У літню спеку крижані юшки є справжнім порятунком, адже вони і ситні, і освіжаючі, і що особливо важливо – різноманітні. Як підтверджують численні відгуки любителів холодних супів, окрошка на айраном виходить просто дивовижно смачна, і саме цей рецепт ми сьогодні детально обговоримо. Кефірів Окрошковий страви стоять за популярністю на першому місці, випереджаючи навіть традиційні квасні, і кавказькі літні обіди в цьому списку не стали винятком.
І справа тут не тільки в потужному освіжаючому ефекті і нейтральному смаку, але і в корисних якостях заправки. Кисломолочна продукція сама по собі є найбагатшим джерелом найцінніших мікроелементів, які не тільки насичують нас потрібними речовинами, а й активно стимулюють наш організм на оптимальний і безперебійний ритм роботи.
Може якраз-таки в цьому і криється секрет довголіття горян, адже саме вони подарували нам такі популярні на сьогоднішній день напої, як айран і тан.
Що краще: окрошка на тане або айраном?
Тан і айран в наших думках постають, як один напій з різними назвами. Однак по суті це абсолютно різні продукти. Наприклад, тан – це кисломолочний напій на основі мацоні, розведений з мінеральною водою і сіллю в певних пропорціях. Найчастіше тан продається в газованому вигляді, що надає окрошка на його основі ігристого і характерну даного блюда сильний.
А ось айран в пузирістие виконанні ви знайдете чи, оскільки оригінальний, приготований в домашніх умовах айран є дуже густий кисломолочний продукт, більш наближений до кефіру дуже високої жирності. Для вживання в якості пиття айран прийнято розводити водою. Та й для окрошки його також необхідно розбавити з охолодженою водою до досягнення потрібної консистенції.
Безсумнівно, холодні супи на айраном і тане мають загальні смакові риси, і інгредієнти для такої національної кавказько-азійської окрошки беруться в основному одні й ті ж (огірки, редис, м’ясо і море зелені), але в цілому це дві різні страви.
Більш детально вивчити рецепт окрошки на тане і різні види національних похлебок ви можете на нашому сайті.
- Як зробити окрошку на тане
- Рецепти приготування національних окрошек
А ось ознайомлення з айрановим супом ми продовжимо в цьому пості.
Рецепт смачної окрошки на айраном
Складові
- Айран – 1/2 л + –
- Вода газована – 1/2 л + –
- Огірок свіжий – 5 шт. + –
- Редиска – 8 шт. + –
- Базилік фіолетовий – 4 гілочки + –
- Кропова зелень – 1/2 пучка + –
- Кінза – 1 пучок + –
- Лук зеленню – 1-2 пучка + –
- Сіль – 1 / 2-1 ст.л. або за смаком + –
- Чорний перець порошком – 1/2 ч.л. + –
- Часник – 2 зубки + –
Як приготувати окрошку на айраном
Зробити своїми руками окрошку на айраном зовсім нескладно, цей покроковий рецепт вважається найпростішим, дієтичним і швидким. Для базової нарізки ми скористаємося інгредіентному складом національної тюркської юшки, ну а в якості заправки візьмемо густий айран і газовану воду в пропорції 1: 1.
- Основу такої окрошки складають запашні трави, які нам необхідно вимити, обсушити і нарубати не дуже дрібно і дрібно. Після чого висипаємо подрібнений кріп, цибулю, базилік і кінзу в глибоку шірокодонную ємність.
- Огірочок гарненько промиваємо, зрізаємо краю і подрібнюємо овоч тонкою соломкою, з’єднуємо з зеленню.
- Таким же чином нарізаємо редис і також додаємо в загальну миску.
- Для приготування заправки пропущений через прес часник змішуємо з айраном, перчимо і заправляємо отриманої заправкою всі компоненти окрошки.
- Тепер залишилося лише залити річний суп холодної газованою водою і підсолити за смаком.
Для тих, хто строго стежить за своїм харчуванням, цей варіант окрошки буде найцікавіший, адже його калорійність складає всього-на-всього 23 ккал на 100 г, а значить енергетичний «вага» одного 300 грамової порції не перевищить 70 ккал.
Класична окрошка на айраном
Цей же рецепт має більш насичений і ситний склад, при незмінній свіжості, властивою даному страви. Однак для активного способу життя такий збалансований обід буде саме на часі. А щоб трохи полегшити «вуглеводного» і «жирність» окрошки, як м’ясного компонента ми будемо використовувати легке, але багате на білок куряче філе, і скоротимо кількість картоплі.
Складові
- Куряче філе – 300 г;
- Картопля – 2 бульби;
- Огірок свіжий короткий – 3 шт .;
- Редиска – 5 шт .;
- Яйце відбірне – 4 шт .;
- Лук-ріпка червоний – ½ головки;
- Часник – 1 зубчик;
- Лук зеленню – ½ пучка;
- Петрушки листя – 50 г;
- Кропова зелень – 5-7 гілочок;
- Кінза свіжа – 4 гілочки
- Сіль за смаком;
- Перець порошковий чорний – ½ ч.л .;
- Айран – 1 л;
- Вода фільтрована – ½ л;
Як готувати окрошку на айраном
- Насамперед необхідно відварити до готовності картоплю в мундирі (25-30 хвилин), яйця круто (15 хвилин) і курку в підсоленому бульйоні (35-40 хвилин), а потім охолодити. Остуджувати куряче м’ясо найкраще прямо в бульйоні, так воно буде більш соковитим.
- Тепер ячние білки, курку, картоплю і огірки слід нарізати рівними кубиками середнього розміру.
- Редиску ж потрібно тонко нарізати кружальцями, а потім дбали на 4 частини.
- Ріпчасту цибулю шаткуємо тонкими ¼ кільцями, присаливаем і трохи мнемо, щоб виділився сік, а потім змішуємо з нарізкою.
- Готуємо заправку. Яєчні жовтки розминаємо виделкою, змішуємо з перетертої до стану кашки часниковою часточкою і ½ ст. густого айрану. Отриманою масою заправляємо нарізку.
- Готуємо заливку. Всю зелень (кріп, цибулю, кінзу і петрушку) дрібно рубаємо, присипаємо сіллю і гарненько мнем, поки не піде сильний аромат трав. Потім заливаємо всю зелень айраном, перемішуємо, потім вливаємо холодну воду, знову перемішуємо і заливаємо отриманою ароматної сумішшю окрошку.
- І нам залишилося лише посолити і поперчити холодний суп до смаку і подавати до столу.
Використовуючи цей рецепт, ви точно без праці зможете приготувати найсмачнішу окрошку на айраном в домашніх умовах. Достаток трав укупі з ароматним кисломолочним напоєм воістину діють освіжаюче. А користь від такого обіду просто колосальна.