Курка вважається одним з найбільш універсальних різновидів м’яса, що не дивно, адже з цим птахом існує маса різноманітних рецептів. Особливо цікаві страви виходять з філе, наприклад, шніцель курячий по-міністерськи, який ми будемо готувати сьогодні. Рецептура цієї страви відносно проста, при цьому м’ясо виходить неймовірно соковитим і дуже смачним.
Класичний рецепт курячого шніцеля по-міністерськи
Складові
- Яйця вищої категорії – 2-3 шт + –
- Філе кури – 2 шт + –
- Молочний батон – 1/2 шт + –
- Масло вершкове – для смаження + –
- Чорний перець, сіль і спеції – за смаком + –
Як приготувати курячий шніцель по-міністерськи
- Насамперед розбираємося з нашим м’ясом. Його потрібно гарненько помити, видалити пленочки і хрящові тканини. Іноді в уже підготовленому філе можна виявити маленькі уламки кісток, їх потрібно також видалити.
- Тепер видаляємо з наших філеек надлишки рідини за допомогою серветок або паперового рушника – так м’ясо не буде вислизати при нарізці.
- Гострим ножем акуратно нарізаємо шматки горизонтально уздовж, щоб вийшли свого роду пласти. Якщо грудка попалася маленької, то досить розділити її надвоє, великі ж шматки слід розрізати на три частини.
- Розміщуємо нарізані шматочки в целофановий пакет, або загортаємо в харчову плівку. Трохи відбиваємо м’ясо молотком по обидва боки. В результаті цієї процедури товщина кожного шматочка повинна стати рівною, приблизно, 3 міліметрів.
- Натираємо кожен шматочок сіллю, перцем, а також улюбленими приправами (до курячого м’яса відмінно підходить паприка, мелений імбир і прованські трави).
- Тепер нам потрібно підготувати паніровці. Найкраще для шніцеля по-міністерськи використовувати або вчорашній хліб, або трохи підморожене свіжий (його слід помістити в морозилку на 15-20 хвилин). Такий хліб простіше різати і він менше кришиться.
- Нарізаємо його максимально тонкими смужками або квадратиками, великі шматки не тримаються на м’ясі і не дають йому як слід прожаритися.
- У глибоку миску розбиваємо яйця і збиваємо їх в однорідну масу за допомогою віночка або виделки.
- У велику сковороду викладаємо вершкове масло і топимо його на невеликому вогні.
- Поки воно топиться, мачає курячі відбивні в збите яйце, а потім обвалюють в наших хлібних смужках, щоб вони як слід прилипли.
- Викладаємо шніцелі на сковороду і обсмажуємо з обох сторін до тих пір, поки хліб не перетвориться в сухарі і не придбає коричневий колір. Зверніть увагу, що накривати кришкою сковороду в процесі приготування не потрібно – так панірування не стане хрусткою.
Тривалість обсмажування і інтенсивність вогню залежить від товщини м’яса – для тонких скибочок потрібно менше часу і обсмажувати їх можна на середньому вогні. А найбільш товсті шматочки смажаться на повільному вогні трохи довше, щоб м’ясо як слід присмажився.
Шніцель по-міністерськи курячий з шавлією
Деякі кулінари не терплять простоти – для них кожне блюдо повинне бути схоже на витвір мистецтва. Аромат його зобов’язаний поєднувати в собі безліч окремих нот, які з’єднуються в цільну смакову симфонію.
Зробити таким можна і, здавалося б, звичайний шніцель по-міністерськи, причому рецепт в цьому випадку не дуже ускладнюється.
Складові
- Часник – 3-4 зубки;
- Лимон – 1 шт;
- Масло вершкове – для смаження;
- Філе куряче – 1 шт;
- Прованські трави – 1 ч.л .;
- Паприка – ½ ч.л .;
- Імбир – ½ ч.л .;
- Сіль і чорний перець – за смаком;
- Шавлія свіжий – пучок;
- Білий хліб – ¼ батона;
- Яйця курячі – 1 шт.
Як зробити шніцель по-міністерськи з курки з шавлією
- Спершу займаємося м’ясом, готуємо його аналогічно тому, як ми це робили в минулому рецепті. Точно також промаківаем шматок паперовими рушниками, а потім нарізаємо на 2-3 пласта.
- Відбиваємо філейні шматочки через плівку або пакет не дуже тонко з двох сторін, а потім натираємо їх сіллю, чорним перцем, паприкою, імбиром і сумішшю прованських трав.
- В окремій мисці збиваємо наше яйце.
- Беремо вчорашній або підморожене білий хліб, нарізаємо його максимально тонко, а потім ріжемо кожен шматочок на безліч дрібних квадратиків.
- На сковороду викладаємо вершкове масло, ставимо її на маленький вогонь, щоб масло розтануло повністю.
- З зубчиків часнику знімаємо шкірку, нарізаємо їх пластинками.
- Викладаємо часник в масло і обсмажуємо до тих пір, поки він не придбає золотавий колір (зазвичай на це йде не більше 5 хвилин). У цей момент пластинки слід витягнути з сковороди, щоб вони не згоріли.
- В цей же масло потрібно покласти листочки шавлії. Його ми попередньо обмиваємо, струшуємо надлишки рідини і поділяємо на листочки ножем. Обсмажуємо листочки протягом пари хвилин, виймаємо – вони нам потрібні будуть для сервірування.
- Опускаємо шматочки курки в яйце, потім обвалюють у хлібній паніровці і відправляємо смажитися в ароматне масло.
- Смажимо кожен шніцель з двох сторін до тих пір, поки панірування не набуде характерний коричневий відтінок.
- Готові шматочки викладаємо на хвилину на паперовий рушник, щоб дати стекти надлишків жиру, потім переносимо на порційну тарілку.
- Зверху на кожен шніцель викладаємо по парі листочків смаженого шавлії. Розрізаємо лимон навпіл і трохи скроплюємо курку його соком.
Також часточки лимона ви можете використовувати при сервіруванні цієї страви. Подавати його рекомендується з одним з гарнірів, які представлені трохи нижче.
Найбільш вдалі гарніри до шніцелю з курки
Безсумнівно, будь-яке м’ясо можна вживати в їжу як самостійну страву – так його аромат розкриється повністю, і ви насолодитеся кожної його смакової ноткою. Однак найчастіше нам хочеться максимально повноцінних страв, щоб в них було присутнє і м’ясо, і гарнір. Давайте ж розберемося, з чим найкраще поєднується курячий шніцель.
Картопляне пюре
Правильно приготоване пюре з молодої картоплі стане ідеальним компаньйоном до практично будь-якої страви з курки. Більшою мірою це стосується страв з курячої грудки. Таке м’ясо сухе і нежирне, саме тому картопляне пюре слід зробити трохи більше рідким і використовувати не молоко, а вершки.
Картопля, запечена з часником
Ще одне гарне сполучення – курячий шніцель з печеною картоплею. Такий гарнір сам по собі досить ароматний, так що його краще подавати до курки, яка була приготовлена з мінімумом спецій, наприклад, до класичного шніцелю по-міністерськи.
Для того, щоб приготувати такий гарнір необхідно очистити картоплю, нарізати його на часточки і перемішати разом зі спеціями, подрібненим часником і сіллю в глибокій мисці. Сюди ж наливається олія, ще раз перемішується і відправляється в духовку, розігріту до 200 градусів на півгодини. У процесі готування часточки потрібно кілька разів перемішати.
Інші гарніри до курячого шніцелю
Не слід забувати і про те, що до будь-якого м’яса, в тому числі і до курки, ідеально підходять свіжі овочі. Їх соковитість нівелює сухість філе і не перебиває натуральний смак м’яса. Сюди ж можна віднести і консервований зелений горошок, кукурудзу і квасолю.
Якщо ви хочете подати шніцель курячий по-міністерськи з будь-якої крупою (гречкою, рисом і т.д.) або ж макаронними виробами, то обов’язково додайте в блюдо будь-якої соус. Наприклад, з гречаною кашею відмінно поєднуються вершкові соуси, а з рисом – томатні. Так ви зробите страву менш сухим і при цьому гармонійно доповніть його.