Як приготувати класичний борщ

Класичний борщ рецепт з куркою
Дізнавшись, як готується одне з самих відомих страв української кухні, іноземці сприймають його як святкове частування і їдять при свічках. Насправді його можна вживати щодня; ми пропонуємо вам згадати – що з себе представляє класичний борщ, рецепт з куркою нам допоможе в усьому розібратися. Готується він стандартно, але знаючи деякі хитрощі і тонкощі, простий «суп» на м’ясному навар з томатом і капустою можна перетворити в ласощі.

У давнину наші предки не мали можливості робити часту зміну страв в своєму раціоні, та й часу у господинь на куховарство було дуже мало. Тому борщі в ті непрості часи були замість першого і другого, їх робили настільки густими, що ложка «стояла».

Верхом кулінарного мистецтва при готуванні цього частування вважалася часникова затирка на салі. І чим старіше була сальна прошарок, тим краще …

Секрети дивовижно смачного борщу

  • Головне в цьому гарячому блюді – це міцний м’ясний навар (бульйон). В ідеалі його отримують зі свинини (яловичини) з великою мозковою кісточкою.
  • Курятина – теж цілком прийнятний варіант, правда, грудина тут недоречна, так як вона занадто пісна. Найкраще взяти стегна з підшкірним жирком або нижню частину спинки, де теж є жирові прошарки, які і зроблять наш бульйон настільки наваристим.
  • А щоб він ще й ароматним вийшов, найкраще варити домашній борщ за рецептом класичного – на курячому бульйоні з домашньої птиці.

Якщо ж птах магазинна, то при варінні перший навар потрібно злити – в ньому можуть бути залишки кормових добавок.

  • Один з головних інгредієнтів цього блюда – квасоля. Вариться вона кілька годин, але якщо боби залити водою і так залишити з вечора до ранку, то час готування скоротиться мінімум наполовину.
  • Буряк і моркву в класичному варіанті потрібно нарізати тонкою соломкою. З метою економії часу можна подрібнити коренеплоди на тертці з великими отворами – вийде не так смачно, зате швидко.
  • Щоб борщ вийшов насиченого відтінку, потрібно класти салатної буряка більше, ніж зазвичай. А ось яскраво-червоним він виходить з-за великої кількості в ньому томата.

Як приготувати смачний червоний суп

  • Сметаною (особливо домашньої), як то кажуть, борщ не зіпсуєш: половину порції можна додати в зажарку, а другу частину подати до вже готового частування.
  • Не варто шкодувати перцю чилі – чим гостріше вийде наш супчик, тим смачніше.
  • Якщо ж пригощатися їм будуть люди з дієтичними приписами в харчуванні, то гострий чилі можна не класти в блюдо, а подати його (рубаний свіжий овоч або суху спецію з нього) окремо, щоб кожен їдець міг самостійно регулювати гостроту страви в своїй тарілці.

Борщ на курячому бульйоні, класичний покроковий рецепт

Як зварити борщ на бульйоні з курки

Складові

  • Куряче м’ясо на кістках – 0,5 кг + –
  • Картопля – 5-6 шт. + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Буряк вінегретних – 1 шт. + –
  • Квасоля – 2/3 ст. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Капуста білокачанна – 0,5 кг + –
  • Паста томатна густа – 2 ст.л. + –
  • Сметана – 3 ст.л. + –
  • Перець чилі (порошок) – 1/2 ч.л. + –
  • Чорний перець – 1/2 ч.л. + –
  • Часник – 3 великих зубки + –
  • Лавровий лист (сушений) – 2 шт. + –
  • Кріп – 1 пучок + –
  • Свіжий курячий жир – 1 ст.л. + –
  • Сіль – 1 ст.л. або за смаком + –

Як зварити класичний борщ з куркою і буряком будинку

А тепер давайте разом готувати борщ за рецептом класичного з м’ясом курки. Кількість продуктів пропонуємо з розрахунку на 5-літрову каструлю.

Готуємо курку для домашнього борщу

  • Почнемо підготовку з м’яса: його слід промити під потоком води, оглянути і, при необхідності, очистити від залишків пір’я.
  • Заливаємо частини курячої тушки водою з-під крана і тримаємо їх в ній 2-3 години, якщо час дозволяє.
  • Потім заливаємо м’ясо свіжою порцією води і відправляємо каструлю на вогонь.
  • Коли закипить, знімаємо піну шумівкою, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо посудину кришкою і варимо бульйон до готовності, тобто до розм’якшення м’яса.

Подрібнюємо овочі і перекладаємо їх в бульйон

  • До цього часу овочі вже повинні бути почищені, так що ми можемо приступити до їх подрібнення. Картоплю ріжемо кубиком, розміром 1 см, коренеплоди – тонкої короткої соломкою, а цибулину – максимально дрібно.
  • У м’ясний бульйон кладемо вже набряклі квасоля, а через 20 хвилин за нею відправляємо картоплю.

Робимо зажарку для борщу

  • У розігрітій сковороді з високим бортом розтоплюємо курячий жир, видаляємо шкварки (їх можна перемолоти на м’ясорубці, посолити і намазувати на хліб), висипаємо в жир лушпиння нарізку.
  • Перешкодивши її, пасеруємо до прозорості, потім додаємо соломку з моркви, заважаємо.
  • Коли зажарка стане золотисто-жовтої, потрібно буде додати буряк, перемішати і потримати на вогні середньої інтенсивності близько 10 хвилин.
  • Далі додаємо томат і сметану, злегка присолюємо. Ложкою все заважаємо, накриваємо і Томім під кришкою на мінімальному вогні до напівготовності овочів.
  • Відправляємо зажарку в киплячий бульйон.

Завершальний етап варіння борщу

  • Швиденько шаткуємо капусту. Робити це потрібно не дуже дрібно, щоб капустяна нарізка не перетворилася в кашу.
  • Тепер слід борщ посолити, заправити перцями, додати листя лавра, а також пропущені через ручний прес чищені зубки часнику.
  • Коли капуста буде майже готова, за пару хвилин до зняття каструлі з вогню видалимо з неї лаврове листя і додамо туди рубану зелень кропу, не забувши її перед цим помити.

Як приготувати вдома класичний борщ з буряка

Подається частування прямо з печі разом з часниковими пампушками або пшенично-житніми сухариками. Борщ по запропонованим класичного пошаговому рецептом з куркою виходить по-домашньому смачним і досить калорійним.

Дієтичним це гаряче ласощі не назвати, але взимку, прийшовши з морозу, з шматочком свіжого сала – це те, що потрібно, та ще й зі щедрою добавкою!