У літню пору, щедру на фрукти, бурхлива кулінарна фантазія не дає спокою, спонукаючи до сміливих експериментів і пошуків ідеального смаку випічки. Однак в улюбленому бісквітному пирозі з яблуками так гармонійно поєднуються важка солодкість і грайлива кислинка, що кожен шматочок ласощів схожий на досконалість. Навіть якщо піч його будинку кожен день, він ніколи не набридне, нагадуючи ніжним смаком про теплоту маминих рук і давно зниклий за горизонтом дитинстві.
Сьогодні пропонуємо покроковий рецепт випікання популярного в усьому світі бісквітного пирога з яблуками. Багато починаючі господині боязко ставляться до бісквітів, вважаючи їх мало не держіспитом на кулінарну придатність. Насправді він обов’язково вийде пишним і смачним, якщо на час стримати власну пристрасть до експериментів з продуктами і пропорціями і строго слідувати перевіреним рекомендаціям.
Класичний бісквітний пиріг з яблуками: рецепт в духовці
Складові
- Яйця курячі свіжі – 3 шт. + –
- Борошно пшеничне в / с – 1 стакан + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Рослинна олія рафінована – 2 ст.л. + –
- Яблука – 3-4 середніх плода + –
- Сухарі кулінарні – 1-2 ст.л. + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Кориця – 1/2 ч.л. + –
Покрокове випікання домашнього яблучного бісквітного пирога
Бісквіт, спечений за цим рецептом, виходить повітряним і в той же час стійким – він не осідає і не зморщується. Головне – не поспішати виливати рідке тісто у форму. Чим довше ми його будемо збивати, тим більше воно насититься бульбашками повітря і стане повітряним.
- Спочатку займемося яблуками. Використовувати потрібно плоди середнього ступеня твердості. Моєму і просушують їх для видалення надмірної вологи. Прибравши серединку з насінням і жорсткими перегородками, ріжемо їх тонко часточками або великими кубиками. Якщо у плодів – жорстка шкірка, її можна зняти.
- У яблучну нарізку сиплемо 2 ст.л. цукрового піску і корицю, все добре заважаємо і залишаємо просочуватися.
- Дістаємо яйця з холодильника і розбиваємо в чашу міксера або іншу зручну ємність з високими бортами.
- Додавши до них весь цукор, що залишився, в тому числі і з ароматом ванілі, спочатку перемішуємо компоненти міксером на слабких оборотах, а потім переходимо на максимальний режим. Показник того, що можна переходити до наступного етапу готування – збільшення обсягу яєчної маси в два рази і повне розчинення в ній солодких крупинок.
- Тепер потрібно ввести муку. Робимо це в три етапи: висипали частина її в ємність і тут же гарненько перемішали, ще частина – знову заважаємо, і, нарешті – остання порція.
- Форму для випічки діаметром 20-22 см потрібно злегка зволожити маслом, використовуючи силіконову кисть, і притрусити сухарями.
- Кладемо половину тіста, зверху кладемо яблучну нарізку, слив з неї відокремилась рідина, а потім – другу його частину.
Відправляємо форму в духовку, яка до цього часу вже повинна бути добре розігрітій. Бісквіт добре піднімається і пропікається на вогні середньої інтенсивності. Встановлювати деко з формою найкраще посередині духової шафи, щоб верх і низ напівготового частування отримував однакову порцію спека.
Читайте ще схожі записи:
Як готувати цветаевский яблучний пиріг
Як готувати яблучний пиріг на кефірі
Секрети вдалого яблучного пирога
- Якщо яйця невеликі (наприклад, категорія С1), можна сміливо збільшити їх кількість до чотирьох.
- Яблука найкраще брати з кислинкою – тоді частування не буде нудотним. Використовуючи солодкі фрукти, кількість цукрового піску можна сміливо скоротити.
- Відмінною начинкою для цього десерту можуть стати і свіжі абрикоси, сливи, вишні (без кісточки). Якщо є бажання виготовити легкий тортик на бісквітної основі, можна зробити його за цим рецептом без фруктів.
- Яблука «дружать» з корицею, але вона до смаку – далеко не всім любителям домашньої випічки. Якщо хтось із домашніх або гостей її не любить, можна цю пряність і не додавати, обмежившись ванільним цукром.
- Ідеальна форма для бісквіта – розсувні: з неї пиріг діставати дуже зручно без шкоди для його цілісності і форми.
- Замість сухарів дно її можна присипати такою ж кількістю сухої манки.
- Перші 20 хвилин перебування випічки в духовці дверцята відкривати не можна ні в якому разі. І від провітрювання кухні в цей час теж краще утриматися – бісквіт дуже не любить протягів.
Час випічки – близько півгодини. Через 20-25 хвилин після відправки форми в духовку можна, озброївшись сірником, перевірити готовність бісквіта. Для цього її акуратно вводимо в тісто протилежної від сірчаної головки стороною і відразу ж виймаємо. Якщо на сірнику не залишилося тесту, значить, пиріг готовий. Дбайливо дістаємо його з надр духової шафи і залишаємо охолоджуватися. Братися за ніж можна тільки тоді, коли він охолоне.
Гості не завжди попереджають, що збираються прийти до нас на чай. Володіючи перевіреним рецептом домашньої випічки бісквітного пирога яблуками, ми ніколи не будемо захоплені зненацька і зуміємо їх зустріти достойно, пригостивши улюбленими ласощами.