Настав довгоочікуваний для багатьох городників сезон посадок, і вже зараз домашні агрономи запасаються рецептами страв з майбутнього врожаю. І крім маріновок, засолок і заготовок популярністю користуються також відео та фото рецепти, де фігурують в різних рецептурних варіаціях кабачки, запечені в духовці. Ці гарбузові побратими радують око і гріють душу будь-якого садівника, і не дарма, адже з них можна наготувати безліч смачних і корисних страв.
Кабачки, запечені в духовці – це яскравий приклад оригінальних, але простих, корисних, дієтичних і дуже смачних страв в широкому асортименті, калорійність яких варіюється від 24 до 104 ккал на 100 г, в залежності від рецептури.
Фаршировані човники, кільця і бочонки, різноманітні пісні і м’ясні рагу, оладки і закусочні варіанти частувань – вибір просто величезний. Так навіть звичайний цілісно запечений кабачок з ароматним сметанним соусом настільки смачний, що, як то кажуть, за вуха не відтягнеш.
І щоб оцінити всю глибину смаку цих страв, ми раді запропонувати добірку найцікавіших і легких рецептів з кабачком.
Куряче-грибні кабачки в духовці
У цієї страви з запечених кабачків є всі шанси стати коронним пунктом в святковому і повсякденному меню. Рецепт хоч і хитромудрий, але приготувати таке пригощання в домашніх умовах не складе труднощів.
Складові
- Філе курки або індички – 1 кг;
- Патисони (кабачки) молоді – 300 г;
- Твердий сир – 0,25 кг;
- Курячий відвар – 1 ст .;
- Печериці свіжі – 350 г;
- Селянське масло – 50 г;
- Масло соняшнику рафінована – 35 мл;
- Борошно високосортна пшеничне – 40 г;
- Вершки 30% – ½ ст .;
- Сіль кухонна – 1,5-2 ч.л .;
- Перець порошком чорний – 1 ч.л.
Приготування кабачків в духовці
- М’ясо відварюємо до готовності в підсоленій воді, а після охолодження розбираємо по волокнам на маленькі шматочки.
- Патисони моєму, ріжемо кубиками і обсмажуємо до готовності, або запікаємо в духовці 15 хвилин.
- Нашатковані тонкими пластинками печериці обсмажуємо до золота і виймаємо з сковороди на паперову промокашку.
- У сковороду кладемо масло вершкове, розтоплюємо, всипаємо борошно і обсмажуємо до світло-коричневого кольору. Далі тонкою цівкою вводимо в борошняну піджарку бульйон, розмішуючи все віночком, щоб не вийшла грудкувата маса. Також вливаємо вершки, подсаливаем і перчимо соус до смаку, доводимо до кипіння, ще раз перемішуємо і вимикаємо.
- У форму для запікання пошарово викладаємо курку, потім кабачки, гриби і поливаємо все вершковим соусом. Поверх укладаємо нарізану тонкими скибочками сир.
При 210оС випікати запіканку слід 20-25 хвилин.
Як запекти кабачок в духовці цілком
Це, мабуть, найпростіший і дієтичний кабачковий рецепт. Без грама масла, і дуже смачно. Запечені цільні кабачки можна подавати як холодну закуску, а також вони відмінно виступлять в ролі необхідного компонента для більш складних страв.
- Один середній або малий кабачок споліскуємо і витираємо серветкою. Видаляємо плодоніжки, укладаємо овоч на деко або решітку і запікаємо півгодини при 200оС.
- У той час, поки запікається головний компонент, ми підготуємо соус. Змішуємо в піалі 100 г маложирна сметани, дрібно протертий сир (50 г) і 15 мл лимонного соку. Наполягаємо соус і при бажанні подсаливаем.
Готовий (м’який) кабачок виймаємо з печі, даємо йому трохи охолонути і нарізаємо кружальцями або продовгуватими брусочками. Разом з соусом це частування має незвичайний і дуже приємний смак.
Кабачки, запечені в духовці з овочами
Складові
- Картопля – 1/2 кг + –
- Цукіні середній – 1 шт. + –
- Морквина велика – 1 коренеплід + –
- Болгарський перець червоний і жовтий – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста фіолетовий – 2 головки + –
- Оливкова олія холодного віджиму – 50 мл + –
- Сіль екстра – 1 ч.л. + –
- Баклажан дрібний – 1 шт. + –
- Прованські трави – 1 ч.л. + –
- Гострий перчик – 1/6 ч.л. + –
- Паприка в порошку – 1 ч.л. + –
Приготування
Часті кулінарні супутники кабачків – молоді баклажани з картоплею, морквою і перцем, входять до складу багатьох видів рагу, і наш рецепт не став ісключеніем.Ситность страві додає запечена картопля, оригінальність смаку – перці і бекон, неперевершений аромат – пряні трави і спеції, пікантність – баклажан, ну, а ніжність всій композиції лягла на плечі морквини і кабачка.
- Овочі чистимо і відразу укладаємо по ходу справи в глибоке деко, змащене маслом. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо кружальцями. ½ частини нарізаного, приправленого і присоленого картоплі викладаємо рівним шаром на дно форми.
- Цукіні протираємо, і, не знімаючи шкурки, нарізаємо теж кружальцями і перекриваємо ними картопляний шар. Підсолюємо і приправляємо.
- Нарізані кільцями цибулю і очищені від насіння болгарські перці викладаємо поверх кабачка, знову трішки присаливаем і заправляємо, скроплюємо оливковою олією.
- Тепер рівномірно розподіляємо по овочах нарізаний тонкими скибочками бекон, потім покриваємо його залишками картопляних гуртків, знову злегка подсаливаем, умащали маслом і спеціями.
Підготовлене блюдо покриваємо фольгою і запікаємо в духовій печі 15 хвилин при 210оС. Потім фольгу прибираємо і продовжуємо при тій же температурі готувати частування ще третину години.
Тріска з кабачками запечена в духовці
Кабачки з рибою, запечені у фользі, стануть шикарним порційних частуванням на будь-якому урочистому заході. Готується цей делікатес досить просто.
Складові
- Тріска свіжа (філе) – 0,4 кг;
- Цукіні – 200 г;
- Морква – 1 коренеплід;
- Лук ріпка 1 головка
- Томат – 2 шт .;
- Твердий сир – 130 г;
- Майонез – 80 г;
- Сіль кухонна – 1 ч.л.
- Чорний перцевий порошок – 1 ч.л.
Приготування кабачків з тріскою в духовці
- Всі овочі готуємо: чистимо і подрібнюємо. Кабачок, моркву і сир тремо на тертці і перемішуємо. Тріски філе нарізаємо порційними шматочками з долоню розміром, присаливаем і перчимо. Лук ріпку шаткуємо кільцями, а томати – кружальцями.
- Ріпчасту цибулю обсмажуємо в маслі до коричневої скоринки.
- На порційні відрізи фольги в центр викладаємо скибочку тріски, змащуємо його майонезом, поверх кладемо цибулю, потім сирно-овочеву суміш і томат. Якщо майонез ще залишився, то поверх томата теж можна викласти трішки соусу. Тепер фольгу герметично загортаємо кульком і укладаємо все згортки на деко.
- Запікати рибу з овочами потрібно 20 хвилин при 185оС.
Подавати такі ласощі можна з гарніром з рису, картоплі або як самостійну страву.
Запечені в духовці човники з кабачків
Хочете вразити гостей оригінальною подачею класичного овочевого страви? Тоді ці рецепти як раз для вас.
Запечені половинками фаршировані кабачки
Складові
- Молоді кабачки – 1 кг;
- Фарш (куро-індюшачий) – 0,35 кг;
- Сир «звалити» – 250 г;
- Помідори – 200 г;
- Лук-порей – 100 г;
- Соняшникова олія рафінована – 50 мл;
- Зелень кропу, кінзи і петрушки – 100 г;
- Сіль кухонна – 6 г;
- Перцева суміш – 4 г;
Приготування човників з кабачків в духовій шафі
- Цукіні промиваємо, відрізаємо плодоніжки і розрізаємо кожен плід вздовж надвоє. М’якоть витягаємо і натираємо на тертці.
- Лук шаткуємо тонкими кільцями й обсмажуємо в маслі, після чого додаємо в сковороду фарш, подсаливаем і доводимо до готовності.
- Тепер нарізаємо дрібними кубиками томати і додаємо до фаршу, куди також викладаємо натерту м’якоть кабачків і тушкуємо масу 10 хвилин під кришкою на середньому вогні.
- Човники з кабачків наповнюємо начинкою і визначаємо на деко, дно якого вистелена пергаментом. Посипаємо кожну порцію рясно натертим сиром і відправляємо в розігріту до 180оС духовку.
- Випікаємо човники 40 хвилин, і подаємо їх до столу з нарізаною зеленню.
Човники в духовці пісні
Кабачки, запечені з грибами та овочами – це шикарний варіант літнього частування. В урожайний сезон це смачне і найпростіше в приготування блюдо не зажадає зайвих витрат.
Складові
- Кабачки – 2 плоду;
- Печериці свіжі – 0,3 кг;
- Ріпкою цибуля – 1 головка;
- Томати свіжі – 3 плоду;
- Майонез пісний – 125 г;
- Оливи масло – 50 мл;
- Сіль – 4 г;
- Суміш перців – ½ ч.л .;
Як запекти в духовці кабачки з грибами
- Таким же чином, як і в попередньому рецепті, готуємо з цукіні човники для фарширування, а м’якоть дрібно нарізаємо.
- Нашатковану півкільцями цибулю обсмажуємо до рум’яності. Гриби чистимо і подрібнюємо невеликими шматочками, після чого смажимо їх з цибулею до готовності.
- Також відправляємо в сковороду порізану дрібно довільними шматочками томат. Масу солимо і, помішуючи, тушкуємо хвилин 7.
- Готову масу розподіляємо по всьому човник, які зверху покриваємо тонким шаром майонезу.
- На випічку пісних фаршированих кабачковий човнів в духовці потрібно 40-45 хвилин при 190-200оС.
Оладки з кабачків, запечені в духовці
У духовці традиційні кабачкові оладки виходять більш соковитими і менш просоченими маслом, ніж на сковороді. Це відмінний дієтичний десерт під будь-який соус.
- Очищені терті кабачки (0,3 кг) змішуємо з сіллю (щіпка) і залишаємо на 10 хвилин, після чого трохи притискаємо овочі і зливаємо надлишки рідини.
- 1 головку ріпчастої цибулі шаткуємо дуже дрібненькими кубиками і припускаємо на сковороді до золотистого.
- Тепер змішуємо разом кабачок, цибулю, 1 добірне куряче яйце, пропущені через часниковий прес 4 зубчики часнику, сіль і перець чорний порошковий за смаком.
- З отриманої маси формуємо коржі і викладаємо на пергамент для випічки на деку.
- Випікати оладки потрібно 15 хвилин при 170оС з одного боку, потім акуратно перевертаємо коржі і печемо їх з іншого боку ще 10 хвилин.
Кабачки з ковбасою і рисом в духовці
Запечені в рукаві овочі завжди виходять красивими, соковитими, ніжними і шалений смачними. А якщо додати в компанію до кабачки, цибулі і перцю гриби, рис і ковбаску з набором пряних трав, то дане блюдо зможе задовольнити гастрономічні вимоги навіть самого суворого кулінарного критика.
Складові
- Круглозерновой рис – 1 ст .;
- Лук фіолетовий – 1 велика головка;
- Кабачок великий – 1 шт .;
- Свіжі гриби (шампіньйони) – 250 г;
- Болгарка перчик – 1 плід;
- Сочевиця – ½ ст .;
- Ковбаса копчена – 0,3 кг;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Прованські трави – 1 ч.л .;
- Трава пажитника – 1 ч.л .;
Приготування
- Рис і сочевицю гарненько миємо й замочуємо у воді на 30 хвилин.
- Овочі і ковбасу слід нашаткувати досить крупно. Цибулю і перець ріжемо півкільцями, кабачок, ковбасу і морквину – половинками гуртків, печериці – на 4-6 часточок.
- Тепер змішуємо разом отмоченной рисові і сочевичним зерна, колбасно-овочеву нарізку, спеції, сіль і закладаємо суміш в рукав, куди також слід влити 2/3 ст. води.
- Герметично зав’язуємо рукав, проробляємо 3 невеликих проколи, щоб плівка не лопнула і укладаємо його на деко швом догори.
- Пекти це смачне блюдо буде 50 хвилин при 185оС.
Кабачки, запечені в духовці з рисом і ковбаскою, а також приготовані за іншими наведеними в даній статті рецептами гарантовано сподобаються всім членам сім’ї і запрошеним гостям. Простий овоч, прості рецепти, шикарний результат.