Знайти застосування созревшему спілому плоду зовсім нескладно, а ось, що робити, якщо зібраний урожай виявився зовсім молодим і зеленим? Безумовно, готувати вино з незрілих яблук – не найкраща ідея, такі плоди чи підходять для приготування вишуканого напою, однак, якщо вже так склалося, що інших в запасі немає, то можна спробувати реанімувати фрукт, шляхом перетворення його на смачний домашній напій.
Щоб все вийшло, і витрачені зусилля виправдав хороший результат – необхідно правильно винний напій приготувати, саме з цією метою і пропонуємо розглянути простий кулінарний рецепт.
Перш, ніж приступити до процесу виноробства, багато, особливо початківці, винороби цікавляться – чи можна використовувати недостиглі яблука для вина? Варто відразу зазначити, що молоді зелені яблучка не зважають відмінним сировиною для домашнього вина, оскільки в них мало природного цукру (всього 5-6%) і багато кислоти (близько 1,5%).
Незрілі яблука (або як їх ще називають – падалиця) не мають такої насиченості смаку і аромату, якими володіють повністю дозрілі плоди, саме тому вони не придатні для приготування солодких десертних вин. Найкраще з зелених яблук в домашніх умовах робити міцні і столові вина.
Як зробити вино з недозрілих яблук
Складові
- Незрілі яблука – + –
- Цукор-пісок білий – 200 г на 1 літр соку + –
Приготування вина з незрілих яблук
- Перше, що потрібно зробити з незрілими плодами – ретельно промити їх у воді. Як правило, яблука для вина ніколи не миються (тільки протираються сухими рушником або ганчіркою), щоб на їх шкірці збереглися дикі дріжджі. Але у випадку з опалим плодами пропускати етап омивання яблук не рекомендується.
- Після того, як яблука помиємо – видаляємо з них серцевину і зіпсовані частини (якщо такі є). Зовсім неякісні плоди краще відкласти для приготування самогону, там вони будуть більш доречні. У вині ж низькопробний продукт може зіпсувати весь результат приготування.
- Очищені плоди подрібнюємо в блендері або за допомогою м’ясорубки, з метою отримати яблучне пюре.
- Отримане пюре перекладаємо в ємність з широким горлом (найкраще для цього підходить каструля або глибокий таз) і залишаємо продукт під закритою кришкою на кілька днів. Протягом перших 2-3 днів пюре рекомендується періодично помішувати, в наступні дні (1-2 дні) -зовсім його не чіпаємо.
- За ці дні мезга відокремиться від соку і її можна буде легко зняти з поверхні продукту. До того ж, сік почне потроху бродити (ви зрозумієте це по з’явився в ньому легкому бродильних запаху).
- Далі додаємо в яблучний сік цукор (пропорції – 200-220 г цукру на 1 л соку). На совість масу перемішуємо, потім – переливаємо підсолоджений сік в чистий бутель з вузькою шийкою.
Бутель заповнюємо тільки наполовину – це важлива умова для нормального бродіння. Не забувайте також, що в ємності не повинен «гуляти» повітря, інакше замість вина ви отримаєте справжній яблучний оцет.
- Щоб повітря не проник в бутель, а що утворилися в процесі бродіння гази змогли вийти назовні – вставляємо в кришку ємності щільну тонку трубочку. Простежте, щоб трубка розташувалася високо. Якщо цього не зробити, то її отвір заб’ється піною, яка з’явиться в процесі бродіння, і вуглекислий газ перестане з нього виходити.
- Протилежний кінець трубки обов’язково опускаємо в ємність з чистою водою, це перекриє прохід повітрю – і він не зможе потрапити в напій.
- Коли маніпуляції з трубкою будуть закінчені – ємність з винним вмістом прибираємо в темне місце на 1,5-2 місяці. Температура приміщення, де вино з недозрілих яблук буде бродити, повинна становити 20-22 °.
- По закінченню бродіння готове вино розливаємо по пляшках і прибираємо дозрівати ще на 2-4 місяці.
При переливанні напою з бутля в пляшки потрібно бути дуже обережним, щоб не збовтати осад.
Через кілька місяців сміливо приступайте до дегустації сухого яблучного вина. Саме такий вид напою у нас вийде по вищеописаному рецептом з ранніх яблук (падалиці). Смак у готового вина буде трохи терпкий, але делікатний, так що підійде в якості доповнення до будь-якої страви.
Як бачите, немає нічого складного в тому, як зробити вино з незрілих яблук в домашніх умовах. Якщо знати правильну технологію і мати під рукою необхідні поради, то вино з кислих яблук вийде дуже навіть смачним. Не дайте пропасти своєму врожаю, не спробувавши зробити з нього високоякісний продукт домашнього приготування.