Як же смачна і різноманітна яблучна випічка, і як же важко серед такого рецептурного асортименту вибрати найкращий десерт. Ідеальне блюдо повинне бути дуже смачне, швидке і просте в приготуванні, а якщо додати до всього перерахованого оригінальний вид, то у нас вийде тертий пиріг з яблуками. Назва десерту говорить сама за себе, в процесі приготування безумовно щось слід натирати, то чи тісто, то чи начинку, що ж, давайте вивчимо обидва варіанти.
Забігаючи вперед, хочеться відзначити, що пироги по одному і іншому пошаговому рецептом виходять просто казковими – смак неймовірний, ніжне тісто прямо-таки тане в роті, та й з такою випічкою в домашніх умовах запросто впорається навіть новачок на кухні. Крім того спекти такий десерт можна як в духовці, так і в мультиварці, якість ласощі від обраного гаджета абсолютно не страждає.
Тертий яблучний пиріг з сиром
Складові
- Цукор-пісок білий – 250 г + –
- Борошно пшеничне в / с – 0,3 кг + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Кондитерський розпушувач (сода) – 1/2 ч.л. + –
- Маргарин вершковий – 160 г + –
- Сирна маса – 1 пачка + –
- Ванільний цукор – 2 пакетики + –
- Яблука кисло-солодкі – 5 шт. + –
Як приготувати тертий пиріг з яблуками
Цей пиріг готується на класичному пісочному тісті, однак тут ми не побачимо традиційний підхід до формування коржа або прикраси випічки, а оберемо оригінальний спосіб натирання тесту на тертці. Робити це буде легше, якщо попередньо тестовий грудку гарненько охолодити.
Головним плюсом такого методу формування коржів є те, що начинка вільно проникає в пухку структуру тесту і просочує його своїм ароматним соком.
- Для початку нам потрібно зробити масляну основу для пісочного тіста, перетерши цукор (150 г) і розпушувач з м’яким маргарином до однорідного стану.
- Потім збиваємо в окремій чашці яйця (2 шт.) І з’єднуємо їх з маргарином.
- Далі всипаємо в тісто просіяне борошно з 1 пачкою ванілі і замішуємо своїми руками м’яке, пластичне тісто.
- Тепер отриману масу ділимо на дві рівні частини, вкутуємо кожну в плівку і прибираємо в морозильну камеру на півгодини.
- Тим часом підготуємо сирну начинку. Сирну масу з’єднуємо з 2 яйцями, 100 г цукрового піску і 1 пачкою ванілі, і добре збиваємо міксером.
- Очищені від шкірки і насіння яблука шаткуємо тонкими пластинками.
- Через півгодини виймаємо 2 шматок тіста з морозилки і на крупній тертці кришимо його, рівномірно розподіляючи крихту по дну форми. Поверх тестового шару внахлест по колу укладаємо яблучні пластинки, потім заливаємо все сирною масою і поверх неї натираємо другий шматок охолодженого тіста.
- Випікати пиріг слід в уже розігрітій до 200оС духовці 25-30 хвилин.
Якщо ж ви вирішили скористатися для приготування тертого яблучного пирога мультиваркою, то в режимі «випічка» на це піде 1 година 10 хвилин.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт цветаевского яблучного пирога
Рецепт яблучного пирога на кефірі
Сухий пиріг з тертими яблуками
Даний рецепт тертого пирога з яблуками примітний в першу чергу своїм складом, де поряд з борошном використовується манка, що надає випічці пишнішу і ніжну текстуру.
У другу чергу оригінальність цього десерту криється в його тесті, яке всупереч всім стандартами не рідке, що не пластичне, а розсипчасте, сухе.
Ну і по-третє, з такою простою рецептурою піч будинку пироги полюбить навіть той, хто з кухнею в принципі не дружить.
Складові
- Цукор-пісок – 400 г;
- Борошно світла в / с – 375
- Манка – 375 г;
- Сода харчова – 1 ч.л .;
- Масло солодковершкове – 160 г;
- Яблука соковиті – 1,5 кг;
Як готувати пиріг з тертими яблуками
- Тісто у нас буде сухим. У загальну ємність засинаємо просіяне борошно, цукор-пісок (200 г), манну крупу і соду. Все гарненько змішуємо. Тісто готове.
- Тепер зробимо начинку. Яблука миємо, чистимо від насіння, натираємо на крупній тертці і змішуємо з цукровим піском. Для начинки потрібні саме солодкі, соковиті фрукти, оскільки просоченням для сухого тесту буде служити як раз виділяється з яблучної маси сік.
- Збирати пиріг ми будемо шарами. На застелене пергаментним папером дно форми висипаємо 1/3 сухої суміші, потім викладаємо половину яблучної маси і рівномірно її розподіляємо по всьому пирогу. Потім засипаємо начинку 1/3 сухої суміші, знову кладемо що залишилася начинку і знову посипаємо наше розсипчасте тісто.
- На завершення по всьому верхньому шару пирога натираємо на дрібній тертці заморожене вершкове масло.
- При 150оС пиріг з тертими яблуками слід смажити 60 хвилин.
Варто відзначити, що за запропонованими сьогодні рецептами можна готувати тертий пиріг не тільки з яблуками, але і іншими різними ягідними і фруктовими начинками. І не обов’язково зупинятися виключно на свіжих плодах, заморожені ягоди, фруктові джеми і повидло також відмінно підійдуть на роль наповнювача.