Високо-високо в горах, де дзюрчать кристально чисті струмки і ростуть дивно запашні трави, жителі знають толк у смачну і здорову їжу. Кавказька кухня славиться на весь світ, завдяки великій кількості спецій, приправ, де почесне місце займає зелена аджика по-абхазски, рецепт якої ми сьогодні освоїмо. Ця пекуча пряна маса, основу якої складають зелень або зелений гострий перчик, чудово збагачує смак будь-якої страви, надаючи йому особливі нотки.
Історія аджики
Серед горців існує легенда, що в далекі часи, сіль домішували до корму овечок, щоб ті після надмірно солоного обіду з подвоєною силою накидалися на воду, тим самим збільшуючи до забою свою вагу мало не вдвічі. В ті часи ця біла спеція вважалася неймовірною розкішшю, і видавали її пастухам мало не під розписку.
Однак і чабани хотіли смачно поїсти, і все-таки уривали сольовий шматок від баранячого вечері. Щоб уникнути несанкціонованого поїдання солі пастухами, господарі стада почали змішувати її з пекучим перцем.
Але і тут велику роль зіграло безмежне кулінарне уяву доглядачів за вівцями. Вони почали додавати до солоно-гострої суміші в велика кількість зелень, хмелі-сунелі, і відкрили нову приправу, яку назвали «аджіктцатца», що в перекладі означало – «сіль з чимось».
Відкинувши складне закінчення, вийшла всім відома аджика, якій сьогодні ми можемо сдабривать будь-яку страву, роблячи його ще більш цікавим і смачним.
Аджика на зиму із зелені петрушки, з кінзою і кропом
Кавказці в кожне блюдо вкладають шматочок своєї душі, саме тому будь-яку страву, приготовану гірськими народами, відрізняється теплом і ні з чим незрівняним смаком. Особливе значення у всьому їх кулінарному пишноті грають, звичайно ж, спеції і прянощі.
Ось і ми сьогодні будемо використовувати простим рецептом і приготуємо шикарну приправу, яка чудово підійде до будь-якого м’ясної страви, будь то шашлик або люля-кебаб.
Складові
- Червоний чилі перець – ½ кг;
- Часник – 400 г;
- Зелень кропу – 100 г;
- Зелень петрушки – 100 г;
- Базилік фіолетовий – 50 г;
- Зелень кінзи – 50 г;
- Сіль – 3 ст.л .;
Приготування
- Вже що може бути простіше, ніж приготування зеленої аджики. Найскладнішим етапом у всій цій кухні можна вважати чистку перців. Тут вже є над чим покорпеть.
Очищати чилійські перчики потрібно в рукавичках, щоб уникнути неприємних відчуттів на шкірі. Насамперед ми повинні їх промити, далі відсікаємо плодоніжки, розрізаємо кожен стручок навпіл уздовж і видаляємо насіння. - Часникові часточки очищаємо від лушпиння, а всю зелень гарненько промиваємо і струшуємо з пучків надлишки води.
- Тепер знадобиться блендер, за допомогою якого нам потрібно розмолоти всі складові, а саме перці, часник і зелень з сіллю до однорідної маси. Якщо блендер на кухні відсутній, то проганяє всі інгредієнти 3-4 рази через м’ясорубку з дрібною насадкою.
- Отриману масу слід перекласти в скляну тару, і не закриваючи кришкою, дати настоятися аджике в теплі дні 3. За цей період пройде ферментація, а також піде частина вологи. Через відведений термін приправу можна перекласти в маленькі баночки, і зберігати в холодильнику.
Взагалі в таку аджику можна додати і перетерті волоські горіхи, і прянощі за смаком. А присмачивши такий приправою борщ або рагу, шанувальників вашої кулінарії вже точно додасться.
Також є ще один чудовий спосіб приготування пекучої суміші, проте в цьому випадку ключову роль грають зовсім не ароматні трави, а гострі зелені перці.
Аджика з зеленого перцю
Складові
- Пекучий зелений перець – 3 кг + –
- Мелений коріандр – 1/3 склянки + –
- Хмелі-сунелі – 1/3 склянки + –
- Сіль – 0,5 склянки + –
- Часник – 800 г – 1 кг + –
Приготування
Приготувати таку аджику можна практично так само, як і в попередньому рецепті, пропустивши всі продукти через м’ясорубку або прокрутивши в блендері.
Що особливо важливо, так це низька калорійність продукту і його неабияка користь, адже гостра їжа стимулює травлення, що самим позитивним чином відіб’ється на фігурі дегустатора.Ізучів склад суміші, можна вирішити, що це шедевральний блюдо не дуже і їстівне. Однак не варто робити поспішних висновків, на виході заправка виходить неймовірно смачною і ароматною.
- Як і в першому випадку, нам необхідно буде воювати гумовими рукавичками, щоб очистити перчики від насіння. Далі гарненько промиваємо їх і прокручуємо через м’ясорубку або в блендері.
- Потім йде черга часнику. Все зубчики отшелушивающего і також пропускаємо через подрібнювач.
- Тепер ми можемо змішати дві запашні маси і всипаємо до них все спеції і сіль. Змішавши все гарненько до однорідності, розкладаємо нашу аджику по дрібним Стеклянка, закриваємо їх кришками і відправляємо для збереження в рефрижератор.
- Через добу наша пряна, пекуча суміш готова до вживання.
Обов’язково почастуєте всіх знайомих такій пікантній і гострої штучкою. Гарантовано, всім сподобається!
Не тільки мексиканська куховарство славиться на весь світ своїми «гарячими» закусками. Здорову конкуренцію заокеанським «мучачо» запросто складуть кавказькі кухарі, з їх зеленої аджикою по-абхазски, рецепт якої до дивного простий, однак смак її вражає до глибини душі навіть самих гурманістих гурманів.