Смачна випічка бажана на будь-якому святковому столі в якості вишуканого прикраси і довгоочікуваного десерту, що подається до чаю або кави. Бажаючи порадувати любителів не дуже калорійних домашніх солодощів, спробуємо спекти улюблений пісочний пиріг з яблуками і збитими білками, тобто з безе. Це частування стане легким завершальним акордом рясного застілля, в його владі – зібрати на позачергові кухонні посиденьки нерозлучних подруг.
Сьогоднішнє ласощі – більш благородний варіант традиційної шарлотки, яку зазвичай готують вдома вечорами. Вишуканості йому зраджує білосніжно-легкий шар повітряного білкового безе, підрум’яненого в духовці. Для того, щоб його спекти, потрібно запастися достатньою кількістю часу і терпіння.
Хто саме придумав запікати в духовці збитий з цукром білок, толком невідомо. Багато приписують цей кондитерський відкриття французам – відомим любителям вишуканої випічки. Насправді важливо не авторство, а кулінарні хитрощі виготовлення легкого і повітряного білкового шару яблучного десерту. Про це і буде наш сьогоднішній кулінарний пост.
Улюблений яблучний пиріг з безе: кращий рецепт
Складові
- Цукор-пісок білий – 100 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Борошно пшеничне в / с – 200 г + –
- Молоко коров’яче свіже – 2 ст.л. + –
- Кориця – 1/4 ч.л. + –
- Яблука середнього розміру – 4 фрукта + –
Покрокове випікання традиційного яблучного пирога з безе
Бажаний десерт обов’язково вийде таким, як ми очікуємо, якщо дотримуватися всіх рекомендацій і не експериментувати з пропорціями. В даному випадку класична білосніжність меренги і суха консистенція нам не потрібна. Головне – турбота про легкої і повітряної консистенції, яка такою повинна залишитися і після випічки.
- Перш за все, потрібно розділити білкову та яєчну частини. Робимо це акуратно, уникаючи навіть мінімального їх змішування, адже від цього залежить якість майбутнього безе.
- Білки відправляємо в рефрижератор, а жовтки змішуємо з половиною цукрового піску і м’яким маслом. У результаті повинна вийти маса, схожа на крем.
- Борошно (сиплемо всю відразу) змінить консистенцію до розсипчастості – так і повинно бути.
- Додавання борошна додасть тесту необхідну пластичність і «зговірливість». Його буде легко викласти в форму – воно не буде чіплятися до рук. Розподіливши його рівним шаром по дну ємності для випічки, відправляємо її в морозильну камеру на чверть години.
- Займемося яблуками: знімаємо з них шкірку, прибираємо серцевину з насінням, ріжемо на не дуже тонкі часточки.
- Діставши з морозилки форму, заповнюємо її яблучної нарізкою, викладаючи часточки акуратно, і відправляємо в сильно розігріту духовку. Попередньо зверху яблучка можна присипати ароматним коричн порошком. Час випікання при закритих дверцятах – всього 25 хвилин.
- Поки основа домашнього пісочного пирога з яблуками і безе печеться і підрум’янюється, приділимо увагу білкового шару.
- Крижані білки міксером перетворюємо в тугу піну, до якої додамо залишки цукрового піску. Знову включаємо міксер і заважаємо на максимальних обертах 3-4 хвилини – поки не розчиняться солодкі крупинки.
- Дістаємо з печі гарячу основу, викладаємо на неї напівготове безе і – знову в духовку.
- Якщо на таймері – 120оС, дбати наш десерт буде близько 1 години. Протягом цього часу заглядати в надра печі, відкриваючи дверцята, категорично забороняється, інакше білковий шар може осісти і втратити привабливість.
У готовому вигляді улюблений з дитинства пиріг покривається хрусткою, трохи припечена скоринкою приємного кремового відтінку, під якою прихована соковита яблучна прошарок. Апетитно і ароматно – то, що потрібно до сімейного або дружнього чаювання!
Читайте ще схожі записи:
Робимо цветаевский яблучний пиріг
Робимо кефірний яблучний пиріг
Найсмачніший яблучний пиріг з безе по-домашньому
Приготоване за цим простим рецептом солодке частування просто не може не вийти. Головне – запастися свіжими продуктами і строго дотримуватися технологічних рекомендацій.
Складові
- Яйця курячі середні – 3 шт .;
- Цукор білий – 250 г;
- Борошно – 250 г (1 склянка);
- Масло з солодких вершків – 2,5 ст.л .;
- Розпушувач для тіста кулінарний – 1 пакетик;
- Яблука середні – 4-5 плодів;
- Кориця – ¼ ч.л.
Як зробити вдома смачний пиріг з яблуками і безе
- Розділивши яйця на білки і жовтки, перші відправляємо в холод, а інші перетворюємо в піну. У неї сиплемо 0,5 склянки цукру, збиваємо, потім кладемо розм’якшене масло (залишаємо третину столової ложки для гасіння яблук), заважаємо.
- Солодку яєчно-масляну масу з’єднуємо з борошном, яку перед цим просіяли і змішали з розпушувачем, добре все заважаємо – тісто готове! Ми залишаємо його на півгодини (можна відправити в рефрижератор).
- Тепер беремося за фрукти. Їх чистимо, дрібніше кубиками, відправляємо на сковороду з розтопленим маслом, Томім до м’якої консистенції близько чверті години, присмачуємо начинку корицею.
- Тісто дістаємо, розподіляємо млинчиком по дну форми, відправляємо в добре розігріту духовку, печемо до рум’яності 15 хвилин. На напівготовий коржик кладемо начинку, а зверху – білковий шар. Заготівлю для меренги робимо так само, як і в першому випадку.
Через 15 хвилин після повторної відправки пирога в духовку він буде готовий. Визначити час вилучення десерту можна по зарум’янювання білків. Ділити на шматочки його краще тоді, коли охолоне.
Наш сьогоднішній пост – ще одне підтвердження того, що саме геніальне дійсно дуже просто, і в ньому немає нічого складного. Випічка чудового пісочного пирога з яблуками і збитими в піну білками – це далеко не найвищий в кондитерському мистецтві пілотаж. Навчитися робити цей десерт і радувати їм всіх навколо дуже просто, адже любов до своєї справи і оточуючим – кращий стимул …