Цю смачну листкову закуску готували на свята ще наші мами і бабусі, раніше без неї неможливо було уявити жодне застілля. Навіть тоді, коли не було інтернету, кожна господиня готувала салат мімоза з маслом (вершковим) по-своєму, в наш час теж існує безліч його варіацій. Сьогодні ми пропонуємо вам спробувати три з них: класичний, з картоплею і з яблуком, так що пробуйте, експериментуйте і шукайте найкращий!
Салат «Мімоза» з вершковим маслом і морквою
Складові
- Рибні консерви (сайра, скумбрія, горбуша) – 1 банка + –
- Морква – 3 шт. середнього розміру + –
- Яйця курячі – 6 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. великого розміру + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Оцет – 1 ст. л. + –
- Майонез – за смаком + –
Салат мімоза з вершковим маслом і морквою: покроковий рецепт
Класти чи ні в класичну мімозу морква – ось в чому питання? Деякі стверджують, що без цього яскравого овоча справжній салат, як за часів СРСР, не вийде, інші ж, навпаки, впевнені в тому, що класика – це з маслом, але без морквини. Але давайте все-таки її додамо.
- Спочатку заморозимо масло в морозилці – нехай воно полежить там, поки ми займаємося іншими інгредієнтами.
- Яйця ми відваримо до готовності (круто), а потім потремо на дрібній тертці: окремо жовтки і окремо білки.
- Морквину теж варимо, а потім трьом.
- Головку ріпчастої цибулі подрібнюємо, після чого заливаємо оцтом. У такому варіанті цибулька придбає приємну гостроту, завдяки оцетового маринаду, і стане більш хрустким.
- Сир натерти на середній або дрібній тертці.
- Рибку розімніть виделкою, попередньо злив з неї зайвий сік або масло (якщо ви брали консерви не в власному соку).
Тепер викладемо наш салат мімоза красивими рівними шарами: першим будуть білки, другим – рибка, після неї – маринований цибулька. Цибулевий шар змащуємо майонезом. Майонезу не шкодуємо, щоб нижні шари добре просочилися.
- Тепер поверх майонезу формуємо шар з сиру, над ним – морквяний, і знову змащуємо майонезом.
- Тепер згадуємо про вершковому маслі, яке лежить в морозилці: дістаємо його і трьох на тертці прямо поверх майонезу. Зверху на масло викладаємо терті жовтки – вони додадуть страві апетитний і яскравий зовнішній вигляд, що не менш важливо, якщо мова йде про святковий стіл.
Подавати ніжний салатик мімоза потрібно, акуратно викладаючи його на тарілки з допомогою лопатки, щоб «зачепити» всі верстви, які ми так ретельно формували. Якщо хочете, зверху блюдо можна прикрасити гілочками свіжого кропу або петрушки.
Читайте ще схожі записи:
Як зготувати класичний салат мімоза
Святковий листковий салат «Мімоза» з маслом і картоплею
Ця варіація всіма улюбленого салату, який запам’ятався нам з дитячих років, виходить більш ситної, адже ми додаємо сюди новий компонент – картопля. А ось сир використовувати не будемо.
Складові
- Рибні консерви (сайра, сардини, горбуша) – 1 банка;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру;
- Картопля – 2 шт. середнього розміру;
- Морква – 2 шт. середнього розміру;
- Яйця – 4 шт .;
- Майонез – за смаком;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Сіль за смаком.
Готуємо ніжний салат мімоза з вершковим маслом і картоплею
- Спочатку зваримо всі інгредієнти, крім цибулі. Картоплю відварюємо в мундирі, морква – в шкірці, яйця – круто.
- Цибулю чистимо і заливаємо на чверть години крутим окропом, щоб з нього пішла зайва гіркота, яка багатьом не подобається. Після цього воду зливаємо.
- Коли відварені овочі та яйця охолонуть, готуємо їх. Картоплю і моркву чистимо і тремо на дрібній тертці. Яйця теж трьом на дрібній тертці, але білки з жовтками не змішувати, а трьом в роздільні тарілки.
- Рибку консервовану розминаємо виделкою, слив попередньо надлишки соку.
- Тепер беремо красиву святкову тарілку з глибокими бортиками і викладаємо на її дно рибний шар. Змащуємо рибку майонезом.
- Зверху на майонез, таким же рівним красивим шаром, кладемо цибулька, потім натерті білки, і знову мажемо майонезом.
Пам’ятаємо, що сильно приминати шари ложкою не потрібно, щоб готовий салатик зберіг свою легкість і легкість.
- Тепер приходить черга морквини: з неї формуємо наступний шар, знову промазуємо майонезом, далі кладемо картоплю і знову наш улюблений майонез.
- Фінальним акордом буде формування шару з жовтків, за колір якого, до речі, салат і отримав свою назву.
Відправляємо блюдо з нашої чудової мімозою на пару годин в холодильник, а потім подаємо на стіл. Ми не використали в рецепті сіль, але ви, за бажанням, можете трохи підсолити картопляний і морквяний шари.
Салат «Мімоза» з вершковим маслом, яблуком і картоплею
А цей варіант закуски сподобається тим, хто любить все пікантне. Яблучка прекрасно поєднуються з рибою і надають їй легку кислинку – виходить просто чудово! А звичайний лук ми замінюємо зеленим. Спробуйте обов’язково!
Складові
- Рибні консерви – 1 банка;
- Картопля – 3 шт. середнього розміру;
- Морква – 3 шт. середнього розміру;
- Яйця – 2 шт .;
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Яблуко кисле – 3 шт .;
- Масло вершкове – 50 г;
- Майонез – за смаком.
Рецепт пікантною мімози з маслом і яблуками покроково
Насамперед готуємо продукти для салату
- Масло потрібно попередньо заморозити, тому сміливо відправляємо його в морозилку на той час, поки будемо займатися іншими компонентами для ситної закуски.
- Тепер підготуємо овочі. Картоплю ми відваримо в мундирі, морква – в шкірці, після чого овочі очистимо і натремо на дрібній тертці.
- Курячі яйця теж варимо (обов’язково круто), а потім натираємо їх на тертці. Як і в класичному рецепті мімози, ми відокремимо жовтки від білків.
- Зелену цибулю подрібнюємо.
- Яблука трьом на тертці в найостаннішу чергу, щоб вони не встигли потемніти. Якщо шкірка на них тонка – трьом разом з нею, якщо товста або суха, то від неї позбавляємося.
Викладаємо компоненти салату шар за шаром на тарілку
- А тепер в глибокому салатнику створюємо наш кулінарний шедевр пошарово:
- нижнім буде шар з половини картоплі;
- далі піде шар з половини моркви;
- потім додається ½ зеленої цибулі, половина яблук, півбанки рибної консерви і половина білків. Кожен шар (або ж через один) злегка змащуємо майонезом.
- Повторюємо шари ще раз в тому ж порядку з решти інгредієнтів: картопля, морква, цибуля, яблуко, риба, білки, не забуваючи промащувати майонезом.
- Завершуємо салатик шаром з тертого вершкового масла і тертих жовтків, після чого відправляємо нашу красу в холодильник на два-три годинки. Масло дістаємо з морозилки безпосередньо перед натиранням, щоб воно не встигло розтанути.
Такий салат мімоза з маслом вершковим та яблуками виглядає дуже яскраво і незвично. Кольорові шари білого, жовтого, помаранчевого і зеленого кольору привернуть до нього увагу гостей, так що можете не дивуватися, що до середини вечора від нього вже нічого не залишиться.