Спочатку так називали добротний шматок яловичої вирізки. Нині ж скибочки з нарізаною поперек рибної тушки отримали ту ж назву. У кулінарних літописах є маса цікавих варіантів, як приготувати смачно стейки в духовці у фользі і без неї, і форель відмінно підійде в якості головного інгредієнта. Ніжне м’ясо, неперевершений смак, вишуканість і чудова сполучуваність з безліччю продуктів робить цю представницю червоних риб ідеальним вибором.
Рибний стейк є вельми популярним продуктом, перш за все завдяки тому, що його приготування не забирає багато часу, а готовий результат завжди буває вище всяких похвал.
Крім того вони зручні у використанні, адже стейки з форелі і інших благородних порід риб продаються вже в готовому замороженому або охолодженому вигляді. Від господині всього лише і потрібно, що правильно замаринувати і приготувати ідеальні шматочки.
А вже методів обробки стейків безліч: обсмажування на сковороді, запікання на грилі або в мангалі, гасіння або приготування на пару. Кожен спосіб безперечно має свої переваги, проте в умовах будинку найбільш смачним і вигідним з точки зору часових та трудових витрат буде рішення приготувати стейки в духовці на деку або в фользі.
Стейк з форелі з сиром в духовці

складові
- Стейки форелі райдужної – 4 шт. + –
- Печериці або свіжі гриби – 300 г + –
- Креветки морожені – 300 г + –
- Сир – 150 г + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Томати – 3 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Лимон – 1 плід + –
- Майонез – 250 г + –
- Зелень кропу – 1 пучок + –
- Маслини зелені – 1 банка + –
- Сіль – 3 щіпки або за смаком + –
- Мелений білий перець – 1 ч.л. + –
- Рослинна олія рафінована – 100 мл + –
Як приготувати смачні стейки з форелі
Якщо майбутнє урочисте меню ставить вас в глухий кут, то ідеальним вибором для святкового застілля стане саме цей рецепт, як смачно приготувати стейки форелі «по-царськи».
Гриби, яйця, томати і креветки під вершковим шаром сиру не залишать нікого байдужим до цього воістину королівського частування.
- Спочатку нам необхідно підготувати всі морепродукти. Стейки гарненько по обидва боки натираємо сумішшю перцю і солі і скроплюємо соком з ½ лимона.
- Після обробки залишаємо рибку просочуватися на півгодини, а ми тим часом розморозимо в умовах холодильника щадним способом креветки, потім промиємо їх і очистимо від панцирів.
- Тепер підготуємо інші компоненти страви. Яйця відварюємо круто протягом 10 хвилин, після чого охолоджуємо, чистимо і нарізаємо тонкими пластинками.
- Ріпку-цибуля шаткуємо дрібним кубиком і обсмажуємо до золотистого в сковорідці.
- Гриби подрібнюємо середніми скибочками і відправляємо до цибулі, де дожаріваем суміш до готовності і злегка підсолюємо.
- Томати гарненько споліскуємо, обсушуємо за допомогою серветки і нарізаємо тонкими кружечками. Сир же натираємо на крупній тертці.
- Поки ми будемо укладати всі інгредієнти пошарово, включаємо на 180оС духовку і гарненько її прогреваем. Тим часом в змащену маслом форму для запікання викладаємо стейки, поверх яких накладаємо грибну зажарку, потім яєчні і помідорні гуртки, і завершуємо експозицію креветками, майонезом і рясно всю конструкцію посипаємо сиром.
Запікати це неймовірне блюдо слід 30 хвилин.
Для подачі стейки розкладаємо по порційних тарілках і прикрашаємо зеленню кропу, скибочкою лимона і жменею зелених маслин.
Стейки форелі в духовці з картоплею
З овочами червона риба виходить просто незрівнянною. В даному контексті особливо хочеться виділити цей рецепт стейка з форелі в фользі.
Крім того, що в такому варіанті приготування риб’яче філе буде неймовірно соковитим і смачним, так і користь всіх продуктів залишиться в максимальному обсязі. Та й в дієтичному харчуванні така «запіканка» знайде гідне місце в обідньому меню.
Складові
- Стейки форелі – 6 шт .;
- Помідори – 6 шт .;
- Перець болгарка різних кольорів – 4 шт .;
- Морква – 2 коренеплоду;
- Лук ріпка – 3 головки;
- Картопля – 6 великих бульб;
- Вершкове масло – 3 ст.л .;
- Майонез – 300 г;
- Часник – 4 зубчики
- Чорний перець порошком – 1 ½ ч.л .;
- Приправа для риби – 3 ст.л .;
- Сіль за смаком;
- Кріп сушений – 5 ст.л .;
- Масло оливи – 4 ст.л .;
Приготування стейків під соусом в духовці
Для Маринівка стейків приготуємо ароматний соус.
- У майонез додаємо 3 ст.л. сушеного кропу, приправу для риби, перець (половину від усього обсягу) і пропущені через прес зубчики часнику.
Після змішування всіх компонентів, натираємо стейки спочатку сіллю, потім гарненько обмазуємо соусом і залишаємо на 1 годину в холодильнику.
Для Маринівка цієї найближчої родички лосося найкраще використовувати майонез, сметану, соєвий соус, лимонний або лаймовий сік, білий, чорний перець, насіння кінзи і зелень кропу в свіжому або сушеному вигляді.
А ми тим часом підготуємо овочевий гарнір.
- Болгарські перці чистимо від насіння, миємо й нарізаємо строкатою різнобарвною тонкою соломкою.
- Моркву і картоплю чистимо від шкурок, після чого шаткуємо картоплю гуртками за допомогою спеціальної насадки, а для морквини використовуємо насадку для корейських салатів.
- Ріпчасту цибулю подрібнюємо тонкими півкільцями, а томати кришимо невеликими шматочками і змішуємо їх разом з морквою і болгарської перцевої соломкою, приправивши мінімальною кількістю солі, оливковою олією і залишками перцю.
З фольги необхідно зробити 6 порційних човників з бортиками висотою близько 8 см і окружністю дна рівного розмірами стейка.
- На дно «фольговій човники» викладаємо по ½ ст.л. вершкового масла, картопля, злегка підсолений і приправлений кропом і перцем.
- Поверх укладаємо стейк, а далі розподіляємо овочеву суміш, і відправляємо все це гастрономічне диво в духовку на півгодини при температурі 200оС.
Форель відмінно гармонує і з овочами, і з рисом, з морепродуктами і грибами, з зеленню і сиром.
Подавати таку частування слід безпосередньо в фольгових «оздобленні» на порційних тарілках. Ніяких додаткових прикрас для цієї страви не буде потрібно, оскільки строкаті фарби перців, моркви і томатів самі собою служать відмінним декором і неймовірно смачним гарніром. Ну а ми тепер знаємо секрет, як приготувати смачно стейки форелі в фользі в духовці без праці.