Вишукане назва повністю виправдовує оригінальність і незвичайний смак самої риби, яку ще, цілком заслужено, називають «золотою». Така характеристика пов’язана не тільки з високою ціною риби, але і з її «золотими» зовнішніми особливостями, тому-то, щоб не зіпсувати цінний продукт, потрібно точно знати, як правильно посмажити дорадо на сковороді.
Адже такий делікатес, іменований також спарусом, окунем, Аурат і морським карасем, зобов’язаний бути приготований за особливою технологією, щоб його смакові якості при смаженні не постраждали.
Як правильно потрошити дорадо
Підготувати морську делікатесну рибу до обсмажуванні дуже просто. Кулінарних кроків, які допоможуть випатрати її, мало, до того ж, вони настільки прості, що з ними впоратися під силу навіть початківцю кулінарові.
Правила очищення дорада
- Промиваємо тушку під проточною водою, після – обрізаємо плавники, зябра, зчищають луску.
- Робимо акуратний розріз уздовж черева, виймаємо з нього всі нутрощі. Намагайтеся не пошкодити жовчний міхур. У ньому міститься певну речовину, яке, потрапляючи на м’ясо, робить його гірким.
- Розрізаємо вздовж хребта захисну плівку, обов’язково очищаємо її від крові.
- Промиваємо очищену тушку в воді, обсушуємо її паперовими рушниками, після чого кладемо на обробну дошку і робимо на рибної поверхні 3-4 глибоких надрізу. Це потрібно для того, щоб при обсмажуванні тушка не деформовані.
Як смачно приготувати дорадо на сковорідці
Дорада – дійсно особлива риба і, що гріха таїти, доступна вона не всім. Однак, якщо ви все ж таки змогли її придбати, тоді дозвольте вам дати кілька порад і рецептів, як смачно і швидко посмажити її на сковороді.
Перший рецепт приготування дорадо, який ми розглянемо, передбачає жарку риби на сковороді з розмарином і часником. Такий мінімальний і цілком доступний набір аромоінгредіентов ідеально підкреслить ніжний смак делікатесу, зробивши його більш пікантним.
Складові
- Дорадо – 2 шт .;
- Лимон – 2 скибочки;
- Розмарин – 1 гілочка;
- Часник – 4 зубки;
- Морська сіль – за смаком.
Приготування дорада на сковороді
- Очищаємо тушку від луски, нутрощів, зябер.
- За смаком ніжне м’ясо солимо (можна трохи поперчити), залишаємо просолюється його хвилин на 10.
- Очищаємо часник, розрізаємо на кілька великих частин.
- Розрізаний часник разом з розмарином кладемо в очищене черево риби, сюди ж всипаємо до смаку (але не сильно багато) морську сіль дрібного помелу.
- Сковороду розігріваємо без масла, викладаємо в неї фаршировану тушку аурати.
- Обсмажуємо спаруса з обох сторін до готовності. Ознакою готовності є золотисто-коричневий відтінок м’яса.
- Готову смажену рибу дорадо скроплюємо лимонним соком і подаємо в теплому вигляді до столу разом з рисом, тушкованими овочами, свіжим салатом, смаженою або відвареною картоплею.
Смажити морський делікатес рекомендується без масла, так риба вийде ніжною і зовсім не жирна. Якщо ж хочете додати трохи масла, тоді на дно сковороди покладіть паперове коло для випічки, він вбереже морського карася від пригорання і не дасть йому ввібрати зайвий жир.
Як посмажити дорадо на сковороді з овочами
Існує чимало рецептів приготування смачної заморської риби, і один з них – це рецепт смаження дорада з овочами на сковороді. Досить проста технологія здатна подарувати вам ситне і досить вишукану страву, яким не соромно буде пригостити дорогих вам гостей.
Складові
- Помідори – 2 шт .;
- Філе дорада – 80 г;
- Цукіні – 1 шт .;
- Лимон – 10 г соку;
- Вершкове масло – 50 г;
- Сметана – 10 г;
- Петрушка – 1 пучок.
Як смажити дорадо з помідорами і цукіні
- Знімаємо з помідорів шкірку, видаляємо насіння, нарізаємо плоди дрібними кубиками.
- Також нарізаємо рибне філе і цукіні.
- Подрібнюємо петрушку.
- Кожен інгредієнт окремо перчимо, солимо, скроплюємо соком лимона, змащуємо вершковим маслом.
- Цукіні разом з нарізаним філе обсмажуємо в невеликій кількості вершкового масла на сковороді.
- Укладаємо на тарілку спочатку шар помідорів, потім обсмажені дорадо і кабачки, упереміш з нарізаною петрушкою.
- Змащуємо готову страву сметаною (або поливаємо вершками), подаємо до столу в гарячому вигляді з будь-яким гарніром.
Як вибрати дорадо для смаження: поради від кухарчука
В цілому, поради щодо вибору якісної риби дорада схожі з класичними принципами вибору будь-якої іншої риби. Але краще ці правила в черговий раз повторити, щоб потім гірко НЕ розплачуватися зіпсованим блюдом або, що ще гірше – своїм здоров’ям.
Правило 1. Звертайте увагу на загальний стан риби
Вибираючи делікатесну тушку, завжди звертайте увагу на її вид. У хорошій свіжої риби поверхню блищить, до того ж, вона досить слизька. Натиснувши пальцем на тушку, простежте, чи повернулася западина від натиску в початкове положення. Якщо цього не відбулося – значить, тушка не свіжа.
Про свіжості морського карася також говорить відсутність плям і різного роду пошкоджень на його поверхні. Не забувайте також, що якісна риба завжди має щільним пружним тілом, а її хвіст і плавники загинаються вгору, але ніяк не бувають засушеними.
Правило 2. Вдивіться рибі в очі
Якщо дорадо свіжа і тільки-тільки з’явилася у продажу, то її очі будуть опуклі і прозорі. Запалі очі, помутнілі і затягнуті плівкою, свідчать про перевищення допустимого терміну зберігання продукту.
Правило 3. Вивчіть зябра і черевце риби
Якісна незіпсована риба має плоске черевце і світло-рожеві (в крайньому випадку – червоні) зябра. Надуте черево і зябра коричневого, бляклого кольору, а також зябра з нальотом і білої слизом, говорять тільки про одне – риба явно не першої свіжості, до того ж, цілком імовірно, що вона вже встигла протухнути.
Правило 4. Понюхайте рибу
Не менш важливий критерій відбору будь-якої риби – це запах. Свіжа матиме приємний морський аромат, в той час, як зіпсована буде приторно пахнути або навіть мати кислуватий запах.
Плануючи вишуканий банкет або скромний звану вечерю, не забудьте включити в своє меню рибне блюдо з дорадо. Смажений спарус – відмінна ідея для швидкого приготування смачної страви на вечерю. Як посмажити дорадо на сковороді – ви тепер точно знаєте. Недовго простоявши біля плити, ви отримаєте вишукане малокалорійне частування, яке, безсумнівно, прикрасить ваше застілля.
Смачного!