Здавалося б, що може бути простіше, ніж приготувати їжу на плиті, але чому ж тоді незмінно вдалою зазвичай виходить тільки яєчня?
Сьогодні ми розповімо, як смачно посмажити курку на сковороді шматочками, щоб вона вийшла в міру соковитою, ароматною і з хрусткою скоринкою. Складнощів тут ніяких немає, просто є невеликі секрети, так що читайте уважно і починайте готувати – результат обов’язково порадує вас.
Як ви, напевно, здогадалися, не можна абсолютно однаковим способом приготувати і ніжну грудку, і щільні гомілки, тому ми спеціально підібрали для вас декілька порад, в залежності від того, які саме шматочки ви вибрали сьогодні для свого обіду.
Отже, ми пропонуємо три варіанти того, як посмажити курку шматочками на сковороді: грудку, гомілки або філе стегна. Вибираємо, що нам більше подобається, і приступаємо! Зверніть увагу, що кількість вказано на дві порції, так що, при необхідності, змінюйте обсяг інгредієнтів на свій розсуд.
Підготовка шматочків курки до смаженні на сковороді
Куряче м’ясо дуже ніжне, швидке в приготуванні і, при цьому, щодо нейтральне до смаку, тому, яку б частину птиці ми не вибрали, основними принципами буде чергування температури і можливість додавати практично будь-які інгредієнти.
При цьому, курка повинна бути правильно разморожена, так що заздалегідь, краще з вечора, ставимо м’ясо на нижню полицю в холодильнику.
Щоб зрозуміти, скільки смажити курку на сковороді шматочками, в першу чергу, визначаємося з самим м’ясом: чим воно м’якше і ніжніше, тим менше часу буде потрібно на термічну обробку.
Як посмажити курячу грудку шматочками
Складові
- Філе курячої грудки – 700 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Часник – 3 зубки + –
- Зелень – за смаком + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Кабачки – 0,5 шт. + –
- Баклажани – 0,5 шт. + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Покрокове приготування шматочків курки на сковороді
- Курячі грудки беремо з розрахунку 1-2 філе на порцію, в залежності від того, наскільки великою була птах. Кожне філе ріжемо на кілька досить великих шматків, але не менше 2-2,5 см, інакше вони вийдуть пересушеними.
- Якщо є можливість – робимо заправку. Для цього беремо оливкова олія, додаємо туди зубчик розчавленого прямо в шкірці часнику і трохи дрібно порізаної зелені.
Для цього варіанту добре підійдуть сушені базилік або орегано. Якщо є подрібнений перець – його теж додаємо в масло, а потім все перемішуємо.
- Шматочки курячого філе кладемо в пакет або миску відповідного розміру, добре скроплюємо їх заправкою і перемішуємо, щоб вони рівномірно вкрилися маслом. Чи не солимо!
- Даємо постояти мінімум 30 хвилин. Якщо час або лічильник калорій вам не дозволяють цього зробити, то сміливо пропускаємо цей крок.
- Розігріваємо сковороду на сильному вогні, додаємо туди трохи рослинного масла. Якщо ви робили заправку – використовуйте той же масло, в якому лежала курка.
- Викладаємо на сковороду шматочки курки так, щоб вони не стикалися один з одним, інакше вони будуть гаситися, а не обсмажувати. Якщо м’яса занадто багато, то краще зробити це в кілька етапів.
- Швидко обсмажуємо філе з усіх боків до отримання красивою зовнішньої скоринки, але не перестарайтеся, м’ясо всередині має залишитися сирим.
- Готову партію викладаємо на окрему тарілку і переходимо до наступної: куряча грудка дуже ніжна, тому на обжарку піде не більше 15 секунд.
- Овочі нарізаємо такого ж розміру, як і шматочки птиці.
- Зменшуємо вогонь до мінімуму. Додаємо порізані овочі і злегка їх обсмажуємо. Потім повертаємо курку на сковороду. Солимо все і перемішуємо. Накриваємо кришкою і смажимо 2 хвилини.
- Вимикаємо вогонь, але кришку не відкриваємо – курка повинна просочитися власними ароматами. Ми залишаємо на 10 хвилин, а потім подаємо на стіл.
Шматочки вийшли дуже ніжні і соковиті, а головне – до них не потрібно готувати гарнір.
Як смажити шматочки гомілки курки на сковороді
Це найпростіший і найцікавіший варіант для любителів птиці. Варто один раз зрозуміти, скільки часу смажити курку на сковороді шматочками, і після цього можна створювати незліченну кількість смачних страв.
Складові
- Курячі гомілки – 8 шт .;
- Сіль за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Цибуля – 1 шт .;
- Рослинна олія – для смаження.
Як посмажити курячу гомілку шматочками на сковорідці?
- Для початку підготуємо гомілки. В ідеалі – у них потрібно відрубати тонку нижню частину (або відразу купити такі), потім промити і обсушити. Додатково розрізати не потрібно, шматочки і так вийдуть досить маленькі.
- Добре розігріваємо сковороду і додаємо трохи рослинного масла.
- Швидко обсмажуємо гомілки з усіх боків, потім викладаємо на окрему тарілку. На кожну сторону буде потрібно близько 30 секунд, тобто 1,5-2 хвилини на всю партію.
- Поки курка «відпочиває», тимчасово знімемо сковороду з вогню. За цей час нарізаємо цибулю напів-або четвертькольцами, шириною 2-3 мм, дрібніше не потрібно. Вогонь зменшуємо до мінімуму, повертаємо сковороду і обсмажуємо цибулю до напівпрозорості. Якщо потрібно, то додаємо трохи олії.
- Повертаємо в сковороду курку, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо так, щоб цибуля покрив гомілки. Накриваємо кришкою і залишаємо смажитися на 20 хвилин, ще один раз за цей час перемішавши.
- Коли м’ясо почне злегка відставати від кістки – це буде означати, що воно добре і в міру присмажився.
Як і скільки часу смажити філе стегна шматочками
Складові
- Філе стегна – 700 г;
- Цибуля – 1 шт .;
- Печериці – 250 г;
- Сіль за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Як посмажити філе стегна (шматочками) з грибами на сковороді?
Цей спосіб дуже схожий на попередні, так що, як смажити курку на сковороді шматочками докладно розповідати не будемо. Основна відмінність даного рецепта – тут не потрібна попередня «запечатування» соків, адже стегно і так досить соковите і м’яке.
- Розігріваємо сковороду на мінімальному вогні, додаємо трохи олії.
- Ріпчасту цибулю нарізаємо так само, як і для гомілок, потім злегка обсмажуємо до напівпрозорості.
- Досить крупно ріжемо стегно і додаємо його до цибулі. Солимо і перчимо до смаку. На середньому вогні обсмажуємо з усіх боків протягом хвилини.
- Печериці нарізаємо досить крупно, додаємо до курки.
Якщо хочете отримати більш ситне блюдо – замініть печериці на щільні овочі: цвітну капусту, болгарський перець або навіть картопля.
- Перемішуємо і смажимо 30 хвилин на повільному вогні під кришкою. Можна використовувати улюблені спеції. Як і у всіх інших випадках, після виключення конфорки найкраще дати страві постояти кілька хвилин.
Тепер ви знаєте три способи, як смачно посмажити курку на сковороді шматочками. Шукайте свої улюблені поєднання – і радуйте себе і близьких.
Смачного!