Щоб завжди бути в хорошій формі, зовсім необов’язково «сидіти» виключно на кислому молоці і відмовляти собі в маленьких смачних радощах. Навіть ті з нас, хто змушений рахувати кожну калорію, цілком можуть собі дозволити таку розкіш, як домашній лаваш з житнього борошна з рибної або інший начинками. Цей надзвичайно корисний і смачний прісний хлібець можна приготувати в духовці або на сковороді і є на здоров’я, не побоюючись за фігуру.
Наші предки й гадки не мали, що таке борошно вищого гатунку і пекли млинці і хліб виключно з грубої муки, одержуваної з жита. Це – джерело клітковини, а також майже всіх існуючих в природі мінералів.
Чи не занадто привабливі на вигляд сіро-коричнева, вона, тим не менш, відмінно засвоюється, даруючи організму бадьорість і здоров’я. Варто хоча б раз спекти такий низькокалорійний прісний хліб (в 100 г лаваша – 200 ккал), і він стане улюбленцем усієї сім’ї.
Лаваш житній: рецепт класичний
Складові
- Борошно житнє (просіяне) – 100 г + –
- Вода кип’ячена або фільтрована – 5 ст.л. + –
- Сіль – щіпка + –
Як приготувати лаваш з житнього борошна
Прісний хлібець на житній основі готується практично так само, як і пшеничного. Щоб вийшли м’які і смачні коржі, найкраще брати сіяну борошно із зерен жита. До речі, цей варіант хлібної випічки – самий низькокалорійний.
- Щоб наші хлібні вироби вийшли м’якими, борошняну основу потрібно обов’язково просіяти.
- Далі змішуємо її з сіллю.
- Утворивши воронку в борошняної гірці, потихеньку ллємо в неї воду.
- Заважаємо, поки маса не стане однорідною.
- Тісто по консистенції повинне вийти тугим. Зваляти його в грудку, загортаємо у плівку і залишаємо так – нехай «відпочиває».
Після години вже можна приступати до випічки. Тісто ділимо на частини, катаємо коржі товщиною 1-2 мм і кожну з них відправляємо на суху сковорідку. Час пропікання лаваша з кожного боку – по 1-2 хвилини. Готові вироби складаємо стопкою – нехай остигають.
Прісні багаті клітковиною хлібці смачні як з солоними начинками, так і з варенням або ж домашньої згущеним молоком. Частина їх, при бажанні, можна заморозити про запас.
Лаваш з житнього борошна: рецепт на сметані
В даному випадку отримаємо більш пишні хлібні вироби. Їх будемо випікати в розігрітій до 180 градусів духовці.
Складові
- Борошно з жита (сіяна) – 1,5-2 ст .;
- Сметана (15% жирності) – 3 ст.л .;
- Цукровий пісок – 1 ст.л .;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Розпушувач (сода) – 0,5ч.л .;
- Масло соняшнику – 100 мл.
Приготування лаваша з житнього борошна
- Спершу змішуємо яйця і цукор і гарненько перетираємо до білого.
- Потім додаємо 1 склянку борошна і ще заважаємо.
- Виливаємо масло, а за ним – сметану (обов’язково холодну!).
- Залишок муки змішуємо з содою і додаємо до решти продуктів.
Тісто потрібно зробити максимально однорідним, і дати йому «відпочити». Потім робимо невеликі коржі товщиною 3-5 мм і відправляємо їх в духову шафу – зарумянівать боки.
Хлібці повинні вийти акуратні і пишні. Їх можна хоч в соус вмочати, хоч в сметану – в будь-якому випадку буде смачно і корисно!
Лаваш житній на меду і йогурті
При виготовленні коржиків по цій рецептурі можна використовувати грубу, але більш корисну обдирне або шпалерну житнє борошно. Щоб хлібці не кришиться, ми додамо в них борошно із зерен пшениці.
Складові
- Дріжджі (сухі) – 1 ст.л .;
- Мед – 1 ст.л .;
- Вода очищена тепла – 1 ст .;
- Йогурт без смакових добавок – 300 г;
- Борошняної наповнювач з зерен пшениці – 3 ст .;
- Борошно житнє – 1,5 ст .;
- Масло оливок – 2 ст.л .;
- Сіль – 1-2 ч.л.
Як зробити лаваш на житній основі
- Насамперед розчиняємо в теплій воді дріжджі.
- У борошно додаємо всі інші продукти у вільному послідовності, змішуємо.
- Вимісити все добре, відправляємо тісто в тепло, щоб «виросло». Потім ще раз мнем його, ділимо на частини і залишаємо на 15 хвилин доходити.
Остання дія – формування лавашей (товщина 3-4 мм) і випікання їх. Довго тримати їх в духовці не треба – буквально 5-6 хвилин, поки не підростуть.
Тепер ми знаємо, чим можна урізноманітнити сімейне хлібне «меню». Щоб лаваш з житнього борошна вийшов не тільки смачним, але ще і максимально корисним, не варто економити на продуктах. Якщо все робити відповідно до рецептури, коржі вийдуть на славу і будуть гідні того, щоб скласти компанію м’яса на святковому столі.