Як приготувати квас з вівса

Квас з вівса
У літню спеку сильно докучає спрага, і вгамувати її не так-то просто. Газованої тут не допоможуть, та й від солодких домашніх компотів теж мало толку – ними вгамувати її можна тільки на деякий час. А ось такий старовинний російський напій, як квас з вівса, здатний творити справжні чудеса: він і від спраги рятує враз, і сил додає, і здоров’я зміцнює. Про те, як його готувати, з чого, де зберігати, скільки можна пити, і поговоримо, а заодно згадаємо давні кулінарні традиції наших мудрих предків.

Кілька слів про користь

Як і будь-який напій, який отримують на основі природних компонентів, вівсяний квас неймовірно корисний. Він бадьорить і освіжає, має очищуючий ефект і допомагає організму справлятися з інфекціями. Що й казати – справжній еліксир молодості і сили!

Крім того, вівсяної квас- дуже вигідний напій на відміну від різних морсів і соків, до того ж дуже простий у приготуванні. З цим нехитрим завданням легко зможе впоратися будь-яка господиня, навіть сама недосвідчена. І грошей для цього потрібно зовсім небагато. Банку з вівсяним квасним напоєм – як казковий горщик каші: скільки його не пий, а він все не закінчується …

Особливо популярними протягом вже багатьох століть залишається кілька рецептів, на основі яких можна придумувати якісь свої, фірмові. Але для початку, так би мовити, – класика жанру.

Класичний рецепт вівсяного квасу

Готуємо квас з вівса

Складові

  • Овес – 300 г (1 склянка) + –
  • Цукор – 4 ст. л. + –

Приготування

Питання не в тому, як приготувати цілющий напій на основі звичайного вівса, питання в іншому: чому не робимо цього? Адже все гранично просто!

  1. Для початку необхідно підготувати тару, в якій вівсяної квас буде бродити. Ідеальний варіант – 3-літровий бутель. Її потрібно гарненько вимити, як і сировину для майбутнього напою.
  2. Помитий овес засипаємо в банку, додаємо туди цукор і заливаємо чистою водою. Ідеальний варіант – заздалегідь відфільтрована.

Ось такий він, нехитрий рецепт квасу на вівсі, освіжаючого в будь-яку спеку. Останній штрих – банку із закваскою потрібно накрити чистою марлею, складеною в кілька разів. Все, тепер залишається тільки чекати, коли природа зробить свою справу, зробивши процес бродіння.

Для цього потрібно небагато: кімнатна температура і терпіння довжиною в 3-4 дня. Саме стільки часу необхідно, щоб отримати першу порцію. Правда, в ній не буде тієї насиченості смаку, за яку ми всі так любимо квас. Так що її можна зі спокійною совістю вилити.

Але овес викидати не варто, адже його можна буде використовувати за призначенням протягом цілих трьох місяців. Просто щоразу в ємність потрібно буде додавати цукор і наповнювати водою. І так – кожні 3-4 дні, в залежності від особистих смакових переваг.

До речі, якщо квас «перетримати», тобто злити його НЕ через чотири дні, а пізніше, він може загуснути. Що ж, доведеться вилити порцію занадто густого вівсяного квасу і знову залити закваску.

Ледь каламутна рідина, яка в підсумку вийде, зливаємо в пляшку, ховаємо в холодильник і поступово використовуємо, в тому числі і для окрошки.

Приготування квасу на меду з родзинками

Любителі меду оцінять такий варіант класичного рецепту квасного напою. Основа його – та ж, як і саме приготування.

Ось тільки замість цукру, про шкоду якого не говорить зараз тільки ледачий, ми кладемо в нього корисний мед (2 стол. Ложки) і родзинки (50 г).

Природно, мед підсолодить напій, а сушений виноград додасть йому приємний для ока відтінок і дивовижний аромат. Таким кваском з вівса не гріх і дорогих гостей почастувати! Правда, приготувати окрошку з нього не вийде.

Приготування квасу на меду з родзинками

Як приготувати «білий» вівсяної квас

А цей рецепт сподобається тим, хто любить добитий родзинки, але не переносить мед.

Складові

  • Неочищений овес – не більше 1 склянки.
  • Цукор – 3 стіл. ложки.
  • Ізюм – скільки не шкода.
  • Вода – 3 л.

Як зробити «базу» для вівсяного квасу, ми вже знаємо з попередніх рецептів. Єдине, що слід додати – це добре промиті родзинки. Його кладемо після того, як заллємо овес водою з розчиненим у ній цукром.

Як зробити квас з вівса з сухофруктами

Основа цього різновиду нашого освіжаючого напою на вівсі класична. готуємо його точно так само, як і білий квас, ось тільки додаємо в нього не тільки родзинки, але і чорнослив (в’ялений, а не копчений, бо від нього смак занадто специфічний), курагу і, звичайно ж, сушені яблучка.

Між іншим, такий фруктовий «букет» навіть першу партію квасу насичує особливим смаком. Так що виливати її не варто – хіба що розлити по стаканчиках!

Квас з вівсяних пластівців

Як варіант, можна скористатися і цим рецептом приготування вівсяного квасного напою. Він сильно відрізняється від всіх попередніх, але це зовсім не є недоліком – скоріше навпаки.

Складові

  • Вівсяні пластівці ( «Геркулес») – пачка вагою 0,5 кг.
  • Цукор – всього 1 стол. ложка.
  • Дріжджі пекарські (сухі) – 15 г.
  • Вода очищена – 5 л.

Квас з вівсяних пластівців

готуємо закваску

  1. Для цього пластівці потрібно добре промити, перекласти в каструлю заповнити її водою – і на вогонь.
  2. Варити «Геркулес» потрібно на слабкому вогні, постійно помішуючи, не менше півгодини. Потім отриману масу потрібно остудити.
  3. Далі – справа техніки: додаємо цукор і дріжджі.
  4. Перешкодивши все це, залишаємо бродити.

Через добу квас готовий. Зберігаємо його, як завжди в холодильнику, однак недовго – не більше, ніж дві доби, бо квас їх вівсяних пластівців – продукт, який довго не зберігається.

Як бачимо, приготування квасу з вівса – це дійсно просто і по-народному смачно!