Домашні закрутки, мабуть, є в кожному будинку і в кожній сім’ї – готувати страви про запас дуже вигідно і зручно. У сьогоднішній статті ми будемо вчитися робити незвичайну м’ясну закуску – ми дізнаємося, як готується на зиму тушонка з курки в мультиварці. За допомогою побутового агрегату готувати таке блюдо надзвичайно просто, навіть початківець кулінар з легкістю освоїть цей рецепт!
Як зробити тушонку з курки в мультиварці на зиму
Складові
- Тушка свіжої курки – 5 кг + –
- Лавровий лист – 16-20 шт. + –
- Чорний запашний перець горошком – за смаком + –
- Вода очищена – 0,5 ст. + –
- Сіль харчова – за смаком + –
Як приготувати курячу тушонку в мультиварці будинку
Обробляє курку і відокремлюємо м’ясо від кістки
- Тушку курочки ми обробляємо на частини – порційні шматочки, щоб можна було з легкістю відокремити м’якоть від кісточок.
- Найзручніше це проробляти таким чином: на робочій поверхні гострим товстим ножем розрізаємо тушку кури по центру на дві частини, потім зрізаємо ніжки, крила і рубаємо на невеликі шматки.
Курячу шийку для приготування тушонки не використовують, тому цю частину птиці зрізаємо і відразу ж прибираємо.
- Далі м’ясо курочки як слід очищаємо: промиваємо кожен шматочок ретельно під проточною прохолодною водою, видаляємо шкіру і обтирає насухо кожну скибочку м’яса паперовими чистими рушниками.
- Тепер нам необхідно зрізати м’ясо з кісточок, а тому кожен шматок укладаємо на дошку і терпляче гострим ножем обрізаємо всі м’які плоть.
Стерилізуємо банки і кришки для тушонки
- Тепер прийшла черга простерилізувати скляну тару – наші банки для заготівлі тушонки на зиму: для цього велику каструлю відправляємо на вогонь, наповнивши її чистою водою.
- Для цього нам знадобиться звичайна харчова сода. Промиваємо банки і натираємо їх содою зсередини, гарненько орудуючи чистою губкою (краще використовувати нову). Обполіскуємо баночки ретельно і укладаємо в ряд на стіл.
- Швидко обмиваємо содою і кришки для скляної тари, теж скориставшись содою. Після чого промиваємо їх і накриваємо горлечко банок.
- У каструлю з киплячою водою відправляємо наші банки на стерилізацію, встановлюючи їх денцем вгору, а шийкою – вниз.
Для цього нам знадобиться металеве сито: укладаємо його на дно каструлі, щоб банки не полопалися від високої температури, і вже на нього встановлюємо тару для кип’ятіння.
- Засікаємо 15-20 хвилинок, щоб посуд як слід прокип’ятити.
- Потім виймаємо чисті банки з окропу, попередньо розстеливши на стільницю чисте випрасувана рушник. Кладемо тару шийкою вниз на полотенечко.
- Слідом за банками простерілізуем і кришки, щоб закрутка НЕ заграла в банку і наші зусилля не виявилися марними. Після кип’ятіння також кладемо кришечки зовнішньою стороною вгору на рушник, щоб уникнути найменшого їх забруднення.
Готуємо курячу тушонку в мультиварці
- Укладаємо м’ясо птиці в чашу мультиварки, додаємо трохи очищеної води.
- Встановлюємо програму «Гасіння» і готуємо курочку не менше 4-4,5 годин, а краще – томити ще годинок 5.
- Перед тим, як вийняти готову курячу тушонку з мультиварки, засипаємо до м’яса прянощі: перець, сіль і лавровий лист. Перемішуємо інгредієнти і доготовляє блюдо до кінця.
Розливаємо тушонку з курки по стерилізованих банках
- Прямо з мультиварки тушонку з курки набираємо в чистий, ошпарений окропом, ополоник, розливаючи її по банках.
- Стежимо, щоб страва повністю заповнювало тару, і наливаємо тушонку щедро, по самі вінця баночок.
- Відразу ж закупорюють банки кришками.
Даємо банкам з тушонкою охолонути і прибираємо в холодильник
- Наповнені банки з тушонкою ховаємо подалі, накриваючи ковдрою і даючи страві самостійно і поступово охолонути.
- Після охолодження банки прибираємо в камеру холодильника. Якщо закатати закуску з курочки пізньої осені, то простояти вона може всю зиму.
Термін зберігання такої домашньої курячої тушонки з мультиварки – близько 2,5-3 місяців. Це відмінне блюдо, яке можна натушкувала про запас. Хоча ласувати тушонкою з мультиварки можна і відразу, коли вона тільки приготується.
Секрети смачної курячої тушонки по-домашньому
- Якщо у вас не виходить як слід очистити тушку і шматочки м’яса від кісточок, то можна залишити без уваги найдрібніші – після довгого гасіння вони самі без проблем відокремляться від м’якоті.
- Найкраще м’ясо для саморобної тушонки – домашнє. Тому, якщо ви зважилися приготувати її своїми руками, то варто вибрати жирну і угодовану курочку з села, яку годували натуральним кормом.
- Чим товщі і жирніше тушка, тим смачніше буде домашня тушонка з курки. Хоча при готуванні в мультиварці і сухувата курочка вийде непоганий, але все ж по можливості вибирайте для такого рецепта товстеньку куру.
Якщо вам необхідно наготувати тушонку на дуже довгий період, то краще зберігати її не в скляній тарі в холодильній камері, а в харчовому пластиці в морозилці, тоді термін зберігання страви виростає практично вдвічі.
- Для того, щоб накрутити тушонку з курки на кілька років вперед, варто скористатися ключем для закачування банок і спеціальними одноразовими кришками. А ось стерилізувати тару під таку довго зберігається тушонку необхідно вже не менше години.
- Традиційну тушонку млоять на повільному вогні дуже довго – не менше 6-7 годин, а іноді навіть і півдоби. Однак мультиварка справляється з таким блюдом набагато швидше, так що для приготування м’яса вистачить і 4-5 годин.
Як бачите, кухонні помічниця – мультиварка, здатна виручити будь-яку господарку, звільнивши її від довгої і клопітно роботи, взявши весь труд, цілком, на себе. До того ж в ній більшість страв готувати значно простіше і швидше, що буде вельми доречно.
Консерви з курки в мультиварці, приготована в домашніх умовах, – прекрасна закуска до столу, яку можна завжди доповнити гарячим гарніром з рису, гречаної каші, макаронів або спагетті. Неодмінно скористайтеся нагодою порадувати рідних і приготуйте цю смакоту, адже домашня тушонка з курочки – це дієтичний і корисний продукт!