Кілька століть тому дозволити собі на сніданок солодку пишну випічку могли тільки багаті люди, що наймали для цього кондитера. В ті часи домашній сирний пиріг з яблуками, спечений в духовці своїми руками, був недозволеною розкішшю, а зараз це улюблене народне частування. Пропонуємо кілька варіантів запікання фруктів під корисної прошарком, яка однаково сподобається і юним ласунам, і гурманам зі стажем.
У нашій сьогоднішній підбірці – рецепти яблучно сирного пирога різного ступеня складності і затратності. Наявність в десерті сирної прошарку автоматично переміщує його з категорії сумнівно-корисних в розряд необхідних. Відсоток користі підвищують фрукти. По сезону це можуть бути абрикоси, груші, персики. Але класикою жанру і найбільш вдалим варіантом залишається спечений в домашніх умовах дуже смачний пісочний пиріг з сиром і яблуками.
Сирний пиріг з яблуками: базовий рецепт
Складові
- Сир – 0,5 кг + –
- Яйця курячі середні – 4 шт. + –
- Борошно пшеничне – 2 склянки + –
- Сметана – 100 г + –
- Цукор-пісок білий -, 5 склянки + –
- Маргарин – 1 пачка + –
- Яблуко свіже соковите – 1 кг + –
- Содовий розпушувач – 1 ч.л. + –
- Кориця в вигляді порошку – щіпка + –
Як покроково спекти вдома сирний пиріг з яблуками та корицею
Цей варіант улюбленої випічки універсальний – його можна коригувати на свій розсуд. Наприклад, для отримання більш насиченого смаку рекомендуємо класти в тісто сметану пожирнее. Але якщо кожна калорія – на рахунку, можна обійтися і продуктом з мінімальному відсотком вмісту жирів.
Яйця найкраще брати домашні, хоча свіжі з магазину теж підійдуть. А ось щоб отримати ніжну кремоподібну начинку, жирний м’який сир – це ідеальний варіант.
- Для початку розділимо яйця на білки і жовтки. Поспішати не варто, адже змішування хоча б краплі желточной частини з білками зведе нанівець всі старання, і доведеться починати все спочатку.
- Тепер візьмемо 3 жовтки і збити їх в пінку виделкою, додавши 0,5 ст. цукру.
- Далі кладемо в солодку яєчну суміш м’який (але не топлений!) Маргарин, заважаємо, розтираючи вручну.
- Перед тим, як ввести муку в тісто, найкраще пересіяти її для насичення киснем.
- Останній компонент смачного пісочного тіста, з якого будемо робити домашній пиріг з сиром і яблуками, – сметана. Додавши її, ще раз заважаємо напівготову основу для десерту, кладемо її в миску, накриваємо поліетиленом і відправляємо в холодильник.
- Поки тісто остуджують, займемося начинкою. Беремо сир і ретельно розтираємо його з 1/3 ст. цукру, не забувши покласти також 1 жовток.
- Беремося за яблука: чистимо їх, видаляємо насіння з серединки з жорсткими насіннєвими перегородками, ділимо на часточки.
- Тісто вже досить охололи. Дістаємо його з холоду і катаємо тонким шаром по дну форми, повністю покриваючи з урахуванням високих бортів.
- Укладаємо зверху солодкий сирний наповнювач, а потім розкладаємо яблучні дольки.
- Присипавши корицею фруктові візерунки на деку, відправляємо його з вмістом в розігріту духовку.
- У нас ще залишилися білки. Їх гарненько охолоджуємо, на час відправивши в холодильник, а потім беремо віночок і починаємо збивати в піну. Зробити її смачною і солодкою допоможе додавання цукру. Продовжуємо збивати, поки не отримаємо тугу і стійку пінку.
- Діставши з духовки пиріжок, покриваємо його зверху білкової пінкою – і знову в духовку.
Коли пінний шар придбає приємний кремовий відтінок і злегка затвердіє, це означає, що сирно яблучний пиріг домашнього приготування готовий. Остужаем його природним шляхом і тільки тоді знімаємо пробу. Якщо поспішити і зробити це раніше, можна «посадити» білкову пінку і перетворити справжній кулінарний шедевр в пересічну випічку.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт листкового яблучного пирога
Рецепт насипного яблучного пирога
Оригінальний рецепт сирного пирога з яблуками
Щоб улюблений десерт вийшов особливо смачним і ніжним, варто і в тісто, і в начинку додати трохи сметани будь-якої жирності.
Складові
- Масло вершкове розтоплене – 100 г;
- Сметана – 4 ст.л .;
- Содовий розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукор сипучий білий – 8 ст.л .;
- Борошно в \ с – 2 ст .;
- Сир (жирний) – 250 г;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Цукор з ароматом ванілі – 1 пакетик;
- Яблука середнього ступеня кислоти – 2 середніх плода;
- Кориця – щіпка.
Як спекти правильно сирний пиріг з яблуками в духовці
Щоб улюблений десерт вийшов ніжним, будемо використовувати розм’якшене масло. Нагрівати не треба – достатньо просто потримати його пару годин в кімнатних умовах.
- З’єднуємо масло з цукром (4 ст.л.), заважаємо, щоб розчинити крупинки,
- Половину сметани змішуємо з розпушувачем і додаємо в солодку масляну суміш.
- Далі потроху підсипає борошно, щоб отримати м’яку основу для улюбленого сирного пирога з яблуками.
- Беремо форму з високими стінками, викладаємо в неї тісто і відправляємо в рефрижератор на півгодини.
Поки займемося солодким наповнювачем: яйця з’єднуємо з сиром, кладемо туди ж другу частину сметани, цукор з ваніллю і звичайний цукровий пісок (3 ст.л.). Заважаємо все до однорідності і кладемо в форму, діставши її з холодильника.
Знімаємо з яблук шкірку, вирізаємо серединку, ріжемо їх на акуратні тонкі часточки, присипаємо їх цукром і коричн порошком, викладаємо колами на сирковий шар. Тепер можна відправляти пиріжок в добре нагріту духовку. Приблизний час випікання сирного пирога з яблуками і корицею домашнього приготування – близько 40 хвилин.
Коли гості на порозі, багато часу на роздуми, що ж таке приготувати до чаю, немає – потрібно діяти дуже швидко. Сирно-яблучний пиріг в цьому випадку – швидке і смачне рішення, тим більше, що рецепт це з фото у нас вже є. У холодильнику будь-якої господині обов’язково знайдуться потрібні продукти, і вечір в спілкуванні з друзями або родичами за чашкою чаю відкладеться в пам’яті смачними спогадами.