Багато хто любить легкі східні страви та закуски, особливо якщо мова про молочні продукти, але їх не завжди можна дістати в магазині належної якості. Сьогодні ми розповімо, як зробити осетинський сир в домашніх умовах, щоб він не просто не відрізнявся від покупного, але був навіть смачніше! Адже в наших силах додавати тільки потрібні корисні інгредієнти, а приготувати цей чудовий продукт не складе великих труднощів навіть початківцю сироварів.
Осетинський сир – прекрасне національне блюдо, широко відоме і за межами своєї країни завдяки чудовому смаку. Солонуватий, з пікантною кислинкою, він робить сир незамінним в начинках для пирогів і іншої випічки.
Хороший він і сам по собі. Щільна, але ламка консистенція робить його трохи схожим на домашній сир. До того ж осетинський сир корисний завдяки своїм мінеральним складом.
Що знадобиться для приготування сиру
Заздалегідь перейнятися придбанням всього необхідного, адже далеко не всі продукти і інвентар знайдуться на звичайній кухні.
молоко
Якщо ми беремо сире непастеризоване молоко, щоб отримати більш насичений глибокий смак, то варто орієнтуватися тільки на перевірених постачальників.
Так як кип’ятити молоко ми не будемо, будь-які хвороботворні мікроорганізми в ньому залишаться, тому якщо немає повної впевненості, краще скористатися пастеризованим магазинним. Головне взяти продукт з жирністю не нижче 3,5, а краще 4%.
йогурт
Використовуємо тільки натуральний без солодких добавок. Йогурт потрібен замість закваски. Також підійдуть, кефір, кисле молоко або сметана. Додаємо закваску зі співвідношення 5-10% від загального обсягу молока.
Пепсин
Цей фермент дозволить молоку придбати потрібну консистенцію. Може бути тваринного або рослинного походження. Купити його легко в аптеці або на спеціалізованих сайтах.
Якщо брати в таблетках, додаємо його з розрахунку 1 шт. на 1 л молока.
термометр
Необхідний для того, щоб ми точно знали, в який момент додавати той чи інший інгредієнт. Саме ця точність дозволить зробити якісний сир.
Ну що ж, тепер, коли все під руками, спробуємо приготувати його в домашніх умовах за перевіреним нескладному рецептом?
Осетинський сир в домашніх умовах
Складові
- Молоко – 3 л + –
- Сіль – 2 ч.л. + –
- Пепсин – 3 таблетки + –
- Кефір – 50 мл + –
Як приготувати сир в домашніх умовах
- Молоко ставимо на водяну баню в іншій каструлі або використовуємо рассекатель для вогню – так нагрів буде здійснюватися рівномірно.
- Ставимо термометр і гріємо до 32 ° С.
- Вливаємо кефір і перемішуємо.
- Ми залишаємо на півгодини, щоб почався процес сквашування. Вогонь виключаємо.
- У кип’яченій воді кімнатної температури розводимо пепсин до розчинення, і з часом вливаємо його в молоко. Знову перемішуємо для рівномірного розподілу і залишаємо на 1-2 години.
- Молоко повинно ферментіроваться.
Визначити, чи вийшло, легко – пробуємо поверхню: якщо при натисканні вона пружинить, значить можна переходити до наступного етапу.
Якщо ще немає, значить, даємо постояти ще 15-20 хвилин.
Потім шумівкою або прямо руками викладаємо сирне зерно в друшляк або спеціальну форму з отворами. Як випливає утрамбовуємо і залишаємо на 2 години, що-небудь підставивши під низ, так як сироватка буде продовжувати відходити.
З плином часу сир солимо з поверхні – для цього натираємо бочка дрібною сіллю. Перевертаємо і знову розтираємо сіль. Даємо так постояти в холодильнику ще 1-1,5 години.
І все – дивовижний осетинський сир в домашніх умовах готовий! Смачного! Можна їсти його тут же, а можна дати дозріти. По-справжньому глибина смаку досягається через 3-5 діб.
Секрети пікантного осетинського сиру
Як бачите, нічого складного в приготуванні немає, але як зробити його більш пікантним і цікавим?
трави
Ми можемо використовувати суміш сухих трав на свій розсуд. Підійдуть прованські, подрібнені петрушка, кріп, кінза, базилік, кмин, коріандр і паприка.
Густо посипаємо ними головку одночасно з сіллю з обох сторін.
Потім, коли сир повністю обсохне, через 1-2 години, загортаємо його в папір і зберігаємо не менше 3-х днів. Цього часу вистачить, щоб голова як слід просочилася.
розсіл
Готуємо його з розрахунку 1 ст.л. солі на 1 літр рідини. Можна використовувати сироватку, що залишилася від приготування сиру. Вона додасть додаткову пікантність і аромат.
Проціджуємо її через кілька шарів марлі, прогріваємо до 40 ° С додаємо сіль до повного розчинення і, коли сир обсохнет і відлежиться, приблизно через 4-5 годин після приготування, опускаємо в неї.
Як зберігати домашнє осетинський сир
Зберігати осетинський сир в холодильнику можна протягом кількох тижнів, загорнутим в пергаментний папір, але навряд чи він пролежить так довго! А ось поласувати їм можна буде вже через 2-3 доби.
За цей час смак стане солонуватим, а консистенція більш щільною і пружною.
Тепер, друзі, ви знаєте, як зробити осетинський сир в домашніх умовах так, щоб він був нітрохи не гірше того, що роблять на його батьківщині, в сонячної Осетії. Додаємо його в пироги, хачапурі або ласуємо прямо так, поклавши вранці на хрустку скоринку.
Наостанок, рекомендації та поради кулінарам про зберігання сиру будинку:
Як зберігати домашній сир в холодильнику і в сироватці