Не за горами 31 грудня, і вже зараз пора задуматися про святковому меню, яке повинно бути і оригінальним, і смачним, і корисним. Завдяки легендарному фільму, риба на новий рік стала своєрідним символом, проте «заливну» ми готувати не ризикнемо, а ось безліч інших гідних рецептів вивчимо. Але ж з цих дарів морів можна приготувати стільки різної смакоти, що подивуватися гостей не складе і праці, та й приготування особливо не утруднить.
Гаряча риба в духовці: готуємо новорічний стіл
Готуючи меню до новорічного столу, хочеться відшукати такі рецепти, які не тільки припадуть до смаку всім гостям, але і будуть простими в приготуванні, адже одним блюдом не звільнишся, а встигнути потрібно багато.
Крім того, не варто забувати, що застілля триває всю ніч, і не гоже посеред свята мучитися від переїдання, тому ідея приготувати рибу в духовці на новий рік – це те, що потрібно. Легке, смачна страва, та й на столі таке частування буде виглядати просто шикарно.
Осетрина з сюрпризом
З риби для цього рецепта краще всього вибрати осетра або стерлядь цілу тушку (2 – 3 кг), оскільки в цьому морському мешканця немає кісток і луски, що нам зіграє тільки на руку.
- Отже для початку, тушку моєму, видаляємо верхні і бічні кісткові пластини, також потрошимо черевце і акуратно видаляємо хрящової хребет.
- Після цього рибу замочуємо на 30 хвилин в маринаді (свіжовичавлений сік з 1 кг апельсинів і 500 г лимонів, сіль і спеції за смаком і особистими перевагами).
- Тим часом підготуємо «сюрприз» – начинку: півкіло філе сьомги, 3 яйця, 100 мл вершків збиваємо в блендері, подсаливаем і знову збиваємо до стану крему.
- Через півгодини внутрішню частину тушки гарненько просушують серветками і начиняє кремом з сьомги, після чого черевце осетра зашиваємо і укладаємо рибу на деко спинкою вгору.
Запікати коронна страва святкового банкету коштує 1 годину при температурі 200оС.
При подачі подовжене блюдо викладаємо листям салату, поверх яких укладаємо начиненого осетра (нитки не забудьте вийняти). Прикрашаємо скибочками лимона, помідорами чері і тарталетки з червоною ікрою.
Риба в клярі «Сирні хмари»
складові
- Філе будь-якої риби – 0,5 кг;
- Сир тертий – 0,2 кг;
- Пшеничне борошно в / с – 0,5 ст .;
- Соус соєвий – 2,5 ст.л .;
- Куряче яйце – 4 шт .;
- Лимон – ¼ плода;
- Куркума – ½ ч.л .;
- Сіль за смаком;
приготування риби
- Рибку нарізаємо порційними шматочками (5х5 см), відбиваємо кулінарним молоточком і замочуємо на 30 хвилин в маринаді з соку лимона, соєвого соусу і куркуми.
- Тим часом підготуємо «хмарний» кляр. Яйця і борошно збиваємо вінчиком, злегка підсолюємо і змішуємо з тертим сиром.
- Промаринуватися рибку обмакиваем в клярі і обсмажуємо з двох сторін.
Подавати ці найсмачніше «Сирні хмари» необхідно на блюді, викладеному по краю кільцями кольорових болгарських перців з лимонними і лаймовим часточками і зеленню кучерявої петрушки. Також можна зробити з шкурки помідори кілька чудових троянд.
Смугастий Фішлоаф
Це американська страва безумовно зацікавить гостей з огляду на свого оригінального вигляду і не менш оригінального смаку. Та й колірна схема частування буде до душі новорічної мавпочці.
складові
- Філе риби (будь-який) – 0,6 кг;
- Куряче яйце – 3 шт .;
- Зелень кропу – 1 пучок;
- Ріпкою цибуля – 1 головка;
- Морквина – 1 коренеплід;
- Соєвий соус – 3 ст.л .;
- Водорості «норі» – 3 листочка;
- Хлібний м’якуш – 3 скибочки;
- Молоко – 1/4 ст .;
- Аджика або кетчуп – 1 ст.л .;
- Куркума – 1 ч.л .;
- Паприка мелена – 1 ч.л .;
- Чорний перець порошком – ½ ч.л .;
- Сіль за смаком;
приготування
Рибне філе ділимо на 3 рівні частини, а хлібні скибочки замочуємо в молоці.
Сам фішлоаф готується пошарово.
І шар
Для першого шару (зеленого) в чашу блендера викладаємо 1 частина рибного філе, 1/3 ріпчастої цибулі; 1 ст.л. соєвого соусу, подрібнену зелень кропу, 1 змочений скибочку хліба, дрібку солі і яйце.
Після навантаження продуктів протягом 2-х хвилин збиваємо масу в фарш, який потім викладаємо у форму для запікання і накриваємо листочком норі.
ІІ шар
Другий шар (помаранчевий) також замішуємо в блендері, де з’єднуємо 1 частина риби, 1 ст.л. соєвого соусу, 1/3 цибулі, варену моркву, яйце, куркуму, скибочку хліба, перець чорний, сіль за смаком.
Отриманий помаранчевий крем викладаємо поверх 1 шару в форму для запікання і також перекриваємо листочком норі.
ІІІ шар
Для третього червоного шару завантажуємо в кухонний агрегат, що залишилися: рибу, яйце, хліб, цибуля, соус, паприку і аджику і збиваємо до однорідної консистенції.
Фарш викладаємо в ємність верхнім шаром і відправляємо наше блюдо в духовку на 30 хвилин при 180оС.
Готовий фішлоаф виймаємо з форми і нарізаємо порційними шматочками. Подавати це веселкове блюдо слід разом з соусом «тар-тар» і оливками без кісточок.
Якщо вам треба ще пошукати цікаві варіанти для приготування гарячого з риби, пропонуємо наступні варіанти.
- запечена короп
- Минтай з овочами
- Морський окунь в духовці
- Річковий окунь в духовці
- Скумбрія з грибами
- Фарширований короп з овочами
- Стейк з сьомги на вугіллі
- Сом, запечений в фользі
- Карась в сметані
- фарширована щука
Новорічні рецепти салатів з риби
Види салатів з рибою вражають своїм різноманіттям. Серед цього достатку можна легко підібрати кілька особливих страв на новорічний стіл.
Наприклад, дуже красиві і смачні рецепти салатів з червоної риби могли б стати справжньою окрасою святкової сервіровки. І при грамотній подачі навіть не потрібно буде витрачатися на декор столу, такі безкоштовні і їстівні новорічні атрибути.
Салат «Червоне море»
- Слабосоленую сьомгу (300 г) нарізаємо кубиками, томати черрі (6-8 шт.) Ріжемо на 4 частини, відварені яйця (5 шт.) І 2 плавлених сирка (або 150 г сиру «Гауда») трьом на тертці, після чого всі компоненти змішуємо з майонезом і 2 перетертими часточками часнику.
- Інший дешевший варіант цього салату готується з крабових паличок (1 уп.), Червоного болгарського перцю (1 шт.), 2-х помідорів, нарізаних соломкою. Також додаємо до складу закуски натерті на тертці 2 варені яйця, 2 сирка, 2 зубчики часнику, сіль і майонез за смаком.
Червоний колір відповідає талісману новорічного свята – вогненної мавпі, тому цього салату буде саме місце на столі.
Для оригінальної подачі розкладіть по краю блюда в 3 шари внахлест спочатку червоні, потім помаранчеві і в кінці жовті кільця болгарських перців, а в центр викладаємо салат гіркою.
Пропонуємо вашій увазі цілу добірку цікавих салатів з морепродуктами.
- Новорічні салати з сьомгою
- Новорічні салати з креветками
- Салат «Оленка» з крабовими паличками
- Салат «Морська зірка» з креветками
- Салат «Морська перлина» з кальмарами
- Салат «Морський прибій»
- Салат «Цезар» сьомгою
- Салат із замороженого коктейлю
- Вегетаріанська оселедець під шубою
- Класична оселедець під шубою
- Салати з консервованої горбуші
- Салати з консервованим тунцем
Новорічне блюдо з риби «Інтрігантка»
Вже хто-хто, а мавпи – справжні інтріганткі. Для них і приготуємо цей оригінальний салат.
Інгредієнти для салату
- Консерви горбуші – 1 банка;
- Мариновані огурци- 2-4 шт .;
- Лук-ріпка – 4 головки;
- Яйця курячі – 4 шт .;
- Кукурудза консервована – ½ банки;
- Сметана – 5 ст.л .;
- Майонез – 150 г;
- Сіль за смаком;
- Чорний перець порошком – 1/3 ч.л .;
- Чіпси – для прикраси;
приготування
- Цибулю чистимо, ріжемо півкільцями і обсмажуємо до рум’яної скоринки, після чого ½ частина засмажкою змішуємо з подрібненим філе горбуші і 1 ст.л. майонезу. Викладаємо суміш на блюдо – це буде перший шар салату.
- Потім змішуємо з майонезом кукурудзу і розподіляємо другим шаром.
- Яйця збиваємо зі сметаною, додаємо сіль, перець, виливаємо в сковороду і смажимо млинець. Після готовності омлет нарізаємо тонкими смужками. 3-им шаром викладаємо суміш з омлету, залишків цибулі і майонезу.
- Далі розсипаємо нарізані огірочки, змащуємо їх майонезом і прикрашаємо кришеним чіпсами.
Знизу по краю прикрашаємо салат 2-мя гілочками розмарину, і розсипом кукурудзяних зерен і дрібних кубиків кольорових болгарських перців. З червоного перцю вирізаємо бант і укладаємо між гілочками розмарину. В результаті у нас вийшов гарний різдвяний вінок.
А ось ще кілька закусок з риби.
- Форшмак з оселедця
- Оселедець по-корейськи
- Оселедець, маринований в гірчиці
- Холодець з щуки
- Новорічна закуска з скумбрії
- Судак заливний під ялинку
Закусочні страви з риби на новий рік 2016
Новорічні рецепти по визначенню повинні бути оригінальними, а креативно оформлені рибні страви з морепродуктами, як ніхто інший зможуть прикрасити новорічний стіл і надати святкового меню особливий шарм.
Нарізка рибна (з копченим вугром, слабосоленим лососем, згорнутим у вигляді трояндочок, копченою скумбрією і незмінною оселедчиком-Матье), прикрашена лимонними скибочками і маслинами буде вельми до речі на святковому столі.
А ось і кілька рецептів як засолити рибу будинку.
- Рецепт засолювання оселедця
- Скумбрія в маринаді
- скумбрія малосольная
- Сьомга солона домашня
- сьомга малосольна
- Пряна оселедець домашнього приготування
- Солона домашня скумбрія шматочками
Асорті з морепродуктів (креветки, мідії, восьминоги) додадуть сервіровці вишуканості та оригінальності. А рибні фуршетні закуски в тарталетках і у вигляді рулетів гарантовано зроблять фурор.
Начинки для міні-тарталеток
- Видавлюємо кондитерським шприцом в тарталетки вершкове масло зі смаком краба і прикрашаємо ½ ч.л. червоної ікри і зеленню петрушки скраю.
- Авокадо м’якоть (1 шт.), Вершковий сир (0,1 кг), копчену сьомгу або вугор (0,1 кг) подрібнюємо в блендері і змішуємо з майонезом (2 ч.л.).
Отриманий крем видавлюємо в тарталетки за допомогою кондитерського шприца, в серединку вставляємо зелену маслину без кісточки і прикрашаємо розсипом червоної ікри. - 2 варені яйця, ½ пучка кропу, слабосоленую сьомгу (150 г), вершкове масло (0,1 кг) і тертий сир (100 г) перемелює до кремовою маси в блендері.
Через шприц заповнюємо тарталетки кремом, прикрашаємо кольоровими шматочками болгарського перцю і гілочками розмарину.
Начинки для рулету з сьомги (лосося) слабосоленої
- Тертий на тертці сир змішуємо з майонезом і викладаємо на скибочку філе. Поверх сиру кладемо брусочок авокадо і звертаємо все рулетом, фіксуючи шпажкою.
- Подрібнену зелень кропу змішуємо з плавленим вершковим сиром і наносимо отриману масу на скибочку риби, куди також кладемо брусочок свіжого огірка і звертаємо в рулет.
- Сирний крем-сир змішуємо з червоною ікрою, наносимо на шматочок сьомги і звертаємо в рулет.
Начинка для рисового паперу
Беремо по ½ болгарського червоного і жовтого перців, ½ свіжого огірка, 0,1 кг слабосоленої червоної риби (філе) і нарізаємо дрібними кубиками, після чого змішуємо з сирним сиром (100 г) і наносимо на попередньо змочений рисовий лист.
Звертаємо корж з начинкою в рулет, змащуємо зверху залишками сирного сиру, обсипаємо обсмаженою кунжутом і нарізаємо порційними шматочками.
Начинки для лаваша
Лаваш змащуємо тертим сиром (100 г), змішаним з майонезом (3-5 ст.л.) і часником (1-2 часточки).
Зверху кладемо ще один лист лаваша, на який наносимо філе консервованої скумбрії (1 банка), размятое виделкою і змішане з тертим вареним яйцем (2 шт.) І майонезом (2-3 ст.л.), і знову перекриваємо лавашем.
Сирний сир-крем (4 ст.л.) змішуємо з 1 пучком дрібно нарізаного кропу і змащуємо останній шар, після чого всю багатошарову конструкцію звертаємо в рулет, закутують в вакуумну плівку і відправляємо в холодильник на 30-60 хвилин.
Після цього закуску можна нарізати шматочками і подати на стіл.
Для любителів закусок з лаваша ще кілька цікавих ідей.
- Лаваш з тунцем
- Лаваш з салатом з крабових паличок
- Лаваш зі шпротами
- Лаваш з печінкою тріски
Риба на Новий рік є прекрасним рішенням, який рецепт не візьми. І салати, і закуски, і гарячі страви виходять з цих морських мешканців справжнім гастрономічним шедевром. І це без перебільшення! Не вірите? Спробуйте самі!