Як приготувати чорничний шарлотку з яблуками

Шарлотка з чорницею
Смачний пиріг давно підкорив серця всіх любителів домашньої випічки, тому не дивно, що у багатьох господинь зберігається вдома його рецепт. Оскільки за вікном справжнісіньке літо, і ягоди достигають одна за одною, то чому б не спекти домашній ягідний пиріг, підійде та ж шарлотка з чорницею.

Такий десерт легко приготувати в духовці, з пирогом ви впораєтесь всього за годину, зате фурор, який ви справите, буде помниться довго.

Зробити улюблений пиріг з ягодами чорниці в домашніх умовах може кожен з вас. Це просте в приготуванні блюдо не вимагає особливих зусиль. У його складі немає складних дорогих інгредієнтів, до того ж, їх в десерті міститься трохи, тому-то чорничну шарлотку заслужено включають в лакто-ово-вегетаріанство.

Для тих, хто не знає, це одна з вегетаріанських дієт, за правилами якої заборонено вживати будь-який вид м’яса, проте можна їсти молочні продукти і яйця, які в нашому випадку включені до складу пирога. В цілому ж, калорійність апетитною шарлотки становить 275 ккал.

Шарлотка з чорницею: домашній рецепт

Складові

  • Чорниця (свіжі ягоди) – 500 г;
  • Яйця – 3 шт .;
  • Борошно – 1 ст. (Обсяг – 200 мл);
  • Цукор – 1 ст .;
  • Вершкове масло – 1 ст. л.

Шарлотка з чорницею - домашній рецепт

Як зробити домашню шарлотку з чорницею

  • Перебираємо ягоди, моєму їх під проточною водою, обсушуємо.
  • Форму для випічки змащуємо топленим вершковим маслом, прибираємо її на час в холодильник.
  • Яйця з цукром збиваємо, та так, щоб у нас вийшла біла піна. Додаємо в яєчну суміш борошно (раніше просіяне), ретельно все заважаємо.

Щоб тісто для пирога вийшло по-справжньому повітряним – яєчні жовтки рекомендується відокремити від білків. Останні потрібно добре збити з лимонним соком (½ ч. Л.) І 1 щіпкою солі, а жовтки – з цукром, до появи білої піни.

  • Далі – жовтки з’єднуємо з просіяного борошном, ретельно збиваємо продукти, щоб вийшла однорідна маса.
  • Після цього невеликими порціями вливаємо в желточную суміш збиті білки і заважаємо масу силіконової лопаткою, щоб тісто гарненько наситилося киснем. Однак не варто тісто на шарлотку місити занадто довго, достатньо його просто довести до однорідної консистенції.
  • На дно змащеної маслом форми викладаємо свіжі ягоди стиглої чорниці, заливаємо їх пишним тестом і прибираємо на 30-35 хвилин в духовку. Випікати пиріг потрібно при t 180 ° С.

Крім свіжих чорничних ягід для приготування домашньої шарлотки використовують також заморожені плоди. Шарлотка з чорницею замороженої на смак виходить нітрохи не гірше, ніж класична зі свіжими ягодами.

Морожену чорницю потрібно раніше дістати з холодильника і трохи розморозити, але не повністю. Потрібної для приготування температури ягоди досягнуть, поки ви будете замішувати тісто.

Рецепт шарлотки з яблуками і чорницею

Як приготувати чорничний шарлотку з яблуками

Складові

  • Борошно пшеничне – 250 г + –
  • Чорниця – 200 г + –
  • Сода – ½ ч. Л. + –
  • Цукор-пісок білий – 250 г + –
  • Яблука – 2 шт. + –
  • Ванільний цукор – 1 пакетик + –
  • Кориця – на кінчику ножа + –
  • Масло вершкове – 20 г + –
  • Сметана 20% – 250 мл + –
  • Манка – 1 ст.л. + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –

Приготування шарлотки з чорницею

У ніжному пирозі з хрусткою скоринкою цікавим є поєднання кисло-солодкого яблука і своєрідною на смак чорниці. Пиріг після остаточного етапу приготування набуває легку кислинку, що, безсумнівно, є такою, що запам’ятовується і цінної «родзинкою» страви.

Готувати оригінальний десерт будинку можна, як зі свіжих, так і з заморожених ягід. Для підсилення смаку пирога ми додамо в нього трохи ароматної кориці і ванільного цукру.

  1. Яблука миємо, очищаємо від серцевини, нарізаємо тонкими скибочками.
  2. Чорницю перебираємо, миємо, обсушуємо. Якщо для приготування шарлотки ви будете використовувати заморожену чорницю, тоді для початку її необхідно розморозити і дайте можливість рідини стекти з неї.
  3. Робимо тісто для домашнього пирога: змішуємо яйця з цукром (звичайним). Збиваємо їх так, щоб маса в кілька разів збільшилася в обсязі, а сам цукор – повністю розчинився.
  4. Додаємо в отриману суміш ванільний цукор, сметану, а також ваніль. Заважаємо до отримання однорідної маси.
  5. Борошно з содою 2-3 рази просіваємо через сито, потім вводимо її в миску зі збитими раніше продуктами.
  6. Ретельно тісто перемішуємо (знову-таки, домагаючись його однорідності), потім пересипаємо в нього ягоди чорниці, знову все заважаємо.
  7. Форму для випікання улюбленого пирога, іменованого «шарлотка з чорницею і яблуками», змащуємо маслом (вершковим), після – посипаємо манною крупою.
  8. На дно рівномірно викладаємо подрібнені яблука, після чого заливаємо їх тестом, змішаним з чорницею (замороженої або свіжої).
  9. Розігріваємо духовку до t 180 ° С, поміщаємо в неї форму з пирогом і випікаємо його протягом 40 хв. Перші 25 хвилин випікання відкривати духовку не рекомендується. Після чверті години духовку можна періодично відкривати і за допомогою зубочистки перевіряти готовність улюбленого десерту. Якщо зубочистка з тіста вийде сухою (допускається легка вологість), то пиріг можна вважати абсолютно готовим.

Перед подачею шарлотку трохи охолоджуємо. Після чого ріжемо її на порційні шматочки і подаємо з ароматним чаєм до столу.

Якщо хочете зробити вишуканий продукт ще оригинальней, тоді можна готовий пиріг полити солодким соусом або присипати цукровою пудрою. Як варіант, улюблений десерт можна подати з кулькою морозива, вийде дуже смачно і незвично.

Секрети успішної шарлотки

  1. Укладати тісто з ягодами в форму можна шарами. Для цього налийте на дно форми трохи тесту, після додайте ягоди, знову залийте все порцією тестової маси і знову присипте її чорницею.
  2. Замість розпушувача і соди в тісто можна додати крохмаль (2 ст. Л. На 100 г борошна і 1/3 ст. Чорниці). Крохмаль додасть пирогу особливу хрустку скоринку. Якщо на додаток до крохмалю в десерт будуть додані морожені ягоди, то випікати шарлотку доведеться трохи довше, ніж зазвичай ~ близько години, а то й більше.

В іншому ж, готується шарлотка з чорницею без особливих складнощів і досить швидко. Завдяки різноманітним рецептами, зробити свій улюблений десерт ви завжди можете з різною начинкою, будь то ягоди, на зразок чорниці, яблука або інші фруктово-ягідні плоди. Головне – це те, що пиріг завжди виходить ситним, ніжним і дуже смачним. Він за смаком доведеться, як дорослим, так і дітям, тому балуйте себе улюблених, як можна частіше.

Смачного!