Як правильно різати пекінську капусту

Як правильно різати пекінську капусту
Не так давно цей овоч підкорив наш овочевий ринок, ставши улюбленим продуктом більшості сімей, навіть тих, де капусту не люблять. Цей овоч має ніжну соковиту м’якоть і менш виражений (м’який) смак; кількість рецептів з ним постійно зростає, але мало хто знає, як правильно різати пекінську капусту. А тим часом від методу і виду нарізки багато в чому залежить смак, вигляд і текстура страви в цілому, так що сьогоднішню статтю ми вирішили присвятити нарізці петсай.

Користь і особливості пекінської капусти

Пекінська капуста, або як вона ще називається – петсай, володіє дуже низькою калорійністю, всього 15 ккал на 100 грам, що майже вдвічі менше звичайної білокачанної капусти.

При цьому в пекінка дуже багато вітамінів, зокрема аскорбінової кислоти, клітковини і мінералів.

Цей сорт капусти настільки ніжний і швидкий в приготуванні, що варити, тушкувати і смажити її потрібно всього пару хвилин. Це дозволяє максимально зберегти в надрах овоча цінний вітамін С, який вже при 60 ° С починає руйнуватися.

Саме всі ці якості і стали причиною такої популярності пекінської капусти. Однак для того, щоб блюдо з цієї капустки вийшло дійсно смачним і красивим, потрібно вміти правильно нарізати її для різних страв.

Як правильно порізати пекінську капусту на салат «Кім-чі»

Кім-чи або кімчхи – це традиційне корейське пряно-гостре блюдо з пекінської капусти, заквашеною в спеціальному розсолі.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu

На відміну від нашої квашеної капусти, пекінка для салату кимчи нарізається особливим способом:

  • Беремо вилок пекінської капусти і споліскуємо його під струменем холодної води, повернувши місцем зрізу плодоніжки до крану. Такий спосіб миття не дозволяє воді проникнути вглиб качана між листям, тим самим ви не дасте салату вийти водянистим.
  • Вимитий качан стряхиваем від води, промаківаем його паперовими рушниками і знімаємо верхні зіпсовані листочки, після чого приступаємо до оброблення.
  • Укладаємо вилок на обробну дошку і по довжині черешків, не доходячи до листя, робимо наскрізний розріз. Далі своїми руками поділяємо вилок на 2 рівні частини.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu1

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu2

Такий спосіб поділу качана дозволить нам зберегти листя цілими. Розділяти половинки потрібно акуратно, щоб листочки не порвати, а від’єдналися один від одного.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu3

  • Потім кожну половинку розрізаємо знову по довжині черешків, і поділяємо навпіл, зберігаючи цілісність листя.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu4

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu5

  • В результаті у нас повинні вийти рівні чверть частки. Але якщо ви взяли для салату невеликі вилки, то їх можна розрізати на 2 половинки.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu6

Ось такі великі частини пекінкі далі засолюють в спеціальному розсолі, а потім приправляють гострої перечно-часниковою масою.

Як правильно різати пекінську капусту на салат «Цезар»

Класичний салат цезар, як правило, готується з салатного листя, проте з пекінської капусти цей вид закуски виходить ще більш смачним, адже петсай має більш соковиту м’якоть, що самим позитивним чином позначається на смаку страви.

Є два варіанти подрібнення пекінкі для цезаря:

  1. Нарізати досить великими шматочками виключно зелену частину листа.
  2. Порізати шашечками, тобто квадратиками, всю капусту.

Варіант 1: Велика нарізка зелені

Якщо ви хочете отримати салат цезар в його оригінальному вигляді, як на цьому фото, то цей тип нарізки буде для вас найкращим.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu12

  • Помиту, підсушену і очищену від верхніх зіпсовані листочків капусту укладаємо на обробну дошку і зрізаємо з неї верхні підв’ялі кінчики листя. Ніж для нарізки повинен бути дуже добре заточеним, з помірно широким і довгим лезом.
  • Тепер розбираємо вилок на окремі листочки, промиваємо їх, потім струшуємо від крапель води і приступаємо до нарізки.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu7

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu7

  • Під кутом зрізаємо з кожного листа білу товсту частину, залишаючи тільки зелень. Черешки можна викинути або використовувати для супу, гасіння або іншого салату, а нам для цезаря знадобиться виключно зелена частина.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu9

  • Тепер кожен зелений шматок ріжемо на 2-4 частини, залежно від розміру листа і бажаної нарізки.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu10

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu11

Варіант 2: Нарізка пекінкі шашечками

Цей вид більш дрібної і акуратною нарізки також підійде для салату цезар. Смак страви при цьому буде більш м’яким, а текстура закуски – більш хрусткою.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu13

  • Уклавши вилок на обробну дошку, зрізаємо щільну нижню черешкову частина, відступивши від краю на 3-5 см.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu14

  • Потім розрізаємо качан навпіл по всій довжині.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu15

  • Після цього укладаємо одну половинку на дошку зрізом вниз і нарізаємо її по довжині смугами, шириною приблизно 2 см.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu16

  • Ну а тепер залишилося лише нарізати капусту поперек на кубики, відступаючи від краю кожного наступного зрізу на 2 см.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu17

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu18

Як шинкувати пекінську капусту

Шинкування – це найшвидший і універсальний спосіб нарізки капусти. Цей метод подрібнення овочів дозволяє нам робити соломку будь-якої товщини. Нашатковану тонкою і середньої соломкою пекінську капусту ідеально додавати в салат.

А якщо нарізати петсай трохи товщі, то така нарізка більше підійде для супу та інших гарячих страв.

Варіант 1: Шатківниця пекінської капусти тонкою соломкою

  • Підготовлену капусту на обробній дошці розрізаємо уздовж осі надвоє.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu19

  • Укладаємо одну половинку на зріз і, притримуючи капусту однією рукою, шаткуємо її поперек тонкою соломкою, регулюючи товщину нарізки відступами від краю. Якщо вам потрібно довга соломка, то шинкувати капусту потрібно під кутом.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu20

  • Ось така красива і акуратна соломка виходить при нарізці таким способом.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu21

Варіант 2: Велика шинкування капусти для теплової обробки

  • Помиту капусту укладаємо на дошку, зрізаємо верхівку, де листочки подвяли, а потім розрізаємо вилок уздовж на дві частини.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu22

  • Потім ще раз розрізаємо кожну половину уздовж, рівно по центру, на дві рівні чверть частини.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu23

  • Шаткуємо капусту поперек великою соломкою потрібної вам товщини.

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu24

Варіант 3: супертонкими соломка в овочерізки

Накришити пекінка швидко, рівно і тонко можна дуже просто за допомогою електричних кухонних гаджетів:

  • Блендера.
  • М’ясорубки з насадкою для різання овочів.
  • Кухонного комбайна.

Принцип дії у всіх цих приладів аналогічний:

  1. Капусту нарізаємо невеликими шматками, щоб вони вільно могли проходити в завантажувальний отвір.
  2. Збираємо електроприлад, встановивши насадку (диск, барабан) з шинковкой потрібного розміру.
  3. Включаємо гаджет, по черзі вставляємо підготовлене капустяне частини в завантажувальний віконце і штовхачем притискаємо капусту до обертової шатківниці (диск, барабан).

kak-pravilno-rezat-pekinskuyu-kapustu25

Тепер ви точно знаєте, як правильно різати пекінську капусту для різних страв і різними способами. Але не варто забувати, що петсай готується дуже швидко, тому додавати її в суп, теплий салат або рагу слід на завершальному етапі готування.