лина на невеликі шматочки, покласти в миску і злегка збризнути лимонним соком. Посолити, приправити травами, ретельно перемішати і залишити на десять хвилин.
- Поки лин маринується – можна почистити і вимити овочі: цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
- На розігріту сковорідку наливаємо масло, чекаємо поки нагріється, обвалюють у борошні рибу і відправляємо смажитися на середньому вогні. Скільки часу смажити – побачите самі, лин повинен добре підсмажитися до золотистої скоринки, приблизно по три хвилини з кожного боку.
- Підсмаживши линьков, додаємо на сковорідку подрібнені овочі і смажимо ще п’ять хвилин. По закінченню готування, додайте подрібнений часник, він додасть линю особливий аромат і присмак. Перекладіть на блюдо, посипте кропом і подавайте до столу.
Тепер ви знаєте, як смачно смажити линьков з цибулею, щоб вони вийшли дуже соковитими і апетитними. Подавати таку страву можна без гарніру, але, при бажанні, можна доповнити його відвареним рисом.
Хто віддає перевагу рибі з овочами – пропонуємо подивитися відео, як смажити лина з помідорами.
Смажений лин з овочами (відео рецепт)
Як смажити лина цілком в сметані
Такий варіант приготування лина відмінно підійде для святкового столу, а щоб додати пікантності смаку – пропонуємо смажити його в сметані, з додаванням коньяку.
Складові
- Лінь – 2 шт. (По 600 г);
- Сметана – 250 г;
- Коньяк – 100 мл;
- Рослинна олія – для смаження;
- Сіль, перець – за смаком;
- Сушений базилік – 1 ч.л.
Як правильно посмажити будинку лина цілком
- Тушки лина очистити і випатрати, голову відрізати не потрібно, тільки акуратно видаліть зябра, так як вони можуть вплинути на смакові якості риби.
- Натерти линьков сіллю і перцем, на розігріту сковорідку налити масла так, щоб дно повністю покрилося.
- Покласти рибини в гаряче масло і смажити на середньому вогні 15 хвилин.
- Потім влити в сковорідку коньяк і відразу підпалити, робіть це акуратно, щоб не завдати шкоди собі та своїм близьким. Зняти сковорідку з плити, почекати, поки вогонь погасне, і знову поставити на плиту. Додати дві ложки води і смажити 10 хвилин.
- Покласти сметану на рибу по всій довжині і посипати базиліком. Гасити до готовності 30 хвилин на повільному вогні.
Такий смажений лин вартий уваги, і, без сумніву, стане прикрасою святкового застілля. За бажанням, можна прикрасити свіжою зеленню, часточками лимона або маслинами.
Як смачно посмажити ікру лина
Ікра – істинний делікатес, і якщо вам пощастило купити або вивудити лина з ікрою, то обов’язково приготуйте її, так у вас з’явиться привід спробувати щось нове.
Старим дідівським способом приготувати ікру в борошні можна в будь-який час, але варто трохи постаратися і відкрити смак ікри зовсім по-новому.
Складові
- Ікра лина – 300 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Пшеничне борошно – 4 ст.л .;
- Крохмаль – 1 ст.л .;
- Домашній майонез – 1 ст.л .;
- Зелена цибуля – 3 ст.л .;
- Сіль, перець – за смаком;
- Соняшникова олія – для смаження.
Як приготувати смачні млинці з ікри лина
- Ікру лина вимити в холодній воді, очистити від плівок і помістити в невелику миску.
Щоб посмажити ікру лина – треба переконатися, що вона зріла, ікринки повинні добре відокремляться один від одного і мати яскравий жовтий колір.
- Додати яйця, майонез, зелений лук і добре перемішати, посолити, поперчити.
- З’єднати борошно з крохмалем і поступово ввести в масу, ретельно вимішати – тісто буде, як на оладки.
- Візьміть сковорідку з товстим дном, переконайтеся, що до неї млинці НЕ пристануть. Влийте масло і добре розігрійте, викладайте тісто столовою ложкою.
- Смажити до готовності з обох сторін, як звичайні млинці, готові викласти на харчову папір, щоб зайвий жир стік.
Подавати млинці з ікри лина краще теплими разом зі сметаною або соусом з майонезу і зелені.
Тепер ви знаєте, як посмажити лина на сковороді, він стане прекрасним доповненням до вашого раціону. Прості і смачні рецепти його приготування ідеально підійдуть для будь-якого святкового або буденного дня.