Варіацій на тему фруктових десертів існує стільки, що і за все життя не спробувати всіх навіть найбільш відомих і популярних. Але дуже смачний яблучний пиріг з ніжним заварним кремом, в якому дивно гармонійно поєднуються пряна кислинка і вишукана солодкість, спробувати варто. Щоб зробити його своїми руками, доведеться добряче попрацювати, але в результаті вийде ласощі, гідне бути включеним в меню самого короля! ..
Готується такий десерт набагато довше за звичайну шарлотки, так що для завантажених турботами робочих буднів краще підібрати більш скоростигла частування. А улюблений яблучний пиріг в незвичайній інтерпретації – з найніжнішим заварним кремом ідеально підійде для неспішно-ледачих вихідних. Готуючи його, можна насолоджуватися цікавим технологічним процесом, а потім – дегустацією за чашкою ароматного чаю з лугових трав …
Класичний яблучний пиріг: рецепт з крохмалем
Складові
- Яйця курячі великі – 2 шт. + –
- Сметана будь-якої жирності – 2 ст.л. + –
- Масло вершкове – 180 г + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан з гіркою + –
- Борошно пшеничне в / с – 3 неповних склянки + –
- Сіль – щіпка + –
- Молоко коров’яче свіже – 350 мл + –
- Содовий розпушувач – 1/2 ч.л. + –
- Крохмаль з картоплі – 2 ст.л. + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Яблуко кисло-солодке середнє – 2 плоду + –
Покрокова випічка пирога з яблуками і заварним кремом
Десерт за цим рецептом виходить, що називається, з сюрпризом – розімлілі яблука тонуть в ніжності ароматного густого крему, яким ми заливаємо начинку перед відправкою в духову шафу. В результаті отримуємо не просто пиріг – практично торт, який цілком може замінити на святковому столі порядком набридли «Наполеон» або «Медовик».
- Серед кухонного «арсеналу» вибираємо ємність глибше і сіємо туди борошно.
- Змішуємо її з розпушувачем і сіллю.
- Розм’якшене (але не топлене!) Масло ріжемо ножем, додаємо в сипучу суміш продуктів і перетираємо руками до максимальної однорідності.
- Окремо робимо «гоголь-моголь», тобто добре збиваємо 1 яйце і цукор, додаємо суміш в загальну посудину, присмачуємо сметаною.
- В результаті вимішування у нас повинно вийти тісто – м’яке і легке. Катаємо його в кулю і відправляємо в холодильник, щоб застигло в ньому масло і було зручно з ним працювати.
- Поки основа домашнього пирога з найніжнішим заварним кремом охолоджується протягом півгодини, займемося кремовим наповнювачем.
- Треба добре збовтати друге яйце з простим цукровим піском, а потім всипати ще і ванільний, заправити крохмалем.
- Напівготову суміш розбавляємо холодною (!) Молоком, відправляємо ємність на плиту.
- Не варто поспішати, збільшуючи вогонь до максимуму, тому що так дуже легко втратити крему на стадії його приготування – досить буде мінімального полум’я. Не забуваючи постійно перемішувати, чекаємо, коли суміш закипить і почне загусати. Як тільки це станеться, відразу ж прибираємо каструльку з вогню і залишаємо остуджувати.
- Саме час дістати тісто з надр рефрижератора. Ділимо його на 2 частини – побільше і поменше.
- Перший шматок тестової основи перетворюємо в млинець з допомогою качалки або чистих рук і встеляли їм дно ємності для випічки.
- Зверху кладемо миті, випотрошені і розділені на акуратні часточки яблука.
- Заливаємо їх кремовою сумішшю.
- Зверху десерт прикрашаємо сіточкою зі смужок, зроблених з залишився в холоді тесту.
- Щоб наш пиріжок гарненько пропікся і не згорів при цьому, потрібно заздалегідь включити духовку і почекати, поки нагріється до 180оС. Якщо духовка справна, час перебування в ній десерт до чаю – 40 хвилин або трохи більше. Показник готовності – рівномірний зарум’янювання бочків.
Щоб смачним домашнім яблучний пиріг з найніжнішим заварним кремом виглядав апетитно, можна його присипати пудрою з цукру. Перед тим, як різати, десерту потрібно дати охолонути, щоб крем загус і не виливався. Хот очікування в даному випадку занадто млосно – вже так спокусливо виглядає і пахне ця випічка! ..
Читайте ще схожі записи:
Як приготувати яблучний пиріг з листкового тіста
Як швидко зробити насипний яблучний пиріг
Домашній рецепт яблучного пирога з заварним кремом
Таку випічку можна робити і на маргарині з додаванням кориці для запаху замість ванільного цукру. Втім, ароматизатори в цьому випадку зовсім необов’язкові – її досить ароматизують свіжі наливні яблучка з власного саду.
Складові
- М’яке масло або маргарин – 250 г.
- Борошно (в / с) – 0,5 кг.
- Яйце курки – 1 шт.
- Жовток курячого яйця – 1 шт.
- Цукор – трохи більше 1 склянки.
- Кисле молоко – 1-2 ст.л.
- Розпушувач на основі соди – 1 ч.л.
- Ванільний пудинг в порошку – 2 пачки (по 40 г).
- Молоко коров’яче – 700 мл.
- Яблука не дуже тверді – 4-5 плодів.
- Сухарі для панірування – 4-5 ст.л.
Як своїми руками спекти яблучний пиріг з ніжним кремом
Тісто робимо так само, як і в першому випадку: змішуємо сипучі продукти, додати жир, перетерти, покласти яйце і ще жовток, підсолодити, присмачити кислим молоком (її можна замінити сметаною), вимісити до однорідності, відправити в холодильник.
Займемося пудингом, тобто кремом.
- Півлітра молока потрібно закип’ятити.
- Інше залишаємо холодним і сиплемо туди суху суміш для пудингу і цукор, заважаємо і ллємо в гаряче молоко, знову заважаємо, поки крем не стане густим.
Щоб готовий пиріжок потім легко відокремити від форми, її завчасно потрібно вистелити пергаментом. На ньому катаємо першу підмерзлу частина тесту, роблячи високі бортики, посипаємо його сухарями (можна – сухий манкою) – вони візьмуть на себе зайву вологу їх яблук.
- З фруктів знімаємо шкірку, прибираємо серцевину, ділимо їх на часточки, кладемо на тісто, яке розкатали, заливаємо кремовим наповнювачем (добре б його перед цим трохи охолодити).
- У нас ще залишилося тісто – його катаємо в тонкий пласт, ріжемо на смужки і кладемо їх у вигляді плетінки на кремову масу, поєднуючи по краях з нижнім шаром тестової основи.
- Залишиться тільки відправити улюблений яблучний пиріг із заварним кремом в духовку до зарум’янювання.
Приготований своїми руками він завжди виходить неймовірно смачним і легким!
Дивувати і радувати шедеврами кулінарії – щаслива місія будь-якої мами і дружини. З смачним яблучним пирогом з домашнім заварним кремом, випеченим за улюбленим рецептом, робити це особливо приємно і легко. Правда, знадобиться додаткова порція десерту, адже перша завжди розходиться по тарілках з блискавичною швидкістю …