Смачно посмажити картоплю або зробити простеньку салатну нарізку здатні і початківці кулінари, а ось працювати з тестом набагато важче.
Але навчитися будинку випікати смачні млинці без дріжджів набагато простіше, ніж багато хто уявляє, при наявності покрокового рецепта і докладних рекомендацій. Ми пропонуємо навчитися готувати улюблене багатьма частування трьома різними способами, щоб порівняти їх і вибрати найкращий для себе.
Щоб спекти по-справжньому смачні і швидкі млинці без дріжджів, потрібно запастися рекомендованим кількістю якісних продуктів. Тісто, в тому числі млинцеве, не терпить недбалості, тому економити на інгредієнтах не бажано, тим більше, якщо млинці бездріжджові.
Випічка вийде не тільки смачна, але ще й бюджетна, адже робити її можна навіть на воді. Ну а якщо рецептура передбачає використання молока, то краще нехай воно буде домашнім, з високим показником жирності. На ньому тонкі млинці без дріжджів, спечені своїми руками, вийдуть неймовірно ніжними і ситними.
Яка сковорода краще для смаження млинців
А щоб грудкою не вдався ні перший, ні всі наступні млинці, потрібна «правильна» сковорода. На сковорідці, внутрішня сторона якої покрита спеціальним антипригарним напиленням, коржі підгорати і приставати не будуть.
Якщо блинки – ваше улюблене сімейне ласощі, варто один раз витратитися на гарну посуд.
Другий, цілком прийнятний варіант, – чавунна сковорода з бабусиних посудних запасів. Утримати її в руці нелегко, через її чималої ваги, але зате млинці на ній виходять особливо ароматними і смачними. А головне – не пригоряють і відмінно пропікаються.
Вибравши посуд, будемо визначати, який рецепт випікання тонких бездріжджових млинців кращий.
Оригінальні млинці з житнього борошна без дріжджів
Складові
- Борошно житнє – 1 стакан + –
- Молоко – 1,5 ст. + –
- Яйця курячі середнього розміру – 1 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 1 ст.л. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
- Содовий розпушувач – 2/3 ч.л. + –
- Рослинна олія – 4 ст.л. + –
Як піч пишні домашні млинці без дріжджів на житнього борошна
Рецептура передбачає використовувати досить «примхливу» житнє борошно. Якщо не впевнені в своєму млинцевому успіху, то спочатку можна попрацювати з пшеничним борошном, а вже потім пробувати «приручити» борошно з насіння жита. Вона надає коржикам ніжний золотистий відтінок і неповторний хлібний аромат.
- Спочатку з’єднуємо сипучі продукти – борошно, сіль, цукор і содовий розпушувач. Все заважаємо до однорідності.
- Тепер починаємо вводити молоко, не перестаючи заважати. Вливати його потрібно повільно, щоб не допустити грудкуваті.
Відразу все молоко вливати не варто – тільки 1 стакан. Іншу рідину додамо вже тоді, коли всі продукти будуть змішані. Так легше отримати ідеальну густоту тіста і не «переборщити» з молоком.
- Залишилося ввести яйце і масло. Все добре перемішуємо до однорідності і в самому кінці доливаємо молоко. Його кількість залежить від того, який консистенції тісто для млинців без дріжджів ми хочемо отримати. Звичайно потрібно не більше половини склянки.
- Перед тим, як приступити до випікання коржів, потрібно дати млинцевій основі настоятися з півгодини, щоб борошно «віддала» тесту, що міститься в ній клейковину.
- Піч починаємо з прогрівання сковороди. Потім змащуємо її маслом і виливаємо порцію тесту. Воно буде розходитися по сковороднем поверхні набагато повільніше – це нормально для маси на житнього борошна.
6. Не варто поспішати перевертати млинець – нехай краєчок його зарум’яниться і злегка підсохне. Коли він почне відставати від стінок, пора братися за лопатку і перевертати блинок на інший бік.
Житні млинці без дріжджів: поради до рецептом
- Масло в млинцеву тестову масу можна не вводити. Все одно доведеться змащувати сковороду під кожен млинець, оскільки на житньому борошні вони виходять не настільки еластичними, як на пшеничного.
- Кожну гарячу млинцеву корж можна промащувати вершковим маслом. Це додасть частування ситності і ніжності, а й збільшить калорійність. Так що бережися, фігура!
Читайте ще схожі записи:
Класичний рецепт млинців на молоці
Млинці бездріжджові тонкі: швидкий рецепт на воді
Щоб можна було ласувати млинцями в «худнуть» дні, найкраще розводити їх на фільтрованої воді без газу. Пропонуємо класичний рецепт, перевірений кількома поколіннями домашніх кулінарів.
Складові
- Борошно пшеничне – 500 г;
- Вода очищена – 3 склянки;
- Яйця курячі великі – 2 шт .;
- Цукор – 1 ст.л .;
- Сіль – 0,5 ч.л .;
- Сода – 0,5 ч.л .;
- Кислота лимонна – 0,5 ч.л .;
- Олія – 2 ст.л.
Як приготувати смачні млинці без дріжджів на воді
Яйця потрібно змішати з 2 склянками трохи підігрітої води, додати сіль, цукор, розпушувач, борошно і все перемішати ретельно, не давши утворитися грудочок.
В 1 склянці теплої води потрібно розчинити лимонну кислоту і вилити її в тісто, все швидко перемішати і відразу ж приступити до випічки тонких млинців без дріжджів в домашніх умовах.
Під кожен коржик доведеться змащувати внутрішню сторону сковороди олією. Робити це найзручніше силіконової пензлем.
Готові млинчики можна подавати з медом або варенням, а можна наповнити улюбленою солоної або фруктовою начинкою – вони смачні з будь-яким вмістом.
Кращий рецепт млинців на бездріжджовий закваски
Любительки пишних блинков будуть у захваті від варіанту приготування улюблених ласощів на доморослої житній заквасці. Трохи доведеться повозитися, особливо з закваскою, але кінцевий результат приємно здивує.
Складові
- Вода фільтрована тепла – 1 стакан;
- Яйця – 2 шт .;
- Цукровий пісок – 1 ст.л .;
- Сметана – 3 ст.л .;
- Закваска житнє – 100 мл;
- Борошно пшеничне – 6 ст.л .;
- Соняшникова олія (без запаху) – 4 ст.л .;
- Сіль за смаком.
Випікання тонких млинців без дріжджів на заквасці
- У глибоку миску або каструлю з високими бортами викладаємо закваску, а до неї – яйця, сметану, половину борошна, все збовтуємо до однорідності.
- Далі розбавляємо млинцеву основу водою, підсолоджують і присаливаем її.
- Підсипає другу частину борошна, знову заважаємо до однорідності. Доводимо тісто до потрібної консистенції, всипаючи в нього потроху борошно, що залишилося.
- Давши вистоятися тесту з півгодини, ллємо в нього масло, балакаємо і приступаємо до випічки.
Якщо сковорода – з антипригару, то дно перед кожним млинцем можна і не змащувати.
Приготовані за цим рецептом млинці без дріжджів виходять дуже смачними, і їх можна їсти навіть без начинки, просто зі сметаною. Якщо любите з начинкою, то можете звернути в млинці солодку сирну масу з курагою або родзинками.
Також можна приготувати і будь-який солоний наповнювач – гриби, капуста, м’ясний фарш з цибулею, але пам’ятайте, що для солоної начинки тестову основу теж потрібно зробити несолодкої. Перед подачею до столу начинені блинки бажано підсмажити до «золотистого» на сковороді, змащеній будь-яким жиром.
Як приготувати бездріжджову закваску для млинців
Вище ми розглянули рецепт, як зробити млинці на заквасці без дріжджів. Зараз же ми вам пропонуємо крок за кроком ознайомитися з технологією приготування самої закваски. Якщо у вас немає готової заготовки, тоді цей домашній рецепт завжди виручить вас, коли це буде необхідно.
Складові
- Борошно житнє – 400 г;
- Вода тепла – 450 мл.
Як робити закваску для млинців
- Готується квасна основа для коржів 5 днів. Це потрібно враховувати, плануючи свої кулінарні «подвиги».
- У перший день потрібно змішати 100 г борошна і четверту частину води до абсолютної однорідності.
- Склавши основу для закваски в скляну ємність (2-х літрову), накриваємо її кришкою з дірочками (або чистою марлею) і відправляємо в тепло на добу.
- Через 24 години закваску потрібно «підгодувати», додавши в неї ще 200 г борошна і 100 мл води. Все заважаємо і знову – в тепло на добу.
- Таку «годівлю» потрібно влаштовувати для закваски ще двічі (всього 4 рази), поки не закінчаться приготовані продукти.
- Через 5 діб після початку процесу підготовки домашньої закваски вона буде готова до закладки в тісто. Залишки невикористаної квасний основи можна висушити і зберігати в банку, як сухі дріжджі.
У кожного з нас є перелік улюблених ласощів, які завжди бажані на обідньому столі. До таких, безумовно, належать і млинці на класичному бездріжджового тіста, рецепти яких відрізняються простотою і дешевизною.
Навчитися готувати їх так само просто, як потім спустошувати тарілку з готовими коржами. Єдиний їхній недолік – вони дуже швидко закінчуються, так що краще відразу готувати дві порції.