Не всі з нас можуть дозволити собі традиційні закуски з різних причин – хтось дотримується посту, кому-то м’ясо протипоказано з медичних причин. Сьогодні ми розповімо про те, як зробити вегетаріанський олів’є, щоб він виявився не менш смачним і апетитним, ніж м’ясний.
Ми зібрали кілька швидких перевірених рецептів, впоратися з якими вийде навіть у молодої господині – спробуємо приготувати!
Так як сьогодні виробники пропонують нам не один сорт пісного майонезу, вибрати заправку для вегетаріанського салату олів’є не складе труднощів.
Вегетаріанський олів’є з грибами
Складові
- Картопля – 3-4 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Горошок консервований – 1 банка + –
- Мариновані гриби – 200 г + –
- Огірок солоний – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – за бажанням 1/2 цибулини + –
- Майонез пісний – 2 ст.л. + –
- Сіль – 1/4 ч.л. або за смаком + –
- Чорний перець – на кінчику ножа або за смаком + –
Приготування олів’є для вегетаріанців
Для початку моєму і відварюємо овочі прямо в шкірці. Картоплю і моркву можна варити разом, смак від цього не зіпсується. Готовність перевіряємо виделкою або зубочисткою – м’якоть повинна легко протикати та бути м’якою.
- Овочі зливаємо і, знявши з каструлі кришку, даємо охолонути на повітрі, потім чистимо.
- Чищення овочі ріжемо невеликими кубиками, як на звичайний салат. Огірки виймаємо з розсолу, також дрібно рубаємо. Гриби зливаємо або викладаємо в друшляк, щоб вони стекли. Ріжемо.
- Горошок відкриваємо і зливаємо з нього рідину. Викладаємо вміст банки до решти інгредієнтів.
- Якщо є бажання додати цибулю, шаткуємо свіжу невелику цибулину, і складаємо в сито. Обшпарюємо окропом, щоб пішла гіркота, потім даємо гарненько стекти.
- Заправляємо салат майонезом, солимо, перчимо і перемішуємо. Смачного!
Ще кілька варіантів олів’є з грибами можете знайти в нашій однойменній статті.
Як приготувати олів’є з грибами
Як бачите, салат готується легко і швидко. Але всім, хто не любить гриби або хоче отримати більш ситне блюдо, рекомендуємо приготувати його за таким рецептом.
Читайте ще схожі записи:
Як приготувати олів’є з шийками раку
Як приготувати олів’є
Калорійність салату олів’є
Вегетаріанський олів’є: рецепт з квасолею
Для нього нам знадобиться 6 середніх картоплин і 1 морква.
- Відварюємо овочі в шкірці, остудити і чистимо, потім рубаємо дрібними кубиками.
- Свіжий огірок шаткуємо.
- Відкриваємо 300-грамову банку червоної квасолі і зеленого горошку. Квасоля викладаємо повністю, а горошку знадобиться всього 3-4 ст.л.
- Солимо, перчимо, якщо є бажання і можемо порубати кілька гілочок зеленої цибулі.
- Заправляємо пісним майонезом, перемішуємо.
Перед нами вегетаріанське, але досить ситне блюдо, смачного!
Тим же, хто відмовляється тільки від м’яса і яєць, але дозволяє собі вживати в їжу сир і молочні продукти, рекомендуємо наступний рецепт вегетаріанського олів’є.
Олів’є з сиром і маслинами
- 5-6 картоплин і 2 середні моркви відварюємо в шкірці в пароварці або в воді. По готовності зливаємо, даємо охолонути і чистимо. Рубаємо кубиками, як на звичайний салат.
- Відкриваємо баночку зеленого горошку і зливаємо рідину, зерна пересипаємо до овочів.
- 2 невеликих огірка свіжих або солоних дрібно рубаємо.
- 100 г морської капусти додаємо за бажанням, але можна готувати і без неї.
- 100 г адигейського сиру або бринзи ріжемо кубиками і відправляємо до решти інгредієнтів.
- На завершення відкриваємо баночку з оливками, виловлюємо 10 шт. і, давши їм стекти, ріжемо на гуртки.
Салат солимо і відставляємо в сторону – саме час приготувати домашній майонез без яєць.
- В окремій тарілці або чашці з’єднуємо 2 ст.л. сметани, додаємо 2 ст.л. рослинного масла, солимо за смаком, всипаємо 1/5 ч.л. чорного перцю і стільки ж куркуми. Додаємо 1 ч.л. гірчиці і, за бажанням, видавлюємо 1 зубчик часнику.
- Все збиваємо виделкою або міксером на низькій швидкості.
Крім цього простого рецепту пропонуємо вам кілька варіантів полегшених заправок, які можна використовувати вегетаріанцям.
- Майонез для сироїдів (добірка рецептів)
- Чим замінити майонез в салаті олів’є
Заправляємо домашнім майонезом без яєць наш вегетаріанський салат з маслинами і добре перемішуємо. Подавати можна відразу ж!
Ну, а тим, хто любить більш ніжний смак, рекомендуємо спробувати приготувати страву за наступним рецептом.
Салат олів’є з авокадо вегетаріанський
Для цього салату нам знадобляться стиглі плоди авокадо.
Як перевірити стиглість авокадо
Просто натискаємо на шкірку – вона повинна бути достатньо пружною, але не жорсткою і не дуже м’якою. У першому випадку смак м’якоті буде трав’янистих, а в другому вона розвалиться прямо в руках при нарізці.
Коли перед нами вже будуть 2 стиглих авокадо, різати їх не поспішаємо, спочатку займемося іншими овочами.
- 2 середніх картоплини і стільки ж моркви відварюємо в шкірці, потім зливаємо, чистимо і рубаємо кубиками.
- Авокадо чистимо і розрізаємо на половинки. Виймаємо кісточку і ріжемо м’якоть так само, як картопляну.
- Горошок відкриваємо, зливаємо і викладаємо до овочів.
- За бажанням в цей салат можна додати яйця. На це кількість знадобиться 2 шт. Відварюємо їх круто, охолоджуємо і шаткуємо ножем. Виделкою краще не подрібнювати, щоб занадто дрібна текстура в салаті не загубилася.
- Заправляємо все пісним майонезом, солимо, перчимо і перемішуємо.
Подаємо вегетаріанський олів’є з авокадо до святкового столу або на вечерю.
На завершення пропонуємо рецепт салату, який можна вживати навіть в строгий пост.
Вегетаріанський салат олів’є з тофу
- 3-4 середніх картоплини і 1 морква відварюємо в пароварці – так вони збережуть більшу насиченість смаку. Потім охолоджуємо, чистимо і ріжемо кубиками.
- Горошок відкриваємо, зливаємо і викладаємо до овочів.
- 1 маленький солоний огірочок дрібно рубаємо. У тій же кількості додаємо і свіжий порізаний огірок.
- 150 г тофу рубаємо на кубики і викладаємо до решти інгредієнтів.
- Все солимо, заправляємо пісним майонезом і перемішуємо. За бажанням, додаємо перець.
Якщо хочеться додати пікантності, перед заправкою можемо порубати в салат цибулю. Для цього очищаємо 1 невелику цибулину, дрібно ріжемо її, обдаємо окропом і даємо стекти. Після цього втручаємося в салат.
Салат з тофу виходить ситним, ніжним і дуже корисним!
Як бачите, в приготуванні вегетаріанського олів’є з найрізноманітніших рецептами немає нічого складного. Ми все робимо, як і для звичайного салату, лише трохи змінюючи список інгредієнтів. Спробуйте і, можливо, в процесі вийде придумати свій власний рецепт пісного олів’є.