Домашні винороби не мислять застілля без винних напоїв власного приготування, і готують їх з усіляких плодів і ягід.
Наприклад, ставлять вино з шовковиці в домашніх умовах, рецепт якого містить родзинки або дріжджі для поліпшення бродіння. Дізнаємося, як готується смачний і корисний шовковичний винний напій двома способами, щоб урізноманітнити будь-яке застілля.
Вино з шовковиці: тонкощі приготування
Для отримання якісного шовковичного вина необхідно дотримуватися деяких умов:
- Перед тим, як зробити ягідний напій, збираємо тільки стиглі плоди, отбраковивая підгнилу або вкривається цвіллю шовковицю: вона призведе до псування сусла.
- Найкраще шовковичне вино, яке відрізняється чудовим смаком, ароматом і кольором, отримують з чорних ягід. Можна також використовувати червоні шовковиці ягоди, але напій вийде не таким яскравим за смаком. З білої же шовковиці вино не роблять зовсім!
- Ставити ми будемо шовковичне вино на фільтрованої або джерельній воді: хлорована не підходить.
- Використовуємо стерильний посуд. Обов’язково миємо руки перед роботою з сировиною для вина.
Для поліпшення смаку напою додаємо лимонну кислоту або фруктово-ягідні добавки – ягоди ірги або ожини, яблучний сік. Головне – не переборщувати, інакше втратиться характерний присмак і аромат шовковиці!
Рецепт вина з шовковиці з родзинками
Складові
- Шовковиця – 4 кг;
- Цукор-пісок – 3 кг;
- Вода очищена – 10 л;
- Лимонна кислота – 20 г;
- Немитий родзинки – 200 г.
Як зробити вино з шовковиці без дріжджів
Ізюм додаємо немитим, щоб зберегти дикі дріжджові грибки, що мешкають на їх поверхні і сприяють активному бродінню. Приготуємо тутового напій за такою рецептурою:
- Перед тим, як робити вино з шовковиці, «розгортаємо» ягоду качалкою з дерева або пластика і залишаємо на годинку для виділення соку.
- Перекладаємо тутового пюре в емальовану каструлю, засипаємо 0,5 кг цукру, додаємо лимонний сік або кислоту, присмачуємо родзинками і заливаємо водою.
- Перемішуємо компоненти, накриваємо відрізом марлі і прибираємо в тепле темне куточок на дві доби. Розмішуємо сусло один раз в день.
- Фільтруємо вміст каструлі через багатошарову марлю і з’єднуємо з соком з віджатою м’якоті (м’якоть викидаємо).
- Переливаємо рідина в бутель, всипаємо ще 0,5 кг цукру, перемішуємо, встановлюємо рукавичку з дірочкою в пальці (гідрозатвор) і прибираємо на п’ять діб в темне місце, де дотримується температурний режим 18-25 градусів. Чверть бутлі повинна залишатися порожньою, щоб піна при бродінні не лізла назовні.
- Відливаємо 0,5 л сусла в чисту ємність, розчиняємо в ньому ще 0,5 кг цукру, заливаємо назад і встановлюємо гідрозатвор (надягаємо рукавичку).
- Прибираємо бродити в колишнє місце. Коли бульбашки зникнуть і рідина стане світліше, бродіння вважається завершеним.
Якщо вино бродить вже 50 діб, зливаємо його з осаду і залишаємо бродити. Якщо цього не зробити, напій знайде гіркий присмак.
- Коли бродіння закінчиться, за допомогою тоненького шланга (трубочки) зливаємо вино в іншу сулію (пляшки), не зачіпаючи осад. Закупорюємо ємність і ставимо в льох (холодильник) на 120-240 днів, щоб дозрівати.
- При дозріванні теж з’являється осад, тому 1-2 рази на місяць зливаємо напій з осаду в чисті пляшки.
Через 60 діб пробуємо наше вино з шовковиці на смак. При недостатній солодощі присмачуємо напій цукром, гарненько розмішуючи його. Для отримання кріпленого тутового вина вливаємо спирт (горілку) в кількості, що не перевищує 15% обсягу напою.
Розливаємо готове шовковичне вино по пляшках, закупорюють і зберігаємо в прохолодному місці. Воно може зберігатися близько чотирьох років.
За даним рецептом виходить 10 літрів ароматного і смачного 10-12% -ого вина.
Як поставити шовковичне вино на дріжджах будинку
Складові
- Шовковиці ягоди – 2 кг + –
- Цукор-пісок білий – 2,8 кг + –
- Вода очищена – 7,6 л + –
- Лимонний сік – 200 мл + –
- М’ята свіжа – 120 г + –
- Винні дріжджі – 5 г + –
- Палички кориці – 4 шт. + –
Як готувати вино з шовковиці з дріжджами
- Розчиняємо цукровий пісок в гарячій воді, щоб отримати прозорий сироп.
- Розминаємо тутовую ягоду качалкою з дерева або пластика і заливаємо цукровим сиропом в емальованій каструлі.
- Змішуємо з корицею, м’ятними листочками і соком лимона, накриваємо марлею і прибираємо тепле містечко без доступу світла на 10 діб.
- Протягом 1,5 доби тричі перемішуємо сусло щоб уникнути закисання.
- Віджимаємо ягідну масу, переливаємо сік з суслом в бутель і встановлюємо водяний затвор. Чекаємо закінчення бродіння.
По завершенню бродильного процесу зливаємо напій осаду, фільтруємо через багатошарову марлю і заливаємо в стерильні пляшки. Прибираємо їх в льох або холодильник на 120 діб, після чого приступаємо до дегустації!
Тепер ви знаєте, наскільки легко готується вино з шовковиці в домашніх умовах, рецепт якого може включати дріжджі або родзинки.
Робіть винні напої самі: поруч з ними більшість промислових вин здаються несмачними і штучними!