З кулінарії радянського часу до нас прийшло безліч сучасних традиційних страв – це і гарячі страви, різні закрутки, супи і, звичайно ж, всілякі салатики.
До одним з них ставиться і чудовий салат мімоза – ніжний, оригінальний, рецепт його вкрай простий, а тому впоратися з процесом готування здатний навіть початківець кулінар. Сьогодні ми розглянемо дві рецептури приготування цієї салатної закуски – одна з них дозволить створити по-справжньому ніжне частування, друга ж змінить саму концепцію цієї страви.
Приготування ніжною «Мімози» в домашніх умовах
Зазвичай, щоб зробити ту чи іншу страву трохи ніжніше і м’якше, кулінарові потрібно переглянути саму технологію приготування цієї страви. Для гарячих страв змінюється температурний режим готування, для м’ясних же частувань використовується процедура тривалої мариновки і так далі.
Оскільки на холодні салати, ми, фактично, ніяк термічно НЕ впливаємо, а основний інгредієнт (в нашому випадку це рибна консерва) вже готовий і не вимагає від нас ніякої обробки, то ніжність фінального страви повністю залежить від правильного вибору інгредієнтів.
- Перш за все – рибна консерва. Рекомендується використовувати ті сорти риби, які самі по собі мають не дуже інтенсивний аромат і відрізняються м’якістю. Кращим вибором для створення найніжнішого салату стануть тунець і лосось, консервовані у власному соку.
- Також важливий і вибір сорту цибулі для мімози. Ми рекомендуємо використовувати салатну різновид овоча – вона ідеально підходить для куховаріння салатних закусок, оскільки не має настільки незаперечного смаку. Якщо ж ви використовуєте ріпчасту цибулю, то після нарізки обов’язково замочіть його в окропі на 10-20 хвилин, щоб прибрати гіркоту.
- Майонез, звичайно ж, краще за все робити самостійно – смак такого соусу виходить особливо м’яким. Але якщо часу у вас на це немає, то можете скористатися і магазинним варіантом. В такому випадку краще всього придбати оливкову різновид майонезу, або ж купити продукт на перепелиних яйцях.
- Не нехтуйте додаванням в салат тертого вершкового масла. Цей інгредієнт в класичною рецептурою грає настільки ж важливу роль, що і рибні косерви або яйця. Саме завдяки вершковому маслу мімоза отримала звання одного з найбільш ніжних салатів.
- При використанні сиру найкраще віддавати перевагу твердим-напівтвердих сортам, які не мають специфічного смаку. Відмовтеся від улюбленого маасдама і натріть в салатик бюджетний «костромський» або «голландський» сир.
- Картоплю і моркву варіть без шкірки – так ви позбавитеся від характерного присмаку овочів «в мундирі». Рибу перед додаванням позбавте від кісток і розімніть вилкою, а яєчка натріть на терочке.
Класичний рецепт простого салату «Ніжна мімоза»
Складові
- Консервований лосось або тунець у власному соку – 1 банка + –
- Морква – 4 шт. середнього розміру + –
- Масло вершкове – 50-70 г + –
- Сир твердий – 150-200 г + –
- Яйця курячі великі – 8 шт. + –
- Цибуля салатна – 1 головка + –
- Майонез – для заправки + –
- Сіль і перець чорний – за смаком + –
Як зробити смачну і легку мімозу за традиційною рецептурою своїми руками
попередня підготовка
- Перш ніж приступати безпосередньо до процесу приготування, необхідно підготувати деякі інгредієнти. Так, масло ми відправляємо в морозильну камеру, щоб воно як слід затверділо і пізніше ми змогли його натерти.
- Моркву миємо, змиваємо з її поверхні шматочки землі (можна потерти губкою або щіткою). Після цього очищаємо шкірку і відправляємо коренеплід варитися в невеликій кількості води до готовності.
- Яєчка моєму з милом або миючим засобом, після чого опускаємо в каструлю. Наливаємо в посудину стільки води, щоб вона повністю покривала наші яйця. Ставимо каструльку на сильний вогонь, доводимо до кипіння і варимо, знизивши силу вогню, ще 10 хвилин.
- Виймаємо моркву, даємо їй охолонути. Яйця ж поміщаємо в крижану воду, щоб їх було простіше очистити.
- Поки все остигає, займаємося іншими компонентами. З консерви зливаємо зайву рідину. Якщо є великі кістки – видаляємо їх і трохи тиснемо м’ясо виделкою. Зауважте, в пюре перетворювати рибну масу не треба.
- Сирок натираємо на тертці середнього розміру. Лук очищаємо від шкірки і нарізаємо максимально дрібно.
- До цього моменту вже повинна охолонути морква – натираємо її на середній або дрібній тертці. Яйця ж чистимо, поділяємо білки і жовтки і також трьом кожен з них окремо.
- Натираємо вершкове масло і прибираємо стружку назад в морозилку.
Приступаємо до збірки мімози
- Беремо терті яєчні білки і вкладаємо їх на дно салатник. Тут слід зазначити, що для мімози традиційно використовується прозорий скляний посуд – так шари нашого салату будуть виглядати особливо вигідно.
- Викладаємо розім’яту ніжну рибку (намагайтеся робити це рівномірно). Поверх неї наносимо тоненький шар майонезу, найкраще, якщо ви будете робити це сіточкою – так він розподілиться по всій поверхні однаково.
- Тепер прийшла черга нашої лушпиння нарізки, викладаємо її прямо на майонезну сітку. Цей шар ми покриємо вершковою стружкою.
- Додаємо ще трохи майонезу, а потім викладаємо терту моркву. Присолюємо і трохи перчимо цей шар.
- Знову майонез, але в цей раз його слід налити побільше, оскільки в даному випадку ми маємо справу з останнім шаром.
- Посипаємо все тертим яєчним жовтком так, щоб він повністю закривав поверхню нашого салату.
Прибираємо вийшла мімозу в холодильник на пару годин, після чого її можна сміливо подавати до столу!
Покроковий рецепт незвичайної мімози в кульках з кунжутом
Всі ми звикли до того, що на будь-якому фото з інтернету або кулінарної книги мімоза являє собою класичний салат, покладений строгими шарами. А тому, коли під цією назвою подається страва у вигляді кульок, це викликає певне здивування.
Звичайно, подібну мімозу складно назвати класичної, проте, повірте, ці ароматні оригінальні кульки внесуть істотний різноманітність у святкове меню і не залишать байдужими ні вас самих, ні ваших близьких.
Складові
- Консервована риба – 1-2 банки;
- Курячі яйця великі – 4 шт .;
- Картопля – 1 коренеплід;
- Морква – 1 шт .;
- Майонез – за смаком;
- Сіль і перець чорний мелений – за смаком;
- Твердий сир – 200 г;
- Кунжутне насіння – жменя.
Готуємо оригінальну салатну закуску мімоза у вигляді кульок по-домашньому
Відразу відзначимо, що в даній рецептурі овочі обов’язково слід відварювати в шкірці. Робиться це для того, щоб картопля зберіг в собі весь крохмаль, а, отже, мав максимальної липкостью.
- Наші овочі добре моєму (можна навіть з милом), видаляємо обов’язково все забруднення і відправляємо їх варитися «в мундирі» до повної готовності.
- Яєчка також промиваємо, кладемо в неглибоку каструльку, наливаємо холодної води. Солимо її (так ми захистимо шкаралупу від розтріскування) і варимо точно також, як це робилося в минулому рецепті. Після 10 хвилин перекладаємо в миску з крижаною водою.
- Сирок натираємо на крупній тертці і на час отставляем в сторону. З консерви же зливаємо воду, прибираємо кісточки, якщо є, і розминаємо вміст виделкою. Перекладаємо рибку в глибоку миску.
- До цього моменту повинні зваритися овочі. Їх ми виймаємо і даємо повністю охолонути.
- Тим часом вивчаємо кунжутне насіння, яке ми придбали. Якщо воно вже обсмажене, то робити з ним нічого не треба – його вже можна використовувати. В іншому ж випадку висипаємо насіння в чисту сковороду і обсмажуємо протягом пари хвилин, після чого даємо їм охолонути в плоскому блюді.
- Овочі чистимо від шкірки і натираємо на середній тертці в миску до риби.
- На маленькому тертці трьом очищені курячі яйця (і білок і жовток одночасно).
- Додаємо в миску тертий сир, вливаємо трохи майонезу і перемішуємо – консистенція повинна вийти досить щільною.
- Пробуємо салатну масу на смак – при необхідності трохи присаливаем її. Також сюди всипаємо перець і ще раз все перемішуємо.
- Накриваємо нашу миску кришкою або плівкою і ставимо в холодильник на півгодинки – так «салатну тісто» буде більш податливим, і ми зможемо без праці сформувати з нього гарні кульки.
- Коли маса настоялась, виймаємо її з холодильника. Вмочуємо руки з холодну воду, зачерпує невелика кількість салатної маси і формуємо кульку. Обвалюють його в обжаренном кунжутному насіння, після чого перекладаємо на широке блюдо. І робимо наступний кульку.
Повірте, на смак такий незвичайний салат мімоза ніжний і оригінальний. Рецепт цей, що дивно, ще й вкрай варіативний. Так, ви можете легко додати до складу «салатного фаршу» дрібно посічену зелень, пропущений через прес часник або ж улюблені спеції.