Як робити шніцель курячий по-міністерськи

shnicel-kurinyj-po-ministerski
Курка вважається одним з найбільш універсальних різновидів м’яса, що не дивно, адже з цим птахом існує маса різноманітних рецептів. Особливо цікаві страви виходять з філе, наприклад, шніцель курячий по-міністерськи, який ми будемо готувати сьогодні. Рецептура цієї страви відносно проста, при цьому м’ясо виходить неймовірно соковитим і дуже смачним.

Класичний рецепт курячого шніцеля по-міністерськи

Як готувати класичний міністерський шніцель

Складові

  • Яйця вищої категорії – 2-3 шт + –
  • Філе кури – 2 шт + –
  • Молочний батон – 1/2 шт + –
  • Масло вершкове – для смаження + –
  • Чорний перець, сіль і спеції – за смаком + –

Як приготувати курячий шніцель по-міністерськи

  1. Насамперед розбираємося з нашим м’ясом. Його потрібно гарненько помити, видалити пленочки і хрящові тканини. Іноді в уже підготовленому філе можна виявити маленькі уламки кісток, їх потрібно також видалити.
  2. Тепер видаляємо з наших філеек надлишки рідини за допомогою серветок або паперового рушника – так м’ясо не буде вислизати при нарізці.
  3. Гострим ножем акуратно нарізаємо шматки горизонтально уздовж, щоб вийшли свого роду пласти. Якщо грудка попалася маленької, то досить розділити її надвоє, великі ж шматки слід розрізати на три частини.
  4. Розміщуємо нарізані шматочки в целофановий пакет, або загортаємо в харчову плівку. Трохи відбиваємо м’ясо молотком по обидва боки. В результаті цієї процедури товщина кожного шматочка повинна стати рівною, приблизно, 3 міліметрів.
  5. Натираємо кожен шматочок сіллю, перцем, а також улюбленими приправами (до курячого м’яса відмінно підходить паприка, мелений імбир і прованські трави).
  6. Тепер нам потрібно підготувати паніровці. Найкраще для шніцеля по-міністерськи використовувати або вчорашній хліб, або трохи підморожене свіжий (його слід помістити в морозилку на 15-20 хвилин). Такий хліб простіше різати і він менше кришиться.
  7. Нарізаємо його максимально тонкими смужками або квадратиками, великі шматки не тримаються на м’ясі і не дають йому як слід прожаритися.
  8. У глибоку миску розбиваємо яйця і збиваємо їх в однорідну масу за допомогою віночка або виделки.
  9. У велику сковороду викладаємо вершкове масло і топимо його на невеликому вогні.
  10. Поки воно топиться, мачає курячі відбивні в збите яйце, а потім обвалюють в наших хлібних смужках, щоб вони як слід прилипли.
  11. Викладаємо шніцелі на сковороду і обсмажуємо з обох сторін до тих пір, поки хліб не перетвориться в сухарі і не придбає коричневий колір. Зверніть увагу, що накривати кришкою сковороду в процесі приготування не потрібно – так панірування не стане хрусткою.

Тривалість обсмажування і інтенсивність вогню залежить від товщини м’яса – для тонких скибочок потрібно менше часу і обсмажувати їх можна на середньому вогні. А найбільш товсті шматочки смажаться на повільному вогні трохи довше, щоб м’ясо як слід присмажився.

Шніцель по-міністерськи курячий з шавлією

Деякі кулінари не терплять простоти – для них кожне блюдо повинне бути схоже на витвір мистецтва. Аромат його зобов’язаний поєднувати в собі безліч окремих нот, які з’єднуються в цільну смакову симфонію.

Шніцель по міністерськи приготований з шавлією

Зробити таким можна і, здавалося б, звичайний шніцель по-міністерськи, причому рецепт в цьому випадку не дуже ускладнюється.

Складові

  • Часник – 3-4 зубки;
  • Лимон – 1 шт;
  • Масло вершкове – для смаження;
  • Філе куряче – 1 шт;
  • Прованські трави – 1 ч.л .;
  • Паприка – ½ ч.л .;
  • Імбир – ½ ч.л .;
  • Сіль і чорний перець – за смаком;
  • Шавлія свіжий – пучок;
  • Білий хліб – ¼ батона;
  • Яйця курячі – 1 шт.

Як зробити шніцель по-міністерськи з курки з шавлією

  1. Спершу займаємося м’ясом, готуємо його аналогічно тому, як ми це робили в минулому рецепті. Точно також промаківаем шматок паперовими рушниками, а потім нарізаємо на 2-3 пласта.
  2. Відбиваємо філейні шматочки через плівку або пакет не дуже тонко з двох сторін, а потім натираємо їх сіллю, чорним перцем, паприкою, імбиром і сумішшю прованських трав.
  3. В окремій мисці збиваємо наше яйце.
  4. Беремо вчорашній або підморожене білий хліб, нарізаємо його максимально тонко, а потім ріжемо кожен шматочок на безліч дрібних квадратиків.
  5. На сковороду викладаємо вершкове масло, ставимо її на маленький вогонь, щоб масло розтануло повністю.
  6. З зубчиків часнику знімаємо шкірку, нарізаємо їх пластинками.
  7. Викладаємо часник в масло і обсмажуємо до тих пір, поки він не придбає золотавий колір (зазвичай на це йде не більше 5 хвилин). У цей момент пластинки слід витягнути з сковороди, щоб вони не згоріли.
  8. В цей же масло потрібно покласти листочки шавлії. Його ми попередньо обмиваємо, струшуємо надлишки рідини і поділяємо на листочки ножем. Обсмажуємо листочки протягом пари хвилин, виймаємо – вони нам потрібні будуть для сервірування.
  9. Опускаємо шматочки курки в яйце, потім обвалюють у хлібній паніровці і відправляємо смажитися в ароматне масло.
  10. Смажимо кожен шніцель з двох сторін до тих пір, поки панірування не набуде характерний коричневий відтінок.
  11. Готові шматочки викладаємо на хвилину на паперовий рушник, щоб дати стекти надлишків жиру, потім переносимо на порційну тарілку.
  12. Зверху на кожен шніцель викладаємо по парі листочків смаженого шавлії. Розрізаємо лимон навпіл і трохи скроплюємо курку його соком.

Також часточки лимона ви можете використовувати при сервіруванні цієї страви. Подавати його рекомендується з одним з гарнірів, які представлені трохи нижче.

Найбільш вдалі гарніри до шніцелю з курки

Безсумнівно, будь-яке м’ясо можна вживати в їжу як самостійну страву – так його аромат розкриється повністю, і ви насолодитеся кожної його смакової ноткою. Однак найчастіше нам хочеться максимально повноцінних страв, щоб в них було присутнє і м’ясо, і гарнір. Давайте ж розберемося, з чим найкраще поєднується курячий шніцель.

Картопляне пюре

Пюре з картоплі на гарнір до шніцелю по-міністерськи

Правильно приготоване пюре з молодої картоплі стане ідеальним компаньйоном до практично будь-якої страви з курки. Більшою мірою це стосується страв з курячої грудки. Таке м’ясо сухе і нежирне, саме тому картопляне пюре слід зробити трохи більше рідким і використовувати не молоко, а вершки.

Картопля, запечена з часником

Ще одне гарне сполучення – курячий шніцель з печеною картоплею. Такий гарнір сам по собі досить ароматний, так що його краще подавати до курки, яка була приготовлена ​​з мінімумом спецій, наприклад, до класичного шніцелю по-міністерськи.

Запечена картопля на гарнір до курячого шніцелю

Для того, щоб приготувати такий гарнір необхідно очистити картоплю, нарізати його на часточки і перемішати разом зі спеціями, подрібненим часником і сіллю в глибокій мисці. Сюди ж наливається олія, ще раз перемішується і відправляється в духовку, розігріту до 200 градусів на півгодини. У процесі готування часточки потрібно кілька разів перемішати.

Інші гарніри до курячого шніцелю

Не слід забувати і про те, що до будь-якого м’яса, в тому числі і до курки, ідеально підходять свіжі овочі. Їх соковитість нівелює сухість філе і не перебиває натуральний смак м’яса. Сюди ж можна віднести і консервований зелений горошок, кукурудзу і квасолю.

Який гарнір вибрати для шніцеля з курячого м'яса

Якщо ви хочете подати шніцель курячий по-міністерськи з будь-якої крупою (гречкою, рисом і т.д.) або ж макаронними виробами, то обов’язково додайте в блюдо будь-якої соус. Наприклад, з гречаною кашею відмінно поєднуються вершкові соуси, а з рисом – томатні. Так ви зробите страву менш сухим і при цьому гармонійно доповніть його.