Хочете порадувати себе смачним і нескладним в приготуванні десертом або приємно здивувати тих, хто прийшов на чаювання гостей? Значить, тонкі млинці на кефірі – то, що вам потрібно, адже вони виходять більш ніжними, соковитими і ажурними, ніж будь-які інші.
Пропонуємо вам кілька рецептів того, як приготувати ласощі з тих продуктів, які завжди є в холодильнику.
Ця страва – справжні ласощі! Завдяки тому, що кисломолочний продукт надає смаку кислинку, а консистенції – легкість, такі млинці будуть хороші і самі по собі, і в якості доповнення до різних начинкам.
З ними відмінно поєднуються м’ясо, риба, гриби і всі види солодких топінгів: від класичної сирної маси до кленового сиропу.
Нюанси готування смачних млинців на кефірі
- Якщо правильно вибрати температурний режим (про що ми розповімо нижче), то при випіканні млинці вийдуть рум’яними і мереживними, з великою кількістю дрібних дірочок.
- Якщо для смаження ми візьмемо високу і глибокий посуд, наприклад стакан об’ємом від одного літра, то ополоник нам зовсім не знадобиться, так як рідке тісто можна буде відразу наливати на сковорідку.
- Найкраще скористатися кефіром стандартної жирності (від 2,5%), так як знежирений занадто рідкий. Через це тісто стане менш еластичним, буде гірше пропікатися, а самі млинці можуть рватися при перевертанні.
Що робити, щоб млинці не рвалися і не підгорає, читайте в наших докладних статтях на сайті.
- Млинці рвуться при перекиданні: що робити
- Чому млинці на кефірі розвалюються
- Як правильно перевертати млинці на сковороді
Млинці на кефірі з яйцями: покроковий рецепт
Складові
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Кефір – 250 мл + –
- Цукор-пісок білий – 1 ст. л. + –
- Сіль дрібна – 1/3 ч. Л. + –
- Борошно пшеничне – 160 г + –
- Сода негашене – 1/2 ч. Л. + –
- Ванілін – на кінчику ножа + –
- Вода гаряча – 200 мл + –
Як піч тоненькі млинці на кефірі з содою і яйцями по кроках
Цей правильний рецепт гарний тим, що по ньому успішно готують і початківці, і досвідчені господині, незалежно від того, яка сковорода під рукою: антипригарная, старовинна чавунна або звичайна.
Головне – як слід її розігріти і змастити, особливо для першої порції тіста, невеликою кількістю масла. Рослинна ллємо відразу (знадобиться близько 1 ч. Л.), Вершкове набираємо також ложкою і викладаємо на дно.
- Розбиваємо яйця і з’єднуємо їх з кефіром. Всипаємо цукор, сіль і перемішуємо. Для прискорення процесу можна скористатися міксером, але і вручну суміш швидко придбає однорідність.
- Потім порціями додаємо борошно, знову збиваємо, стежачи, щоб не залишалося грудочок, так як при доведенні тесту до потрібної консистенції водою позбутися їх буде складніше.
- Коли маса буде готова, вливаємо окріп, всипаємо соду, заважаємо.
Ні в якому разі не вливаємо окріп відразу до збитих яєць – білок згорнеться і буде непридатний для подальшого використання. Додаємо гарячу воду тільки в повністю готове тісто без грудок для поліпшення його консистенції. Нам потрібна напіврідка однорідна маса, тому робимо це порціями.
- Розігріваємо сковороду на середньому вогні, розподіляємо рівномірно масло і наливаємо тісто так, щоб воно лягло тонким рівним шаром. Тримаємо на середньому вогні, поки краю не зарум’яняться і не почнуть відходити від стінок.
- Перевертаємо млинець дерев’яною лопаткою або силіконової, якщо використовуємо антипригарним сковороду, і звичайної металевої, якщо смажимо на чавуні.
Випікаємо млинець з іншого боку менший час і перекладаємо на тарілку. Готовий змащуємо маслом і для збереження м’якості можемо відразу згорнути в чотири рази.
Домашні тонкі млинці на кефірі
Коли хочеться отримати ще більш повітряну і ніжну текстуру, не вдаючись до довгих хитрощів, на зразок окремого збивання білків і жовтків, рекомендуємо скористатися рецептом легких млинців з манною крупою.
Складові
- Яйце куряче – 1 шт .;
- Кефір 2,5% жирності – 250 мл;
- Сіль – 1/3 ч. Л .;
- Цукор – 1 ст. л .;
- Борошно – 4 ст. л .;
- Манка – 2 ст. л .;
- Вода – 50 – 70 мл;
- Сода – ½ ч. Л.
Як правильно випікати солодкі тонкі млинці на кефірі з манкою
- Збиваємо зі склянкою кефіру 1 куряче яйце в глибокому посуді разом з потрібною кількістю солі і цукру.
- Насипаємо борошно і манку, перемішуємо до повної однорідності, потім вливаємо воду. Робимо це невеликими порціями, щоб не перелити.
Однак пам’ятаємо, що манка дуже гігроскопічна і візьме вологи набагато більше, ніж пшеничне борошно дрібного помелу. Тому робимо консистенцію злегка рідкуватий і залишаємо на 15 хвилин, щоб крупа розбухла.
- З плином часу перевіряємо густоту, якщо вона нас влаштовує, тоді всипаємо соду, заважаємо і підсмажуємо млинчики, як в попередньому рецепті з використанням масла або без нього, коли сковорода добре розігріється.
Найкраще складати готовий десерт акуратною стопкою – це збереже його соковитість і ароматність, а також зробить його тане в роті! У цьому випадку навіть не знадобиться масло для змазування, так як під дією температури і вологості випічка не зачерствіє.
Тонкі млинці на кефірі готуються дуже просто, тому приготувати їх зможе будь-яка господиня!