Як приготувати житній лаваш

Лаваш з житнього борошна
Щоб завжди бути в хорошій формі, зовсім необов’язково «сидіти» виключно на кислому молоці і відмовляти собі в маленьких смачних радощах. Навіть ті з нас, хто змушений рахувати кожну калорію, цілком можуть собі дозволити таку розкіш, як домашній лаваш з житнього борошна з рибної або інший начинками. Цей надзвичайно корисний і смачний прісний хлібець можна приготувати в духовці або на сковороді і є на здоров’я, не побоюючись за фігуру.

Наші предки й гадки не мали, що таке борошно вищого гатунку і пекли млинці і хліб виключно з грубої муки, одержуваної з жита. Це – джерело клітковини, а також майже всіх існуючих в природі мінералів.

Чи не занадто привабливі на вигляд сіро-коричнева, вона, тим не менш, відмінно засвоюється, даруючи організму бадьорість і здоров’я. Варто хоча б раз спекти такий низькокалорійний прісний хліб (в 100 г лаваша – 200 ккал), і він стане улюбленцем усієї сім’ї.

Лаваш житній: рецепт класичний

Як приготувати житній лаваш - класичний рецепт

Складові

  • Борошно житнє (просіяне) – 100 г + –
  • Вода кип’ячена або фільтрована – 5 ст.л. + –
  • Сіль – щіпка + –

Як приготувати лаваш з житнього борошна

Прісний хлібець на житній основі готується практично так само, як і пшеничного. Щоб вийшли м’які і смачні коржі, найкраще брати сіяну борошно із зерен жита. До речі, цей варіант хлібної випічки – самий низькокалорійний.

  1. Щоб наші хлібні вироби вийшли м’якими, борошняну основу потрібно обов’язково просіяти.
  2. Далі змішуємо її з сіллю.
  3. Утворивши воронку в борошняної гірці, потихеньку ллємо в неї воду.
  4. Заважаємо, поки маса не стане однорідною.
  5. Тісто по консистенції повинне вийти тугим. Зваляти його в грудку, загортаємо у плівку і залишаємо так – нехай «відпочиває».

Після години вже можна приступати до випічки. Тісто ділимо на частини, катаємо коржі товщиною 1-2 мм і кожну з них відправляємо на суху сковорідку. Час пропікання лаваша з кожного боку – по 1-2 хвилини. Готові вироби складаємо стопкою – нехай остигають.

Прісні багаті клітковиною хлібці смачні як з солоними начинками, так і з варенням або ж домашньої згущеним молоком. Частина їх, при бажанні, можна заморозити про запас.

Лаваш з житнього борошна: рецепт на сметані

В даному випадку отримаємо більш пишні хлібні вироби. Їх будемо випікати в розігрітій до 180 градусів духовці.

Складові

  • Борошно з жита (сіяна) – 1,5-2 ст .;
  • Сметана (15% жирності) – 3 ст.л .;
  • Цукровий пісок – 1 ст.л .;
  • Яйця курячі – 2 шт .;
  • Розпушувач (сода) – 0,5ч.л .;
  • Масло соняшнику – 100 мл.

Лаваш з житнього борошна - домашній рецепт на сметані

Приготування лаваша з житнього борошна

  • Спершу змішуємо яйця і цукор і гарненько перетираємо до білого.
  • Потім додаємо 1 склянку борошна і ще заважаємо.
  • Виливаємо масло, а за ним – сметану (обов’язково холодну!).
  • Залишок муки змішуємо з содою і додаємо до решти продуктів.

Тісто потрібно зробити максимально однорідним, і дати йому «відпочити». Потім робимо невеликі коржі товщиною 3-5 мм і відправляємо їх в духову шафу – зарумянівать боки.

Хлібці повинні вийти акуратні і пишні. Їх можна хоч в соус вмочати, хоч в сметану – в будь-якому випадку буде смачно і корисно!

Лаваш житній на меду і йогурті

При виготовленні коржиків по цій рецептурі можна використовувати грубу, але більш корисну обдирне або шпалерну житнє борошно. Щоб хлібці не кришиться, ми додамо в них борошно із зерен пшениці.

Складові

  • Дріжджі (сухі) – 1 ст.л .;
  • Мед – 1 ст.л .;
  • Вода очищена тепла – 1 ст .;
  • Йогурт без смакових добавок – 300 г;
  • Борошняної наповнювач з зерен пшениці – 3 ст .;
  • Борошно житнє – 1,5 ст .;
  • Масло оливок – 2 ст.л .;
  • Сіль – 1-2 ч.л.

Як зробити лаваш житній на меду і йогурті

Як зробити лаваш на житній основі

  1. Насамперед розчиняємо в теплій воді дріжджі.
  2. У борошно додаємо всі інші продукти у вільному послідовності, змішуємо.
  3. Вимісити все добре, відправляємо тісто в тепло, щоб «виросло». Потім ще раз мнем його, ділимо на частини і залишаємо на 15 хвилин доходити.

Остання дія – формування лавашей (товщина 3-4 мм) і випікання їх. Довго тримати їх в духовці не треба – буквально 5-6 хвилин, поки не підростуть.

Тепер ми знаємо, чим можна урізноманітнити сімейне хлібне «меню». Щоб лаваш з житнього борошна вийшов не тільки смачним, але ще і максимально корисним, не варто економити на продуктах. Якщо все робити відповідно до рецептури, коржі вийдуть на славу і будуть гідні того, щоб скласти компанію м’яса на святковому столі.