Добре, коли пікнік з вудкою на ставку приносить масу задоволення і закінчується пристойним уловом блискучих вгодованих карасиків. Перед тим, як смажити карася на сковороді в борошні, дізнаємося, як почистити цю рибку і позбутися від неприємних запахів твані і затхлості. Правда, подібні запахи притаманні рибам, що живуть в стоячій воді, а ось якщо вони спіймані в проточній воді, то не мають специфічного «аромату».
Карась, смажений в борошні на сковорідці
Складові
- Карась – 3-4 шт. (Або за бажанням) + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Борошно пшеничне – по 1-2 ч.л. на тушку + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Як посмажити карасів в борошні на сковороді
Якщо рибка попалася «пахуча», то перед смаженням скроплюємо тушки зовні і всередині свіжим соком лимона – запах відступить. Бажано використовувати для смаження свіжу рибку, а не розморожену або пролежала в холодильнику пару діб: чим вона свіже, тим смачніше.
- Зчищають з тушок луску. Якщо карась ще живий, а жити він може після виловлювання ще ні одну годину, то злегка вдаряє його по голові молоточком. У невеликих карасів голови і хвости не відрізані, з великими чинимо навпаки, інакше вони не увійдуть в сковорідку.
- Виймаємо зябра, інакше м’ясо вийде гіркуватим.
- Потрошимо тушки, промиваємо, позбавляючись від чорної плівки всередині черевця, і, якщо вони великі – нарізаємо на шматки.
- Робимо часті надрізи (через кожні 7 мм) поперек тушок, використовуючи гострий ніж або тесак. Надріз повинен бути досить глибоким – близько 3 мм. Основна увага приділяємо верхній частині риб’ячого тіла, яка вкрита дрібними кісточками, але не доходимо до черевця 1 см. В результаті тоненькі кісточки ізмельчат і зваряться, залишаться лише товсті – їх легко видалити під час їжі.
- Перед тим, як смажити карася на сковороді в борошні, нагріваємо сковороду з маслом.
6. Перемішуємо борошно із запашним перчиком і сіллю. Обвалюють риб’ячі тушки (шматки) в цій суміші і підсмажуємо з обох сторін, поки не утвориться рум’яна апетитна скоринка.
Викладаємо смажених карасів на блюдо, при бажанні посипаємо нарізаним цибульним пером, і насолоджуємося. До цієї рибі, яку потрібно їсти теплою, відмінно підійде товчена картопля або овочі.
Як посмажити карася на сковороді без борошна
Звичайно, простіше посмажити карасів в борошні на сковороді, але є спосіб, що дозволяє не використовувати борошняне сировину, і при цьому отримати делікатесну рибку з незвичайним смаком і ароматом.
Складові
- Свіжий карась – 1 кг;
- Лимон або лайм – 1 шт .;
- Сіль за смаком;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Скибочки імбирного кореня – 3 шт .;
- Рослинна олія – для смаження;
- Кунжутне масло – за смаком (трохи).
Як смажити карасів без борошна: смачний рецепт
- Очищаємо тушки від луски, потрошимо, видаляємо голови і хвости (якщо риба велика) і промиваємо. Велику рибу нарізаємо на шматки. Якщо рибка спіймана в стоячій воді, то знищуємо запах, окропивши м’ясо соком лимона.
- Перед тим, як посмажити очищеного карася на сковороді без додавання борошна, подсаливаем тушки (шматки) і залишаємо на 10 хвилин.
- Розігріваємо сковорідку, бажано чавунну або з антипригарним покриттям, додавши масло для смаження.
- Додаємо в сковороду роздавлений часник і імбирні скибочки: вони здобрять масло, а згодом і рибу, пряними ароматами.
- Акуратно кладемо туди ж рибні тушки або шматки і обсмажуємо їх з обох сторін, поки не утвориться хрустка скоринка.
Викладаємо смажених карасів на блюдо, скроплюємо кунжутним маслом і лаймовим (або лимонним) соком: в пропорції 6 крапель олії на 1 ст.л. соку. Тоді риба знайде екзотичний аромат і присмак, який особливо подобається любителям азіатської кухні.
Дізнавшись, як смажити карася на сковороді в борошні і без неї в ароматному маслі, залишається вибрати рецепт і порадувати близьких ніжною, соковитою і запашної рибкою!