Якщо говорити про найпопулярнішу в нашій країні м’ясної продукції, то одне з перших місць, безсумнівно, займе свиняче м’ясо. Воно не таке жорстке, як яловичина, і відрізняється більшою соковитістю, однак, щоб цей продукт зберіг свої якості, необхідно знати, як посмажити свинину на сковороді правильно. Зробити це можна масою способів, ми ж зібрали для вас лише кілька найбільш вдалих і простих в домашньому виконанні.
Яке свиняче м’ясо вибрати для обсмажування на сковороді
Для початку давайте скажемо кілька слів про те, яка свинина найкраще підходить для смаження на сковорідці:
- Віддавайте перевагу охолодженого, а не замороженого м’яса, оскільки друге, через заморозки, втрачає свою соковитість і частина смакових якостей. Крім того, про свіжість продукту можна судити тільки в тому випадку, якщо він не піддавався заморожування.
- Невеликі прошарку жиру, коли ми говоримо про свинячий м’ясі, – це добре. У процесі смаження сало розтопиться і передасть частину соку червоного частини.
- Шматок м’яса повинен бути рожевого кольору без висохлих ділянок. Жир же повинен мати чисто білий колір без жовтуватого відтінку. Неприємний запах – найяскравіший ознака несвіжого продукту.
- Найкраще для смаження невеликими шматочками використовувати свинячу шию і лопатку. Якщо ж ви готуєте великі шматки, типу стейків, то вибирайте вирізку.
Класичний рецепт свинячого м’яса, смаженого на сковорідці
Складові
- Свинина – 0,5-0,6 кг + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Спеції – за смаком + –
Як смачно смажити свинину на сковорідці
- Спочатку розбираємося з м’ясом. Його нам потрібно добре промити і видалити з нього товсті сполучні тканини.
- Просушуємо шматок за допомогою паперового рушника – так в процесі смаження масло буде менше бризкатися, а корочка на поверхні свинини утворюється швидше, закупоривши сік.
- Нарізаємо м’ясо невеликими шматочками, близько 2-3 сантиметрів кожен. При бажанні, на цьому етапі посипаємо їх спеціями і чорним перцем.
- Наливаємо в досить велику сковороду масло і ставимо його розігріватися на сильному вогні.
- Коли температура соняшникової олії підвищиться – акуратно викладаємо наші свинячі шматочки.
Простежте за тим, щоб між ними залишалися зазори близько 1/2 см. Таким чином, ви уникнете втрати м’ясного соку, а значить – кожен шматочок приготується правильно.
- Вичікуємо близько хвилини, потім акуратно перевертаємо шматочки на протилежний бік.
- Обсмажуємо м’ясо ще протягом хвилини, потім знижуємо вогонь до трохи нижче середнього і готуємо страву третину години, час від часу перемішуючи шматочки.
- За пару хвилин до закінчення обсмажування посипаємо м’ясо сіллю. За допомогою лопатки в останній раз помішувати страву і виймаємо шматочки на паперовий рушник (або відразу кладемо в тарілку з гарніром).
Якщо ваша сковорода невелика, то краще проводити обсмажування в два або три етапи (невеликими партіями), інакше підвищиться ризик того, що м’ясо виділить сік і буде відбуватися його гасіння, а не обсмажування.
З цієї ж причини сіль ми всипаємо в самому кінці приготування.
Свинина з цибулею, смажена шматочками на сковороді
Куди краще до всіляких гарнірів підходить свинина, приготовлена з цибулею і морквою. В результаті у вас вийде свого роду рагу, але тільки шматочки будуть максимально соковитими.
Складові
- Свиняче м’ясо – 0,5-0,6 кг;
- Морква – 1 середній плід;
- Лук білий або жовтий – 1-2 шт .;
- Сіль і перець чорний – за смаком;
- Зелень свіжа – 1 пучок;
- Соняшникова олія – для обсмажування.
Як правильно обсмажити свинину шматочками з цибулею
- М’ясо готуємо аналогічно тому, як ми робили це в минулому рецепті. Також видаляємо плівки і поділяємо його на невеликі шматочки.
- З цибулі знімаємо лушпиння, обмиваємо овоч і нарізаємо його тонкими півкільцями або четвертинками.
- Морквину промиваємо під проточною водою, зрізаємо шкірку. Далі все залежить від ваших уподобань: можете натерти її на терці або нарізати тонкою соломкою, а то і зовсім – четвертинками.
- У широку сковороду наливаємо масло і ставимо його розігріватися на сильному вогні. Через півхвилини акуратно викладаємо в нього цибулю і моркву.
- Обсмажуємо овочі без зменшення силу вогню, до тих пір, поки цибуля не набуде прозорість і характерний золотистий відтінок.
- Виймаємо цибулю з морквою, доливаємо масло і даємо йому знову нагрітися. Після чого кладемо в сковороду м’ясо, щоб шматочки не стикалися один з одним.
- Обсмажуємо шматочки з усіх боків на сильному вогні до утворення скоринки, після чого знижуємо вогонь до нижче середнього і повертаємо назад овочеву обсмажування.
- Перемішуємо все добре і готуємо ще хвилин 10-15, потім присаливаем, перчимо, ще раз перевертаємо шматочки і смажимо їх останні 5 хвилин.
Готове м’ясо з цибулею викладаємо поверх будь-якого гарніру, наприклад картопляного пюре, і присипаємо свіжої подрібненою зеленню.
Свиняче філе, смажене на сковороді великим шматком
В інтернеті існує маса відео про те, як приготувати стейк з яловичини різного ступеня прожарювання. Однак великі шматки свинячого м’яса завжди прожарюють дуже ретельно, але в чому ж причина?
Справа в тому, що в свинячому м’ясі досить часто виявляються різні паразити, знищити які може тільки висока температура. Саме тому готувати свинячий стейк з кров’ю строго заборонено.
Складові
- Свиняче філе – 300 г;
- Часник – 2-3 зубки;
- Олія соняшникова – для обсмажування;
- Сіль і перець – за смаком.
Як швидко посмажити свинину шматком на сковороді
- Свинячу вирізку добре промиваємо та нарізаємо великими пластами, товщиною, приблизно, в 2-3 сантиметри.
- Промаківаем поверхню кожного шматка паперовим рушником. Натираємо м’ясо перцем, а також тими спеціями, які ви звикли використовувати (відмінно зі свининою поєднується паприка або базилік).
- Сковорідку ставимо на плиту і прогріваємо на середньому вогні. Після цього вливаємо олію, чекаємо ще трохи.
- З часниковим зубків знімаємо шкірку, викладаємо в масло і обсмажуємо до золотистого відтінку. Після цього виймаємо часник, щоб він не згорів.
- Викладаємо акуратно шматки свинячого філе, якщо вони все не поміщаються, то робимо це в два-три заходи. Обсмажуємо з кожного боку по 4 хвилини. Після того, як ви перевернули шматок, посипте його трохи сіллю. Знижуємо вогонь до мінімального і обсмажуємо ще 10-15 хвилин.
Цей же рецепт можна повторити, використовуючи сковорідку-гриль. У цьому випадку обов’язково прослідкуйте за тим, щоб вона як слід прогрілася, інакше м’ясо пристане до брівкам і процес готування затрудняється.
Свиняче м’ясо, обсмажене в оцті на сковорідці
Багато хто любить шашлик зі свинини, проте вибратися на природу і приготувати його не завжди виходить. Завдяки даним рецептом ви зможете повторити непередаваний смак цієї страви, перебуваючи у себе вдома.
Складові
- Свиняча шия – 1 кг;
- Оцет – ¼-½ ст .;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт .;
- Сіль і перець – за смаком;
- Олія соняшникова – для обсмажування.
Як посмажити свинину з оцтом в домашніх умовах
- Обмиваємо м’ясо, видаляємо товсті плівки. Нарізаємо його на досить великі шматочки.
- У сковороду наливаємо рослинне масло і нагріваємо його на сильному вогні.
- Завантажуємо в сковорідку шматки м’яса і обсмажуємо їх з усіх боків.
- Тим часом займаємося приготуванням оцтового розчину. Якщо ви не дуже любите цей продукт, то візьміть чверть склянки оцту і розбавте його водою, щоб він став повним. Якщо ж смак оцту вам подобається, то змішайте воду і оцет в пропорції 1: 1.
- Вливаємо розчин в сковороду і все перемішуємо, знижуємо вогонь до трохи нижче середнього.
- Лук очищаємо від лушпиння, нарізаємо півкільцями. Всипаємо його сюди ж і ще раз перемішуємо.
- Чекаємо випарювання оцтового розчину: коли це сталося – солимо, перчимо, трохи перемішуємо блюдо і закриваємо сковорідку кришкою. Готуємо страва ще пару хвилин, після чого знімаємо з вогню і подаємо до столу.
Тепер ви знаєте кілька способів, як посмажити свинину на сковороді. Хочеться відзначити, що в останньому рецепті використання оцту дозволяє домогтися неймовірної м’якості цього продукту.
Тому, якщо вам попалося досить жорстке м’ясо, то використовуйте саме цей спосіб, так ви не тільки врятуєте свинину, але і додасте їй характерний аромат, який цінується багатьма гурманами.