Багатьом знайома ситуація, коли дзвонять знайомі і радісно сповіщають, що їдуть до вас в гості, і тут виникає питання, що можна приготувати швидко і смачно. Ну, а якщо це блюдо буде ще й оригінальним, то ціни йому не буде, і всім цим параметрам відповідає лінива ачма з лаваша, рецепт якої ми сьогодні хочемо запропонувати. Вірніше рецепта буде два різних: інноваційний з м’ясом і класичний з сиром, але повірте, обидва вони заслуговують на увагу, як найапетитніші, ситні і швидкісні.
Кавказька кухня буквально рясніє випічкою і виробами з тіста, сиру і м’яса, і як раз ачма – це найточніше втілення смакових пристрастей горян (після шашлику, звичайно).
Ачма – це грузинський сирний шаруватий пиріг, досить тоскний в приготуванні. Так вже тільки готування пластів для ачми представляється для нас, як щось непосильний. Але … Наші господині не на словах б самими винахідливими і вмілими, якби не знайшли спосіб спростити цю привабливу блюдо.
Замість тривалої процедури відварювання тесту, щоб прискорити процес готування, був придуманий супер-швидкий варіант приготування грузинського багатошарового пирога з вірменським лавашем. Ось так змішання кавказьких кулінарних культур призвело до простого рішення. І тепер, всього за 30 хвилин можна зробити складне по виду, а на ділі одне з найпростіших блюдо.
Лінива ачма з лаваша з м’ясом і кефіром
Ачма по суті приготування – це найближчий родич лазаньї, що і спонукало багатьох домашніх кулінарок привнести в традиційну рецептуру ачми свої зміни і корективи, і приготувати цей супер смачну пиріг з м’ясом на радість чоловікам.
Складові
- Курячі яйця – 1 шт .;
- Кефір – 370 мл;
- Зелень кропу і кінзи – 1 пучок;
- Ріпка-цибуля – 1 головка;
- Морква – 1 коренеплід;
- Фарш м’ясний – 0,4 кг;
- Лаваш вірменський – 3 шт .;
- Сіль кухонна – за смаком;
- Чорний порошковий перець – 1 ч.л .;
- Вершкове масло – 50 г;
- Томатна паста – 1 ч.л .;
- Сир твердий – 0,2 кг;
Як спекти ачму з лаваша з м’ясом в духовці
Насамперед підготуємо начинку
- Для цього ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо і відправляємо обсмажувати на сковороду в маслі.
- Морквину чистимо, тремо на крупній тертці і також слідом закидаємо в зажарку, куди також викладаємо яловичий фарш, після чого все перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні при регулярному помішуванні, щоб маса не пригоріла.
- Через 10 хвилин додаємо в фарш томатну пасту, подсаливаем і перчимо його, даємо йому ще 5 хвилин потомитися і вимикаємо.
Поки готується фаршевого начинка, щоб даром час не втрачати, підготуємо сирну начинку. Зелень промиваємо, струшуємо від надлишків води і дрібно рубаємо. Сир тремо на крупній тертці, після чого перемішуємо з зеленню.
Також заздалегідь готуємо соус, в якому буде вимочувати лаваш і який також знадобиться для просочення начинки. Яйця збиваємо вінчиком разом з кефіром, і соус готовий!
Як зібрати пиріг
- Тепер найбільший шматок лаваша розстеляємо по всій поверхні змащеній маслом форми так, щоб його краєчки виступали за межі дека. Ще один великий шматок лаваша залишаємо для верхнього шару. Решта ж лаваш рвемо довільними шматками і замочуємо в соусі.
- Тепер формуємо пиріг. На застелене за формою лаваш викладаємо шар фаршу і розподіляємо його по всій площі дна. Після чого перекриваємо м’ясо просоченими шматочками лаваша так, щоб начинка була повністю покрита. Потім другим шаром кладемо сир із зеленню, перекриваємо лавашем, після цього фарш, лаваш і знову сир. Викладку шарів робимо до тих пір, поки начинка не закінчаться, але самим верхнім шаром повинен бути той залишений великий завершальний шматок лаваша, який нам потрібно промазати залишками соусу.
- По поверхні пирога розподіляємо нарізане шматочками вершкове масло і відправляємо ачму в розігріту до 240оС духовку на 15-20 хвилин.
Шикарний аромат, що виходить із печі, не залишить нікого байдужим, а казковий смак цього соковитого пирога полонить навіть самого вишукувальних їдця.
Грузинський пиріг ачма з лаваша в мультиварці
Складові
- Лаваш тонкий вірменський – 3 шт. + –
- Яйця курячі категорії «0» – 3 шт. + –
- Масло вершкове – 70 г + –
- Сир адигейський або будь-який твердий сир – 0,3 кг + –
Приготування домашньої ачми з лаваша в мультиварці
Приготування ачми в домашніх умовах з лавашем замість коржів значно спростило кулінарний процес, і зробило цей пиріг доступним практично всім поворятам, а вірніше всім, у кого є духова піч … або мультиварка.
Так, так, інтелектуальна каструля з програмою «Випічка» також допоможе приготувати цей пиріг за класичним рецептом.
готуємо соус
- Яйця і кефір збиваємо міксером до однорідної консистенції.
начинка
- Для начинки краще всього використовувати сир сулугуні або адигейський. При виборі сулугуні слід натиснути на сир і відмінним варіантом буде той, з якого виділяється сироватка. Але дістати свіжий сулугуні, та й адигейський сир не завжди можливо, тому в іншому випадку беремо звичайний сир твердих сортів і натираємо на тертці з великими отворами.
- Масло вершкове розтоплюємо на водяній бані.
збираємо пиріг
- Велику корж лаваша укладаємо на промаслені дно чаші, щоб краю покривали і боковини ємності.
- Потім викладаємо перший шар сиру, трохи скроплюємо його вершковим маслом, і перекриваємо шматками лаваша, змоченим в яєчно-кефірної масі.
- Так пошарово лаваш-сир-лаваш викладаємо весь пиріг, не забуваючи присмачувати сирні шари маслом, а лаваш вмочати в соус.
- В кінці вільні краю нижнього лаваша загинаємо на пиріг, закриваючи його, і вистилає інші шматочки лаваша, промащуючи їх рясно залишками соусу. Також поверх пирога виливаємо залишився вершкове масло.
- Чашу ставимо в мультиварку, закриваємо кришку, виставляємо режим «випічка» і таймер на 45 хвилин, після чого можна зайнятися іншими справами.
Коли агрегат видасть сигнал, що сповіщає про закінчення готування, виймаємо чашу мультиварки і дуже акуратно перевертаємо пиріг на підставку для парової готування, після чого знову відправляємо ачму в чашу світлою стороною вниз і знову при режимі «випічка» готуємо пиріг ще 45 хвилин.
При такій системі готування в мультиварці наша лінива ачма з лаваша рівномірно пропечеться з усіх боків і буде казково смачною і при гарячої подачі, і навіть в холодному вигляді.