А чи знаєте ви, що споконвічною батьківщиною пельменів і вареників є зовсім не Русь, як ми звикли думати, а Стародавній Китай.
За багатовікову історію з’явилося безліч варіантів цієї страви, де різняться не тільки начинки, а й тісто для пельменів, рецепт на окропі – один з найпопулярніших. Заварна пельменна суміш відрізняється особливою ніжністю і відмінною еластичністю, розкачати її можна дуже тонко, при цьому вона збереже міцність і не порветься при варінні.
Яким має бути класичне пельменное тісто
Традиційно найпростіше пельменное тісто готується з стандартного набору інгредієнтів:
- вода;
- борошно;
- сіль.
Але напевно у кожної господині є свій оригінальний рецепт пельменного тесту. Хтось може додати до складу трохи масла, кому-то по душі яєчний варіант замісу, інші і зовсім готують пельмені на молочному тесті з додаванням дріжджів.
На нашому сайті представлений широкий асортимент рецептів тесту для пельменів, де ви зумієте знайти найкращий для вас:
- Як замісити тісто для пельменів на кефірі
- Як приготувати ніжне тісто для пельменів
- Як зробити заварне тісто для пельменів
- Заміс тесту для пельменів на молоці: покроковий рецепт
- Рецепти та особливості замісу тіста для пельменів
- Як приготувати смачне пельменное тісто в хлібопічці
- Як зробити тісто без яєць для домашніх пельменів
Однак вдосконалення кулінарних навичок триває у домашніх кухарів все життя, і бажання випробувати щось новеньке присутній завжди.
Тому, які б компоненти ви не додавали до складу замісу, максимальну ніжність, м’якість і еластичність маса здатна знайти лише при заварюванні кип’ятком. І якщо ви ще не встигли спробувати пельмені на заварний тесті, то зараз саме час виправити це упущення.
Заварне тісто для пельменів на молоці
Складові
- Яйця курячі категорії «1С» – 2 шт. + –
- Борошно високосортна – 1,2-1,5 кг + –
- Молоко – 1/2 л + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити заварне тісто на пельмені
З цим покроковим рецептом навіть найпростіші пельмені і вареники здадуться ще смачнішими. Весь секрет криється в складі тесту, яке заварюється на молоці. Приготувати в домашніх умовах його можна всього за 10 хвилин.
- Беремо сотейник, переливаємо в нього молоко і відразу ж, вимішуючи віночком, всипаємо 1,5 склянки борошна і вбиваємо яйця. Всі інгредієнти слід перемішати дуже ретельно, до однорідної маси.
- Тепер ставимо каструльку на середній вогонь і, при безперервному помішуванні, заварюємо тісто до загустіння.
- В отриману масу пересипаємо решту борошна, сіль і замішуємо однорідне пластичне тісто.
- Зібравши тісто в кулястий кому, вкутуємо його плівкою і залишаємо полежати 40 хвилин в теплі.
- Через зазначений час тісто тонко розгортаємо на припорошені борошном столі і нарізаємо гуртки для пельменів.
Класичне тісто для пельменів на окропі
Швидке і просте тісто на пельмені, заварені окропом, значно спростить ліплення. Маса виходить ніжна, добре розкочується і не липне до рук.
Складові
- Вода – 160 мл;
- Сіль кам’яна велика – 1 ч.л. без гірки;
- Борошно вищого сорту – 3 ст.
Як готувати тісто для пельменів на окропі
- Тісто просіюємо через дрібне сито і змішуємо в мисці з сіллю. Збираємо солону муку в купку і робимо в її центрі невелике заглиблення.
- Воду доводимо до кипіння і переливаємо в борошняну ямку, відразу ж замішуючи тісто. Однак своїми руками місити гарячу масу не представляється можливим, тому спочатку потрібно перемішати всі компоненти ложкою.
- Як тільки суміш трохи охолоне – доводимо тісто до пластичної консистенції, підсипаючи трохи борошна в міру потреби.
- Готове тісто прибираємо в целофановому пакеті в холодильник і залишаємо на півгодини.
Рецепт тіста для пельменів на окропі з яйцем
- У глибокій мисці збиваємо вінчиком 1 яйце з дрібкою солі і поступово вводимо в склад борошно (3 ст.) І 1 ст.л. рослинного масла.
- В отриману суміш вливаємо 250 мл щойно скипіла води і вже ложкою починаємо вимішувати тісто. Не варто хвилюватися, що маса буде схожа на перших порах на клейстер, після перемішування тісто придбає належний вигляд.
- Як тільки склад охолоне настільки, щоб рук не було занадто гаряче, починаємо замішувати тісто вручну, підсипаючи потроху борошно.
Тісто виходить дуже ніжне і м’яке, його можна використовувати як на пельмені, так і на чебуреки.
Як зварити пельмені кип’ятильником
Пельмені – це улюблена їжа студентів і відрядних. Вони ситні, смачні, та й готуються просто і швидко (якщо, звичайно, говорити про напівфабрикати).
Однак в студентських гуртожитках і в робочих комуналках, де доступ на кухню відкритий в порядку черги, або зовсім закритий, приготувати пельмені звичайним способом практично неможливо. Що ж, в такому разі вам на допомогу прийде кип’ятильник.
- Наливаємо в невелику каструлю, а якщо такий не є, то в одно-дволітрову банку, води до горлечка і занурюємо в неї кип’ятильник так, щоб пластиковий тримач залишився закріплений на краю ємності.
- Включивши кип’ятильник в розетку, вичікуємо, коли вода закипить, і додаємо сіль (1 ч.л. на 1 л води), при бажанні можна кинути лаврушку і перець.
- Тепер в киплячу воду відправляємо пельмені. На 1 літрову банку не варто кидати більше 10 штук, адже нам потрібно, щоб пельмені плавали вільно і не прилипали до спіралі нагрівача.
- У процесі варіння пельмені потрібно постійно помішувати і відганяти від кип’ятильника. Час варіння становить 10 хвилин.
Після того, як пельмені зваряться, кип’ятильник слід гарненько почистити, адже тісто для пельменів в окропі стає м’яким, і так і норовить прилипнути на нагрівальний елемент. Однак при дотриманні всіх правил можна без праці приготувати ситний вечеря навіть в таких «польових» умовах.