Як приготувати тонкі бездріжджові млинці

Тонкі млинці без дріжджів
Смачно посмажити картоплю або зробити простеньку салатну нарізку здатні і початківці кулінари, а ось працювати з тестом набагато важче.

Але навчитися будинку випікати смачні млинці без дріжджів набагато простіше, ніж багато хто уявляє, при наявності покрокового рецепта і докладних рекомендацій. Ми пропонуємо навчитися готувати улюблене багатьма частування трьома різними способами, щоб порівняти їх і вибрати найкращий для себе.

Щоб спекти по-справжньому смачні і швидкі млинці без дріжджів, потрібно запастися рекомендованим кількістю якісних продуктів. Тісто, в тому числі млинцеве, не терпить недбалості, тому економити на інгредієнтах не бажано, тим більше, якщо млинці бездріжджові.

Випічка вийде не тільки смачна, але ще й бюджетна, адже робити її можна навіть на воді. Ну а якщо рецептура передбачає використання молока, то краще нехай воно буде домашнім, з високим показником жирності. На ньому тонкі млинці без дріжджів, спечені своїми руками, вийдуть неймовірно ніжними і ситними.

Яка сковорода краще для смаження млинців

А щоб грудкою не вдався ні перший, ні всі наступні млинці, потрібна «правильна» сковорода. На сковорідці, внутрішня сторона якої покрита спеціальним антипригарним напиленням, коржі підгорати і приставати не будуть.

Якщо блинки – ваше улюблене сімейне ласощі, варто один раз витратитися на гарну посуд.

Другий, цілком прийнятний варіант, – чавунна сковорода з бабусиних посудних запасів. Утримати її в руці нелегко, через її чималої ваги, але зате млинці на ній виходять особливо ароматними і смачними. А головне – не пригоряють і відмінно пропікаються.

Вибравши посуд, будемо визначати, який рецепт випікання тонких бездріжджових млинців кращий.

Оригінальні млинці з житнього борошна без дріжджів

Як приготувати тонкі бездріжджові млинці

Складові

  • Борошно житнє – 1 стакан + –
  • Молоко – 1,5 ст. + –
  • Яйця курячі середнього розміру – 1 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 1 ст.л. + –
  • Сіль – 0,5 ч.л. + –
  • Содовий розпушувач – 2/3 ч.л. + –
  • Рослинна олія – ​​4 ст.л. + –

Як піч пишні домашні млинці без дріжджів на житнього борошна

Рецептура передбачає використовувати досить «примхливу» житнє борошно. Якщо не впевнені в своєму млинцевому успіху, то спочатку можна попрацювати з пшеничним борошном, а вже потім пробувати «приручити» борошно з насіння жита. Вона надає коржикам ніжний золотистий відтінок і неповторний хлібний аромат.

  1. Спочатку з’єднуємо сипучі продукти – борошно, сіль, цукор і содовий розпушувач. Все заважаємо до однорідності.
  2. Тепер починаємо вводити молоко, не перестаючи заважати. Вливати його потрібно повільно, щоб не допустити грудкуваті.

Відразу все молоко вливати не варто – тільки 1 стакан. Іншу рідину додамо вже тоді, коли всі продукти будуть змішані. Так легше отримати ідеальну густоту тіста і не «переборщити» з молоком. 

  1. Залишилося ввести яйце і масло. Все добре перемішуємо до однорідності і в самому кінці доливаємо молоко. Його кількість залежить від того, який консистенції тісто для млинців без дріжджів ми хочемо отримати. Звичайно потрібно не більше половини склянки.
  2. Перед тим, як приступити до випікання коржів, потрібно дати млинцевій основі настоятися з півгодини, щоб борошно «віддала» тесту, що міститься в ній клейковину.
  3. Піч починаємо з прогрівання сковороди. Потім змащуємо її маслом і виливаємо порцію тесту. Воно буде розходитися по сковороднем поверхні набагато повільніше – це нормально для маси на житнього борошна.

Як піч пишні домашні млинці без дріжджів на житнього борошна

6. Не варто поспішати перевертати млинець – нехай краєчок його зарум’яниться і злегка підсохне. Коли він почне відставати від стінок, пора братися за лопатку і перевертати блинок на інший бік.

Житні млинці без дріжджів: поради до рецептом

  • Масло в млинцеву тестову масу можна не вводити. Все одно доведеться змащувати сковороду під кожен млинець, оскільки на житньому борошні вони виходять не настільки еластичними, як на пшеничного.
  • Кожну гарячу млинцеву корж можна промащувати вершковим маслом. Це додасть частування ситності і ніжності, а й збільшить калорійність. Так що бережися, фігура!

Читайте ще схожі записи:


Класичний рецепт млинців на молоці

Млинці бездріжджові тонкі: швидкий рецепт на воді

Щоб можна було ласувати млинцями в «худнуть» дні, найкраще розводити їх на фільтрованої воді без газу. Пропонуємо класичний рецепт, перевірений кількома поколіннями домашніх кулінарів.

Складові

  • Борошно пшеничне – 500 г;
  • Вода очищена – 3 склянки;
  • Яйця курячі великі – 2 шт .;
  • Цукор – 1 ст.л .;
  • Сіль – 0,5 ч.л .;
  • Сода – 0,5 ч.л .;
  • Кислота лимонна – 0,5 ч.л .;
  • Олія – ​​2 ст.л.

Як приготувати смачні млинці без дріжджів на воді

Яйця потрібно змішати з 2 склянками трохи підігрітої води, додати сіль, цукор, розпушувач, борошно і все перемішати ретельно, не давши утворитися грудочок.

В 1 склянці теплої води потрібно розчинити лимонну кислоту і вилити її в тісто, все швидко перемішати і відразу ж приступити до випічки тонких млинців без дріжджів в домашніх умовах.

Млинці бездріжджові тонкі - швидкий рецепт на воді

Під кожен коржик доведеться змащувати внутрішню сторону сковороди олією. Робити це найзручніше силіконової пензлем.

Готові млинчики можна подавати з медом або варенням, а можна наповнити улюбленою солоної або фруктовою начинкою – вони смачні з будь-яким вмістом.

Кращий рецепт млинців на бездріжджовий закваски

Любительки пишних блинков будуть у захваті від варіанту приготування улюблених ласощів на доморослої житній заквасці. Трохи доведеться повозитися, особливо з закваскою, але кінцевий результат приємно здивує.

Складові

  • Вода фільтрована тепла – 1 стакан;
  • Яйця – 2 шт .;
  • Цукровий пісок – 1 ст.л .;
  • Сметана – 3 ст.л .;
  • Закваска житнє – 100 мл;
  • Борошно пшеничне – 6 ст.л .;
  • Соняшникова олія (без запаху) – 4 ст.л .;
  • Сіль за смаком.

Випікання тонких млинців без дріжджів на заквасці

  • У глибоку миску або каструлю з високими бортами викладаємо закваску, а до неї – яйця, сметану, половину борошна, все збовтуємо до однорідності.
  • Далі розбавляємо млинцеву основу водою, підсолоджують і присаливаем її.
  • Підсипає другу частину борошна, знову заважаємо до однорідності. Доводимо тісто до потрібної консистенції, всипаючи в нього потроху борошно, що залишилося.
  • Давши вистоятися тесту з півгодини, ллємо в нього масло, балакаємо і приступаємо до випічки.

Якщо сковорода – з антипригару, то дно перед кожним млинцем можна і не змащувати.

Приготовані за цим рецептом млинці без дріжджів виходять дуже смачними, і їх можна їсти навіть без начинки, просто зі сметаною. Якщо любите з начинкою, то можете звернути в млинці солодку сирну масу з курагою або родзинками.

tonkie-bliny-bez-drozhzhej.1jpg

Також можна приготувати і будь-який солоний наповнювач – гриби, капуста, м’ясний фарш з цибулею, але пам’ятайте, що для солоної начинки тестову основу теж потрібно зробити несолодкої. Перед подачею до столу начинені блинки бажано підсмажити до «золотистого» на сковороді, змащеній будь-яким жиром.

Як приготувати бездріжджову закваску для млинців

Вище ми розглянули рецепт, як зробити млинці на заквасці без дріжджів. Зараз же ми вам пропонуємо крок за кроком ознайомитися з технологією приготування самої закваски. Якщо у вас немає готової заготовки, тоді цей домашній рецепт завжди виручить вас, коли це буде необхідно.

Складові

  • Борошно житнє – 400 г;
  • Вода тепла – 450 мл.

Як робити закваску для млинців

  1. Готується квасна основа для коржів 5 днів. Це потрібно враховувати, плануючи свої кулінарні «подвиги».
  2. У перший день потрібно змішати 100 г борошна і четверту частину води до абсолютної однорідності.
  3. Склавши основу для закваски в скляну ємність (2-х літрову), накриваємо її кришкою з дірочками (або чистою марлею) і відправляємо в тепло на добу.
  4. Через 24 години закваску потрібно «підгодувати», додавши в неї ще 200 г борошна і 100 мл води. Все заважаємо і знову – в тепло на добу.
  5. Таку «годівлю» потрібно влаштовувати для закваски ще двічі (всього 4 рази), поки не закінчаться приготовані продукти.
  6. Через 5 діб після початку процесу підготовки домашньої закваски вона буде готова до закладки в тісто. Залишки невикористаної квасний основи можна висушити і зберігати в банку, як сухі дріжджі.

Тонкі млинці без дріжджів - домашній рецепт

У кожного з нас є перелік улюблених ласощів, які завжди бажані на обідньому столі. До таких, безумовно, належать і млинці на класичному бездріжджового тіста, рецепти яких відрізняються простотою і дешевизною.

Навчитися готувати їх так само просто, як потім спустошувати тарілку з готовими коржами. Єдиний їхній недолік – вони дуже швидко закінчуються, так що краще відразу готувати дві порції.