Смачний пиріг давно підкорив серця всіх любителів домашньої випічки, тому не дивно, що у багатьох господинь зберігається вдома його рецепт. Оскільки за вікном справжнісіньке літо, і ягоди достигають одна за одною, то чому б не спекти домашній ягідний пиріг, підійде та ж шарлотка з чорницею.
Такий десерт легко приготувати в духовці, з пирогом ви впораєтесь всього за годину, зате фурор, який ви справите, буде помниться довго.
Зробити улюблений пиріг з ягодами чорниці в домашніх умовах може кожен з вас. Це просте в приготуванні блюдо не вимагає особливих зусиль. У його складі немає складних дорогих інгредієнтів, до того ж, їх в десерті міститься трохи, тому-то чорничну шарлотку заслужено включають в лакто-ово-вегетаріанство.
Для тих, хто не знає, це одна з вегетаріанських дієт, за правилами якої заборонено вживати будь-який вид м’яса, проте можна їсти молочні продукти і яйця, які в нашому випадку включені до складу пирога. В цілому ж, калорійність апетитною шарлотки становить 275 ккал.
Шарлотка з чорницею: домашній рецепт
Складові
- Чорниця (свіжі ягоди) – 500 г;
- Яйця – 3 шт .;
- Борошно – 1 ст. (Обсяг – 200 мл);
- Цукор – 1 ст .;
- Вершкове масло – 1 ст. л.
Як зробити домашню шарлотку з чорницею
- Перебираємо ягоди, моєму їх під проточною водою, обсушуємо.
- Форму для випічки змащуємо топленим вершковим маслом, прибираємо її на час в холодильник.
- Яйця з цукром збиваємо, та так, щоб у нас вийшла біла піна. Додаємо в яєчну суміш борошно (раніше просіяне), ретельно все заважаємо.
Щоб тісто для пирога вийшло по-справжньому повітряним – яєчні жовтки рекомендується відокремити від білків. Останні потрібно добре збити з лимонним соком (½ ч. Л.) І 1 щіпкою солі, а жовтки – з цукром, до появи білої піни.
- Далі – жовтки з’єднуємо з просіяного борошном, ретельно збиваємо продукти, щоб вийшла однорідна маса.
- Після цього невеликими порціями вливаємо в желточную суміш збиті білки і заважаємо масу силіконової лопаткою, щоб тісто гарненько наситилося киснем. Однак не варто тісто на шарлотку місити занадто довго, достатньо його просто довести до однорідної консистенції.
- На дно змащеної маслом форми викладаємо свіжі ягоди стиглої чорниці, заливаємо їх пишним тестом і прибираємо на 30-35 хвилин в духовку. Випікати пиріг потрібно при t 180 ° С.
Крім свіжих чорничних ягід для приготування домашньої шарлотки використовують також заморожені плоди. Шарлотка з чорницею замороженої на смак виходить нітрохи не гірше, ніж класична зі свіжими ягодами.
Морожену чорницю потрібно раніше дістати з холодильника і трохи розморозити, але не повністю. Потрібної для приготування температури ягоди досягнуть, поки ви будете замішувати тісто.
Рецепт шарлотки з яблуками і чорницею
Складові
- Борошно пшеничне – 250 г + –
- Чорниця – 200 г + –
- Сода – ½ ч. Л. + –
- Цукор-пісок білий – 250 г + –
- Яблука – 2 шт. + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Кориця – на кінчику ножа + –
- Масло вершкове – 20 г + –
- Сметана 20% – 250 мл + –
- Манка – 1 ст.л. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
Приготування шарлотки з чорницею
У ніжному пирозі з хрусткою скоринкою цікавим є поєднання кисло-солодкого яблука і своєрідною на смак чорниці. Пиріг після остаточного етапу приготування набуває легку кислинку, що, безсумнівно, є такою, що запам’ятовується і цінної «родзинкою» страви.
Готувати оригінальний десерт будинку можна, як зі свіжих, так і з заморожених ягід. Для підсилення смаку пирога ми додамо в нього трохи ароматної кориці і ванільного цукру.
- Яблука миємо, очищаємо від серцевини, нарізаємо тонкими скибочками.
- Чорницю перебираємо, миємо, обсушуємо. Якщо для приготування шарлотки ви будете використовувати заморожену чорницю, тоді для початку її необхідно розморозити і дайте можливість рідини стекти з неї.
- Робимо тісто для домашнього пирога: змішуємо яйця з цукром (звичайним). Збиваємо їх так, щоб маса в кілька разів збільшилася в обсязі, а сам цукор – повністю розчинився.
- Додаємо в отриману суміш ванільний цукор, сметану, а також ваніль. Заважаємо до отримання однорідної маси.
- Борошно з содою 2-3 рази просіваємо через сито, потім вводимо її в миску зі збитими раніше продуктами.
- Ретельно тісто перемішуємо (знову-таки, домагаючись його однорідності), потім пересипаємо в нього ягоди чорниці, знову все заважаємо.
- Форму для випікання улюбленого пирога, іменованого «шарлотка з чорницею і яблуками», змащуємо маслом (вершковим), після – посипаємо манною крупою.
- На дно рівномірно викладаємо подрібнені яблука, після чого заливаємо їх тестом, змішаним з чорницею (замороженої або свіжої).
- Розігріваємо духовку до t 180 ° С, поміщаємо в неї форму з пирогом і випікаємо його протягом 40 хв. Перші 25 хвилин випікання відкривати духовку не рекомендується. Після чверті години духовку можна періодично відкривати і за допомогою зубочистки перевіряти готовність улюбленого десерту. Якщо зубочистка з тіста вийде сухою (допускається легка вологість), то пиріг можна вважати абсолютно готовим.
Перед подачею шарлотку трохи охолоджуємо. Після чого ріжемо її на порційні шматочки і подаємо з ароматним чаєм до столу.
Якщо хочете зробити вишуканий продукт ще оригинальней, тоді можна готовий пиріг полити солодким соусом або присипати цукровою пудрою. Як варіант, улюблений десерт можна подати з кулькою морозива, вийде дуже смачно і незвично.
Секрети успішної шарлотки
- Укладати тісто з ягодами в форму можна шарами. Для цього налийте на дно форми трохи тесту, після додайте ягоди, знову залийте все порцією тестової маси і знову присипте її чорницею.
- Замість розпушувача і соди в тісто можна додати крохмаль (2 ст. Л. На 100 г борошна і 1/3 ст. Чорниці). Крохмаль додасть пирогу особливу хрустку скоринку. Якщо на додаток до крохмалю в десерт будуть додані морожені ягоди, то випікати шарлотку доведеться трохи довше, ніж зазвичай ~ близько години, а то й більше.
В іншому ж, готується шарлотка з чорницею без особливих складнощів і досить швидко. Завдяки різноманітним рецептами, зробити свій улюблений десерт ви завжди можете з різною начинкою, будь то ягоди, на зразок чорниці, яблука або інші фруктово-ягідні плоди. Головне – це те, що пиріг завжди виходить ситним, ніжним і дуже смачним. Він за смаком доведеться, як дорослим, так і дітям, тому балуйте себе улюблених, як можна частіше.
Смачного!