Коли перед нами стоїть завдання не порушити дієту, але, в той же час, нагодувати гостей смачними ласощами або порадіти самим, допоможе креативний підхід! Сьогодні ми дізнаємося, як приготувати низькокалорійні млинці так, щоб за смаком і консистенцією вони не відрізнялися від звичайних, але були нижче за енергетичною цінністю. Пропонуємо вам кілька перевірених рецептів простотою в приготуванні випічки, давно здобула популярність у багатьох господинь завдяки своєму нескладному складу.
Як зробити млинці низькокалорійними
Для початку згадаємо, що саме робить млинці по-справжньому важкої і калорійною їжею: масло, дріжджі, жирні молочні продукти в складі, цукор.
З урахуванням вершкового масла, яким ми будемо їх змащувати, калорійність дріжджових млинців дуже велика – більше 250 ккал на 100 г.
Здається, що це зовсім небагато, але ми рідко обмежуємося сотнею грамів, тим більше що харчову цінність в даному випадку складуть не корисні білки і рослинні жири без термообробки, а швидкі вуглеводи у вигляді білої муки і цукру, і жирні молочні продукти.
Додамо до такого достатку різноманітні топпинги, наприклад, згущене молоко, варення, сметану або шоколадну пасту і отримаємо не просто не дієтичне, але дуже важке для організму блюдо.
Тому всім, хто піклується про фігуру і здоров’я, ми рекомендуємо скористатися трохи іншими рецептами приготування усіма улюбленої випічки, від якої смакові якості не постраждають, а ось користі помітно додасться!
Нам досить прибрати зовсім або хоча б зменшити кількість таких інгредієнтів, щоб зробити млинці низькокалорійними: дріжджі, пшеничне борошно, цукор, масло.
Крім того добре замінити яйця яєчними білками, так як в жовтку багато жиру і сам по собі він досить калорійний.
І, звичайно, заздалегідь подбаємо про приготуванні випічки на антипригарной сковороді – це дозволить зовсім не додавати масло при смаженні.
Дізнаємося, як приготувати дієтичні млинці «вагою» в 80-90 ккал без втрати апетитною соковитості і м’якості!
Низькокалорійні млинці на мінеральній воді
Складові
- Мінеральна вода – 200 мл + –
- Борошно пшеничне – 200 г + –
- Білки курячих яєць – 2 шт. + –
- Мед або інший цукрозамінник – за смаком + –
- Сіль – щіпка + –
- Рослинна олія в тісто – 1 ст.л. + –
Як спекти низькокалорійні млинці
Щоб прибравши зі складу молоко, ми не втратили в легкості і так улюбленої багатьма пористості, замінюємо його нема на просту воду, а на несолону мінералку. Бульбашки вуглекислого газу зроблять тісто більш ніжним.
- У мінералку додаємо всі рідкі інгредієнти: білки, рослинна олія і розтоплений мед або сироп на безкалорійні цукрозамінники.
- Все збиваємо, а потім потихеньку вводимо борошно. Можливо, її знадобиться навіть менше, ніж зазначено в рецепті.
- На добре розігріту сковороду наливаємо невелику порцію тіста, розподіляємо по всій поверхні і смажимо, поки край не почне вільно відходити.
- Потім перевертаємо на інший бік і зарум’янюється за хвилинку-півтори.
Готові млинці складаємо стопкою – це дозволить їм зберегти м’якість навіть без масляного змащення. Подаємо з дієтичним джемом або робимо їх з начинкою з знежиреного сиру з зеленню і сіллю.
Дієтичні млинчики на вівсяної борошні
Також для приготування низькокалорійних млинців ми можемо поекспериментувати з кількістю пшеничного борошна.
Не дивлячись на те, що калорійність вівсяного борошна не нижче, ніж у пшеничного, будь-яка випічка з неї виходить набагато більш корисною завдяки вмісту в ній великої кількості клітковини і білка.
Дієтичні млинці на вівсяної борошні можна готувати як з використанням води, так і на знежиреному молоці або кефірі.
- З’єднуємо 150 мл знежиреного кефіру з 150 мл води, додаємо 2 курячих білка, дрібку солі і цукрозамінник за смаком.
- Також вливаємо в тісто 1 ст.л. рослинного масла, все збиваємо і починаємо підсипати вівсяну муку.
Зробити її можна із звичайних пластівців, перемолу їх в кавомолці, головне, не брати вівсянку швидкого приготування.
Коли тісто буде готове, смажимо млинці на антипригарной сковороді з обох сторін, як зазвичай. Складаємо в стопку і подаємо прямо з печі!
Пісні млинці на лляній борошні
Якщо ж тісто хочеться зробити зовсім пісним, прибравши навіть білки, звернемося до наступного рецептом.
Він чудовий також тим, що випічка з нього може вживатися навіть у строгий пост.
На свій розсуд ми можемо використовувати лляну борошно або насіння льону, але в останньому випадку його потрібно буде подрібнити в кавомолці до порошкоподібного стану.
- На 250 – 300 мл рідини нам знадобиться 1 ст.л. борошна з гіркою. Насипаємо її в сотейник, заливаємо 3 ст. л. кип’яченої води і перемішуємо, щоб не залишилося грудочок.
- Потім трохи прогріваємо, безперервно помішуючи і, як тільки маса почне закипати, знімаємо з вогню і даємо трохи охолонути.
- У знежирений кефір або молоко (250 мл) додаємо 50 мл води, сіль за смаком і цукрозамінник.
- Потім викладаємо замість 2-х білків масу з льняної муки, всипаємо 150 г пшеничного або вівсяної муки і все гарненько збиваємо.
- Як тільки маса стане гладкою, додаємо ще 100 г борошна.
- За бажанням наливаємо в тісто 1 ст.л. рослинного масла, але можна обійтися і без цього.
Готує низькокалорійні млинці, як зазвичай.
Як бачите, в приготуванні дієтичних млинців немає нічого складного! Низькокалорійними вони виходять завдяки грамотному використанню різних інгредієнтів, які вигідно відрізняються звичні всім нам продукти. Спробуйте зробити таку незвичайну випічку і побачите, як порадує результат вас і ваших близьких!