Як правильно нарізати капусту для засолювання

Як правильно і швидко порізати капусту для засолювання
Розмір має значення, і ця фраза особливо актуальна в кулінарії, де якість і естетичність їжі безпосередньо залежить від нарізки. Залежно від технології готування, для різних продуктів передбачена своя нарізка, і сьогодні ми дізнаємося, як правильно і швидко порізати капусту для засолювання і квашення. У цій статті ми обговоримо не тільки оптимальний розмір соломки для головної зимової заготівлі, але і з’ясуємо, які інструменти та прилади найбільш ефективні.

Як правильно шинкувати капусту ножем: інструкція з відео

Правильно підібраний ніж – це половина кулінарного успіху. Але яким же саме ножем найкраще пошінковать капусту для засолювання красиво і тонко?

Абсолютно не обов’язково вибирати дорогий Супермодний інструмент, цілком згодиться перевірений роками кухонний різак. Але є кілька умов, яким повинен відповідати правильний ніж для шинкування капусти:

  1. Лезо має бути довгим, щоб їм легко можна було розрізати вилок навпіл, а потім шинкувати по всій довжині, наголошуючи кінець клинка в обробну дошку. Це дозволить знизити навантаження на руку і регулювати ширину соломки.
  2. Слід вибирати ніж з досить широким, добре заточеним, а головне – міцним сталевим лезом, яке буде виступати під рукояткою.
  3. Гострий кінець клинка – це обов’язкова умова для шинкування капусти. Також лезо не повинно бути фігурним (хвилі, зубці), воно повинно мати рівну лінію заточки.

Шинкування капусти ножем

Ось тепер, коли ви змогли підібрати ідеальний інструмент, можна приступати до нарізки капусти для закваски. А як це робити правильно, вам розповість наш професійний кухар в докладному відеоуроці.

Як шинкувати капусту спеціальним ножем

Для непрофесійних кухарів ніж для шинкування капусти з двома лезами стане відмінною підмогою. Він дозволяє нашаткувати капусту швидше, ніж звичайним ножем, проте прилад цей дещо специфічний.

Щоб шинкування капусти йшла швидко, рівно і не давала сильного навантаження на кисть, потрібно спочатку, як то кажуть, набити руку, а потім методом проб і помилок визначити для себе, як вам зручніше його тримати і їм працювати.

Тим, хто тільки придбав цей кухонний допоміжний інструмент, найчастіше при першому застосуванні потрібно наочно показати, як слід правильно користуватися шінковочним ножем.

У мережі є безліч відео на цю тему. Ну а ми підготували порівняльний аналіз двох найпопулярніших шінковочних ножів за відгуками звичайних користувачів.

Ніж «Господарочка»

Серед користувачів дуже багато позитивних відгуків зібрав шінковочний ніж «Господарочка», який складається зі сталевої нержавіючої рамки з прикріпленими до неї двома лезами, також виконаними з нержавійки.

При бажанні, леза досить легко точаться дрібним надфілем. Однак заточка для такого ножа потрібно нечасто. Згідно відгуками, при восьмирічної експлуатації леза зберігають гостроту і відмінно шаткують капусту.

Сам ніж легкий, має зручну для утримання рукоять із пластику. Шинкувати капусту їм можна досить швидко. Всього за 5 хвилин, судячи з відгуків, можна перетворити в соломку два трикілограмова качана.

Крім того, леза видають рівну соломку середнього розміру, відмінно підходить для закваски (5 мм). Також цим ножем можна красиво нарізати сир, лимон (тоненькими акуратними кружками) і проводити шатківницю інших овочів, крім капусти.

Але найголовніший плюс – вартість. У звичайних господарських відділах купити такий ніж можна всього за 70-100 руб.

Як спеціальним ножем шинкувати капусту

Цей ніж досить простий у використанні:

  • Беремо середній качан капусти, підготовлений для нарізки: помитий і очищений від верхніх листочків.

Як шинкувати капусту

  • Зрізаємо простим ножем невеликий округлений шматочок, щоб отримати плоску робочу поверхню для зручності шинкування.

Як пошінковать капусту

  • Починаємо шинкувати капусту зверху вниз з виступаючого краю зрізу.

Шаткуємо капусту ножиком

Як ножем пошінковать капусту

Соломка виходить рівною, середнього розміру, і відмінно підходить як для засолювання, так і для салатів, а також супів.

Як спеціальним ножиком нашаткувати капусту

Рубанок «Гігант»

Цей вид ножа або навіть декількох ножів популярний не тільки в Росії і на території СНД, але і у всій Європі, адже родом цей кухонний помічник з Німеччини.

Рубанок представляє собою легку сталеву рамку з пластикової держаком і 4 рухливими лезами, схожими на ніж для чищення картоплі. Така конструкція дозволяє, як стверджує виробник, шинкувати овочі, зокрема капусту, в 8 разів швидше.

Крім мега-шінковочной насадки, у цього агрегату є 3 насадки:

  1. проста терка;
  2. шинкування клин;
  3. і терка «Роко» для корейського салату;
  4. а також тримач для продуктів, що захищає руки.

Рубанок для шинкування капусти

В цілому відгуки про це рубанки всі позитивні. Мінусом такого приладу залишається його ціна, яка варіюється в межах 2000 рублів, в залежності від комплектації.

Користуватися рубанком дуже легко:

  • Капустяний вилок, помитий і почищений від верхнього листя, розрізаємо навпіл або на чотири частини – як вам зручніше.

Як шинкувати капусту спеціальним рубанком

  • Якщо ви хочете шинкувати половинку капусти, то її слід укласти на стіл округлої частиною, зрізом вгору, і, притримуючи її однією рукою, рубанком «Гігант» проводити шатківницю по гострої частини зрізу овоча.

Як нашаткувати капусту на рубанки гігант

Як пошінковать капусту на рубанки

  • Четвертинки капусти зручніше утримувати в руці, шаткуємо соломку з легкістю, навіть не докладаючи зусиль.

Шаткуємо капусту спеціальним рубанком

Овочерізка «Принцеса кухні»

У побуті цей кухонний прилад відомий більше, як ніж для чищення картоплі. Це дійсно незамінний помічник, причому копійчаний, адже ціна йому 50-100 руб., А функціонал величезний.

Така овочерізка найчастіше використовується для чищення коренеплодів (картоплі, редьки, бурака, моркви), але також він відмінно справляється і з товстою шкіркою кабачка, гарбуза і ніжною шкіркою помідора.

Але, крім цього, такий ніж також досить успішно використовується в ролі шинкування. Тонкі гуртки огірка або картоплі, найтонший шматочок сиру – з таким завданням ця овочерізка справляється на відмінно, так само, як і з шинковкой капусти.

Але варто уточнити, що соломку така овочерізка видає дуже тонку, а тому для закваски вона не придатна.

Ріжемо капусту на овочерізки

Вся справа в тому, що закваска капусти – це процес бродіння, який триває кілька днів, і капуста протягом цього часу повинна поступово кваситиметься.

Тонка ж соломка може просолитися і заквасити дуже швидко, а триваючий процес бродіння буде її псувати. В результаті капуста вийде м’якою, млявою і дуже кислої. В ідеалі товщина соломки повинна бути 5 мм.

Як користуватися такою шинковкой-овощечисткой, ви можете подивитися в цьому відео.

Як правильно шинкувати капусту шинковкой

Серед кухонних ручних подрібнювачів найбільшу популярність отримали шінковочние овочерізки-терки і ручна шинкування для капусти по типу м’ясорубки. Давайте ж розберемося, який пристрій більш зручне у використанні.

Терка-шинкування

Ця пластикова або дерев’яна дощечка з безліччю найрізноманітніших насадок є практично в кожному будинку. Прилад цей дуже зручний у використанні, а нашаткувати за допомогою такої шинкування капусту та інші овочі (і не тільки їх) можна дуже швидко.

До того ж багато моделей оснащені об’ємним і дуже зручним контейнером (куди потрапляють подрібнені продукти) і власником, що захищає наші руки від порізів, що робить підготовку акуратною і безпечною.

Як правильно шинкувати капусту на шатківниці

У деяких моделей, як, наприклад, у овочерізок фірми Borner, є регулятор товщини нарізки: 3, 5 і 7 мм, що дає можливість нарізати овочі для різних страв.

Для квашення капусти найкраще підходить п’ятиміліметровий шинкування. Саме цей середній параметр шинкування (5 мм) встановлюється за умовчанням на простих овочерізки з одного шінковочной насадкою.

Шаткуємо капусту на тертці-шатківниці

Сьогодні стали з’являтися і електричні овочерізки. За своєю технологією вони ідентичні ручним перетирань, але оснащені механізмом, який штовхає взад-вперед шінковочний ніж, а нам лише залишається штовхати через завантажувальний отвір порізану великими шматочками капусту.

Однак вартість такого пристрою багатьом більше звичайної шинкування: 2500 руб. проти 150-500 руб.

Як пошінковать капусту на електричної овочерізки

А як користуватися ручної шинковкой-теркою, вам зможе розповісти і показати наше покрокове відео.

Ручна шинкування

Шинкування механічні «Лепсе» – це прекрасне придбання для кухні, особливо, якщо ви не любите звичайні терки: простота у використанні, збірці-розбиранні і догляді.

Ручна шинкування для овочів

Принцип дії цієї шинкування ідентичний ручної м’ясорубці:

  • Розсікає ножем капусту на чотири частини, а потім кожну половину ріжемо на шматки, товщиною не більше, ніж вікно завантажувального відсіку шинкування.

Як шинкувати капусту на ручний шатківниці

  • Далі, для зручності, розрізаємо кожен довгий шматок на 2-4 частини, щоб вони повністю заходили у завантажувальний отвір.

Як нашаткувати на ручний шатківниці капусту

  • Тепер залишається лише кожну частину завантажувати в овощерезку, штовхачем притискати її в тертці і крутити ручку барабана.

Як пошінковать капусту на ручний шатківниці

В результаті виходить ідеальна для закваски капусти нарізка – швидко, зручно і безпечно. А якщо поміняти насадку на звичайну тертку, то так само швидко ви зможете натерти і морквину для зимового салату.

Шаткуємо капусту на ручний шатківниці

Правильно шаткуємо на ручний шатківниці овочі

Вартість такої шинкування становить 700-800 руб.

Як правильно і швидко шинкувати капусту

Заготовки на зиму, як правило, готуються у великих кількостях. І для такої масштабної закваски необхідно дрібно нашаткувати дуже багато капусти. Хтось, звичайно ж, вже звик до ручного кухонного праці, проте є в розпорядженні господинь кілька приладів, здатних значно скоротити час готування.

Блендер, м’ясорубка з овочерізки і кухонний комбайн мають ідентичну конструкцію і технологію подрібнення.

Готуємо прилади до роботи

  • Шінковочную насадку-диск слід встановити на рухому вісь в чаші, після чого закриваємо ємність кришкою.

Як правильно шинкувати капусту на блендері

Швидко шаткуємо капусту на блендері

Шаткуємо на кухонному комбайні капусту

  • Якщо мова йде про м’ясорубці, то спочатку фіксуємо завантажувальну частину овочерізки на блоці електродвигуна, а тільки потім вставляємо в нього шінковочний барабан.

Як нашаткувати капусту на м'ясорубці

Шаткуємо капусту м'ясорубкою

Якщо ваша модель подрібнювача має в комплектації шинкування різних розмірів, то для квашення вибирайте насадку в 5 мм, адже для цього зимового салату шинкована капуста повинна бути не менше 4 і не більше 6 мм.

Нарізаємо капусту для засолювання

Для шинкування капусту необхідно нарізати невеликими шматочками, ширина яких буде трохи менше обсягу завантажувального вікна.

  • Для початку вилок слід розрізати на чверті вздовж качана.

Як нарізати капусту для засолювання

  • Потім кожну чверть ріжемо навпіл поперек прожилок.

Як порізати капусту для засолювання

  • Далі кожну частину ріжемо ще на 2-3 частини, щоб товщина кожного шматка була не більше ширини завантажувального вікна овочерізки. Саме такої довжини і будуть капустяні соломинки.

Ріжемо капусту для квашення

  • Після цього ріжемо шматки на великі куби, і якщо вони дуже товсті, то розшаровується їх на більш тонкі, щоб вони без праці проходили в завантажувальний отвір.

Нарізка капусти для засолювання в домашніх умовах

Нарізаємо капусту для квашення будинку

Шаткуємо капусту за допомогою шинкування

  • У завантажувальний віконце агрегату вставляємо підготовлені шматочки капусти так, щоб расслоенной частиною капуста стикалася з теркою, причому шари повинні знаходитися перпендикулярно щодо леза. Так зріз соломки буде більш рівним.

Як шинкувати капусту за допомогою шинкування

  • Включаємо харчування приладу і штовхачем пропускаємо капусту через рухому шатківницю.

Шаткуємо капусту в домашніх умовах на шатківниці

  • Без праці і за лічені хвилини качан капусти перетвориться в рівну красиву соломку для квашення капусти.

Шаткуємо капусту за допомогою шинкування

На нашому сайті є докладна стаття, в якій не тільки детально описані всі способи шинкування і нарізки різних видів капусти для різних страв, а й представлені тематичні шпаргалки в форматі відео та фото.

Як правильно різати пекінську капусту