Якось так повелося, що ці національні кавказькі коржі щільно вплелися в нашу гурманським історію, і без них вже часом, як без рук. Вони мають масу застосувань в питаннях кулінарного спрямування, і тому не зайвим буде вивчити рецепт приготування з докладними фото, як готувати вірменський лаваш в домашніх умовах. Взагалі, поставлена на сьогодні кулінарна завдання дуже легка, адже для випічки прісні коржі потрібно мінімум найпростіших і доступних компонентів.
Робиться тісто на лаваш вірменський точно так же, як і склад для товстого грузинського лаваша в тандирі – на борошні, солі і воді.
А ось розкочування коржі і її випічка – це справжнє мистецтво. Традиційне розтягування тесту виробляється вручну шляхом перекидання тесту з боку в бік по колу і подальшого натягування найтоншого шару на спеціальній подушці.
На відео, що демонструє, як готують і печуть вірменський лаваш, таке майстерність виглядає просто фантастично. Природно повторити такий атракціон будинку своїми руками без вправності і тренування не вдасться, та й зробити такий величезний лаваш в домашніх умовах просто ніде, тому ми обмежимося невеликими тонкими коржиками.
Вірменський лаваш без дріжджів в духовці
Складові
- Борошно хлібна – 450 г + –
- Вода холодна фільтрована – 130 мл + –
- Масло топлене – 2 ст.л. + –
- Сіль екстра – 1/2 ч.л. + –
Як приготувати вірменський лаваш в духовці
Класичний рецепт тонкого вірменського лаваша не включає в себе ні дріжджі, ні соду, ні кисломолочну основу, так що будемо дотримуватися того ж принципу і вдома, використовуючи лише необхідні компоненти і оригінальну технологію замеса.Только так ми зуміємо приготувати основу для шаурми правильно. Варто відзначити, що лаваш в духовці виходить сухим, тому в нашій кулінарії буде додатковий етап – пом’якшення коржі.
- Борошно просіваємо через дрібне сито, а воду для рецепта охолоджуємо в холодильнику, після чого вливаємо рідину в таз і починаємо поступово порціями вводити борошно, перемішуючи склад дерев’яною лопаткою.
- Як тільки тісто стане дуже густим, виймаємо його на стіл і вимішуємо вже вручну до еластичного стану. Тепер тісто накриваємо плівкою і залишаємо на 20 хвилин, щоб виділилася клейковина і структура тесту стала м’якою і пластичною.
- Через третину години присипаємо на стіл ще борошно (з того, що залишилося) і знову вимішуємо тісто, а потім знову вкутуємо плівкою ще на 20 хвилин.
- Після вказаного часу робимо фінішний заміс, знову присипавши стіл борошном і ділимо тісто на рівні шматки розміром з тенісний м’яч.
- Один шматочок розгортає до дуже тонкого шару розміром з деко, інші тестові кульки тримаємо під серветкою, щоб не заветрелісь.
- Розкатаний корж відправляємо в духову шафу, розігрітий до 200оС на кілька хвилин. Потрібно стежити, щоб лаваш не згорів. А його готовність визначаємо по запіканню опуклих частин коржі.
- Готовий лаваш виймаємо з печі, змащуємо водою з 2-х сторін і накриваємо рушником, щоб він став м’яким.
Таким чином випікаємо все лаваші, зволожуємо їх і складаємо стопкою. Як тільки коржі перестануть бути крихкими, складаємо їх і прибираємо в поліетиленовий кульок, де вони остаточно візьмуть гнучку і податливу структуру.
Лаваш тонкий вірменський: рецепт на сковороді
Винахідливість деяких кулінарів-ентузіастів часом вражає своєю простотою і ефективністю. Через брак традиційної печі вірменські пекарі часто роблять лаваш в домашніх умовах на товстостінних металевих трубах великого діаметра, підтримуючи жарке багаття всередині новоявленої циліндричної печі.
Як варіант на дачі можна випробувати таку методику, проте давайте поки попрактікуемся робити лаваш на звичайних домашніх сковорідках, застосувавши оригінальний рецепт супер еластичного тесту на окропі.
Складові
- Високосортна борошно пшеничне – 650-700 г;
- Окріп – 250 мл;
- Сіль кам’яна – ½ ч.л .;
Як спекти вірменський лаваш на сковороді
- Просіяне борошно змішуємо з сіллю і робимо посеред борошняної гірки ямку, куди вливаємо тільки що скипіла воду.
- Відразу ж активно ложкою змішуємо борошно з водою, а як тісто стане тугим і трохи охолоне, продовжуємо вимішувати ніжну і дуже пластичну масу своїми руками.
- Тісто на окропі просто разюче липучі, і його можна розкачати навіть до прозорості, але не будемо перестаратися і зупинимося на пласті завтовшки в 2 мм і з діаметром сковороди, на якій планується випічка коржі.
- Випікати лаваш слід з двох сторін при середньому температурному режимі буквально за 2 хвилини з кожного боку. Готові лаваші воложимо, сбризгівая водою або покриваючи вологим рушником.
Можна довго вчитися готувати вірменський лаваш традиційним способом, але простіше і швидше освоїти методи випікання цих коржів в домашніх умови в духовці або сковороді, і насолоджуватися свіжим ароматним хлібом в будь-який час.