Ми знаємо, що дітки далеко не завжди охоче їдять, і навіть якщо вони не проти, їм буває просто нудно сидіти перед тарілкою каші. Красиво оформлені другі страви для дітей можуть стати справжньою паличкою-виручалочкою для батьків, діти яких не великі мисливці до серйозної їжі. Але навіть якщо проблем з годуванням у вас немає, незвично поданий гарнір стане відмінною прикрасою дитячого святкового столу.
На фото нижче ви побачите цікаві ідеї оформлення гарнірів і м’ясних других страв для дітлахів різного віку.
Кошеня з рису і сиру
Складові
- Рис – 100 г
- Сир плавлений (брикет) або твердий – 100 г
- Сосиски або варена ковбаса – 50 г
- Лимонна часточка – 1 шт.
- шматочок моркви
Приготування
- Відварюємо рис до готовності, трохи даємо охолонути, викладаємо на тарілку і формуємо з нього чайною ложкою дві гірки – овальну і круглу.
- Плавлений сир нарізаємо на скибочки товщиною 3 – 4 мм, головне, щоб вони не ламалися. З’єднуємо два шматочки і ножем вирізаємо нижні лапки – так вони вийдуть симетричними.
Також вирізаємо відразу дві передніх, потім робимо трикутні вушка і хвіст. Все розкладаємо в потрібних місцях.
- З скибочки сосиски (1 – 2 мм) вирізаємо формочкою 2 кружечка і 6 овалів – поменше – це будуть подушечки.
За формою сирних вушок робимо 2 таких же з сосиски, тільки поменше, щоб сирний шар був добре помітний. Подушечки і «долоньки» викладаємо на передні лапки.
- З часточки лимона знімаємо м’якоть і залишилася корочку викладаємо замість нашийника. Прикрашаємо його маленьким кружечком моркви.
- Чорні «смужки» – трикутнички за бажанням робимо або з водорості норі (в неї закручують суші) або з тонко порізаних маслин.
Читайте ще схожі записи:
Дитяче меню на свято
Оформлення салатиків на новий рік
Черепаха з гречки
Звичайна гречка може стати самим улюбленому блюдом вашої дитини, якщо вона красиво оформлена.
Складові
- Гречка – 100 г
- Сосиска молочна – 1 шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Маслини – 1 шт.
Приготування
- Для початку відварюємо всі інгредієнти крім маслини, яйце чистимо і приступаємо до оформлення страви.
- Викладаємо круглої гіркою гречку, від сосиски відрізаємо приблизно 2 см з кожного боку, і кінчики ділимо навпіл. Викладаємо їх на місце лапок.
- Яйце кладемо цілком на місце голови.
- З вареної моркви робимо колечка: відрізаємо пару скибочок і формочкой робимо в них круглі отвори. Колечка повинні вийти досить великими, щоб не зісковзувати з яйця. Всередину вкладаємо зрізані краєчки маслин – очі готові!
- Рот за бажанням, можна зробити з шматочка болгарського перцю.
Слоник з сосисок
Складові
- Сардельки – 3 шт.
- Сосиска – 1 шт.
- Оливки – 1 шт.
- Зелена цибуля – пучок
- Салат – 3 листа
Приготування
- Відварюємо сардельки, вони нам стануть в нагоді через свою форми – з ними слоник вийде більш вгодованим, і сосиску – вона потрібна для прикраси.
- Шаткуємо цибулю і викладаємо його на вимиті і просушені листя салату на тарілці – це буде «травичка».
- Відрізаємо від відвареної сосиски 6 тоненьких скибочки, робимо на сардельці ближче до початку надрізи за розміром скибочок, вкладаємо 2 з них всередину, як показано на фото.
Частину, що залишилася сосиску розрізаємо вздовж і робимо 3 вузьких тонких смужки довжиною приблизно 3 см. На місці, де буде хобот, робимо зубочисткою отвір і вкладаємо в нього смужку – хобот.
- Також оформляємо інші сардельки.
Сова з картопляного пюре
Складові
- Картопля – 2 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Редис – 1 шт.
- Салат – 1 лист
- Крекер – 1 шт.
Приготування
- Пюре готуємо, як зазвичай, головна умова – воно не повинно бути занадто рідким, щоб не розтектися! Викладаємо його на тарілку овалом, імітуючи ложкою нерівну структуру пір’я.
- Замість голови Совенко викладаємо крекер, а внизу прикріплюємо трикутний листи салату у вигляді хвоста. Замість крекеру можна взяти шматочок чорного хліба або дієтичного хлібця, вирізані круглої формочкою.
- Від огірка відрізаємо 5 – 6 тонких скибочок. Два будуть очима, а три розрізаємо навпіл і прикладаємо на місце крил один під іншим по обидва боки.
- Редис дуже тонко ріжемо і два, відповідних по діаметру скибочки укладаємо поверх огірків – «око». Зверху прикрашаємо зеленим горошком.
- За бажанням розміщуємо трикутний шматочок редиски, імітуючи дзьоб і дві огіркові палички на місце «брів».
Совенок з бурякового салату
Ідею оформити салат таким чином подав відомий дитячий мультфільм.
Складові
- Буряк середня – 1 шт.
- Сметана – 2 ст.л
- Яйце – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
Приготування
- Відварюємо яйце і овочі, як на звичайний салат.
- Частина буряка натираємо на дрібній тертці, заправляємо сметаною і викладаємо на тарілку круглої гіркою. Акуратно за допомогою ножа формуємо вушка і крильця.
- З вареного яєчного білка формочкой вирізаємо кола – «очі».
- Моркву чистимо, нарізаємо на скибочки і робимо спочатку «дзьоб», потім смужки на шапочку.
- З решти буряків робимо «лапки», вирізавши кілька паличок. Чергуючи морква з буряком, розкладаємо шапочку.
- Завершуємо, виготовивши з буряка дрібні деталі: «зіниці», помпон, пензлики на вухах і т.п.
Якщо в процесі розкладки салату на тарілці залишилися сліди, витираємо їх серветкою. Оформляємо блюдо квіточками і зірочками з моркви і білка, і петрушкою.
Заєць з рису
Ще одна ідея, як красиво і весело можна подати рис!
Складові
- Рис – 100 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Болгарський перець (червоного кольору) – 1 шт.
- Варене куряче м’ясо – 50 г
- Сир – скибочку
- Зелень, гриби – за бажанням
Приготування
- Відварений рис викладаємо на тарілку у вигляді фігурки зайця.
- З білка вирізаємо «очі» і «зуби», з перцю морквину і рот, а зі шматочків маслин робимо. Все розкладаємо на місця.
- З шматочка вареного м’яса робимо «сумочку». Також її можна зробити з сиру або перцю. Все залежить від того, чим саме потрібно нагодувати дитину!
- Сонце робимо з жовтка, а промінчики вирізаємо з скибочки сиру.
- Оформити тарілку можна зеленню і половинками смажених грибочків.
Галча з макаронів
Складові
- Спагеті – 50 г
- Морква варена – 1 шт.
- Кукурудза консервована – 1 ст.л
- Маслини – 1 шт.
- зелень
Приготування
- Чи не ламаючи, відварюємо спагетті і викладаємо їх гіркою.
- З скибочки моркви робимо круглої формочкою «очі» і трикутний дзьоб.
- Перед ним викладаємо кукурудзу
- З живців петрушки або кропу робимо лапки, а поверх морквяних «очей» кладемо круглі шматочки оливок.
Літак в макаронних хмарах
Складові
- Дитячі сосиски (вони меншого розміру) – 2 шт.
- Спагеті – 100 г
- Болгарський перець жовтий – 1 шт.
- Кетчуп або томатна паста
Приготування
- З відварених спагеті робимо на краю тарілки «хмара», а з перцю вирізаємо кружок і трикутні «промінчики». Викладаємо сонечко.
- Сосиски варимо і одну кладемо цілком, а іншу розрізаємо – і кладемо половинки у вигляді крил. З решти робимо «хвіст».
- Крапельками кетчупу малюємо ілюмінатори.
Кіт з перловки
Складові
- Перловка – 100 г
- Сосиска – 1 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Зелена цибуля – кілька пір’їнок
- Маслини, зелень.
Приготування
- Сосиску, перловку і яйце відварюємо.
- Кашу кладемо на тарілку у вигляді Котової мордочки.
- З скибочок вареної сосиски робимо щічки і вушка, а зі шматочків білка і скибочок огірка – очі. Маслину розрізаємо на частини і ставимо на місце вертикальних зіниць.
- Пір’я лука вибираємо за розміром, кладемо на сосиски по 3 штуки з кожного боку – це вуса. «Котик» для дитячого столу готовий!
Краб з хліба
З житнього або пшеничного хліба вирізаємо формою коло. 2 кружечка поменше з яєчного білка стануть очками. Кетчупом малюємо лапки, а з болгарського перцю вирізаємо клешні.
«Посмішку» також можна зробити з кетчупу, а зіниці зі шматочків маслин!
Машина з пюре
Формуємо з картопляного пюре на тарілці машину. Кетчупом позначаємо фари, а 2 стопки порізаних скибочок огірка стануть колесами. Зеленою цибулею позначаємо контури вікон, а варену сосиску кладемо на «дах».
Петушок з пюре
Щоб красиво подати малюкові здавалося б банальний блюдо – картоплю з котлетою, не потрібно мудрувати!
Сформуємо з пюре «голову», а котлетка стане «тільцем». Скибочки болгарського перцю зробимо дзьобом, часточки свіжого помідора гребінцем, а гілочки кропу розкладемо замість пір’їнок і крил.
Пірат з макаронів
Від оформлених таким чином макаронів ніхто з дітей не зможе відмовитися! Викладаємо їх на блюдо, кружечки сиру і половинки оливок послужать очима, спинка огірка – носом, а з четвертинки помідора зробимо рот.
Зернятка кукурудзи викладаємо, ніби це зуби, завитки болгарського перцю – вуса, а половинка помідора буде банданою.
Листочки пекінської капусти кладемо знизу тарілки, під макарони, ніби це борода і збоку – замість бакенбард.
Губка Боб з пюре
Картопляне пюре стане набагато цікавіше і смачніше, якщо перетворити його в «Губку Боба»!
Вирівнюємо його на тарілці ножем, щоб вийшов прямокутник. З паличок сиру робимо ручки і ніжки, а з огіркової шкірки (так вони вийдуть тонше) – посмішку, черевики і вії.
Гуртки редиски будуть очима, а горошинки – зіницями. З білка і сосиски можна додати деталей – зуби і «квадратні штани»!
Як бачите, красиво оформити другі страви для дітей не важко навіть для недосвідченого кулінара!