Незважаючи на те, що він завжди змушує нас проливати море сліз, ми все одно цінуємо, любимо і дуже часто використовуємо цей овоч. Жоден суп, ні одне друге і салат не обходиться без нього, але до кожної страви потрібен особливий цибульний підхід, тому важливо знати, як правильно нарізати цибулю. І знати потрібно не тільки весь технологічний процес і асортимент нарізок, але і до якої страви яка форма і величина нарізки найбільш підходить.
Як порізати цибулю і не заплакати
Коли ми працюємо з цибулею, без сліз не обійтися. І навіть на етапі чищення овоча очі щипають, стрімко наповнюються зрадницькими краплями і навіть ніс загрожує забитися. Ситуація знайома багатьом, тому кожен цибульний страждалець шукає способи знизити побічний ефект цього овоча.
Але все ж є кілька прийомів, які дозволять накришити хоч десяток кілограм цибулі дрібної крихтою, не зронивши при цьому ні сльозинки.
- Щоб не сльозилися очі, нарізати цибулю можна перед відчиненим вікном. Перевірений метод допомагає на всі 100%. Однак не завжди погода дозволяє готувати на свіжому повітрі, тому ви можете з тим же успіхом використовувати вентилятор або розглянути інші способи захисту.
- Лакріматори – сльозоточиві речовини, які добре розчиняються у воді. Саме тому мами і бабусі радять змочувати холодною водою і ніж, і цибулину, і навіть обробну дошку в процесі нарізки.
- Також ви можете просто замочити головку очищеного цибулі на 15-20 хвилин в прохолодній воді або потримати в холодильнику стільки ж часу.
Ще можна опустити голівку на пару хвилин в теплу підсолену воду або облити окропом, тим самим покаравши і приструнити цибулька заздалегідь, щоб не змушував плакати.
- Не менш ефективний метод з жуйкою. Просто перед нарізкою овоча закидаємо в рот пару подушечок будь жувальної гумки і насолоджуємося її смаком і безслізний кулінарією.
- Якщо жуйки немає, то ви можете просто набрати в рот води. Цей варіант теж діє.
- А як вам романтична нарізка лука при свічках? Метод цей безвідмовний. Просто ставите поруч з обробною дошкою, де будете різати цибулю, запалену свічку і шінкуете цибулю без сліз.
Вся справа в тому, що сірчана кислота, яка виділяється з овоча і є тим самим подразником, згорає в полум’ї і не встигає дістатися до очей.
- Якщо ви збираєтеся цибулю солити в свіжому вигляді після нарізки, то в цьому випадку зробити це потрібно ще до подрібнення овоча. Насипаємо на дошку сіль і на цій розсипи нарізаємо цибулю. Сік буде вбиратися в сіль, а тому не буде таким шкідливим і доводить до сліз.
- Лимон чудово допомагає в лушпиння шатківниці. Натріть часточкою цього цитруса дошку і ніж перед нарізкою, тоді сльози вас не спіткають.
- Ну і останній, самий радикальний спосіб – протигаз, ну або, на худий кінець, респіратор і окуляри. Все прикрили, так що лакріматори до вас не доберуться.
Як правильно шинкувати цибулю
Щоб кухня не перетворилася в поле бою і лазарет одночасно, а ваші пальці залишилися на місці, потрібно навчитися правильно працювати ножем і утримувати цибулю.
Правильне положення пальців при нарізці має бути таким:
- Руку, яка утримує овоч, слід розгорнути на 90 ° так, щоб великий палець виявився позаду цибулини, що лежить на дошці.
- Все решта пальців ставимо вертикально на цибулину на лінії зрізу.
- Потім пальці потрібно трохи зігнути і нахилити трохи вперед.
- При такій постановці рук, площину леза ножа стосуватиметься і утримуватися на лінії зрізу другими фалангами, які виступають вперед, тим самим захищаючи кінчики пальців від порізів і дозволяючи регулювати товщину шинкування.
Не менш важливо і рух ножа при нарізці. Воно повинно повторювати дію паровозного колеса, тобто плаваючі рухи зверху вперед.
І ось тепер, коли ви пройшли курс молодого бійця, ми можемо приступати до основного завдання – навчитися правильно нарізати цибулю різними способами.
Як порізати цибулю пір’ям або соломкою
Нарізка цибулі пір’ям – це шинкування половинки цибулини поперек кілець соломкою. Така форма нарізки найчастіше використовується для плову. Однак, крім традиційного східного рисового страви, у цибулевих пір’я ще дуже великий масштаб застосування: салати, піджарки, тушковані блюда.
Головне правильно вибрати товщину нарізки:
- Для салатів – 0,1-0,2 см.
- Для піджарки – 0,3-0,4 см.
- Для гасіння та плову – 0,5-0,6 см.
Такий метод подрібнення цибулі, мабуть, самий простий і швидкий:
- Беремо очищену від лушпиння лушпиння головку і гострим ножем з великим лезом розрізаємо її на дві половинки вздовж осі. Кореневу частину зрізаємо.
- Далі, уклавши половинку плоду зрізом на обробну дошку, починаємо шинкувати цибулю уздовж осі і впоперек кілець.
- Розмір, а точніше товщину, соломки ви повинні регулювати зігнутими пальцями, якими також притримуєте цибулину, відступаючи від зрізу на потрібну відстань (0,1-0,6 мм).
Як нарізати цибулю кільцями
Така нарізка підходить не тільки для плову, але і для приготування шашликів, салатів і закусок, з однією лише різницею: для шашликів кільця слід робити товстіший (0,7 см), для плову і смаження у фритюрі – середні (0,5 см) , а для салатів і закусок – тонкі (0,2 см).
Нашаткувати цибулю рівними тонкими (0,3-0,5 см) кільцями можна за допомогою шинкування. Однак товсті і більш тонкі кільця краще нарізати своїми руками:
- Головку цибулі чистимо від лушпиння і видаляємо верхній хвостик, кореневу частину і маленький краєчок збоку (зовсім трохи), щоб ріпка не катався по дошці.
- Ставимо головку на обробну дошку зрізаним ребром і притримуємо її зігнутими пальцями.
- Нарізаємо цибулину впоперек осі кільцями, регулюючи товщину нарізки.
Більш докладно про нарізку цибулі сказано, а головне – показано, в невеликому відеоролику (майстер-класі), присвяченому правильної і красивої лушпиння нарізці.
Як нарізати цибулю півкільцями
Різні види перших страв, соуси, салати і вінегрет, бефстроганов і багато інших м’ясні, овочеві і рибні (тушковані, смажені і запечені) страви часто включають в себе цибулю саме такий нарізки.
За стандартом товщина півкілець повинна бути близько 0,2 см, а довжина соломки – не більше 6 см. Тому краще всього вибирати для такого методу подрібнення середні цибульні ріпки.
- Цибулину почищену розрізаємо на дві частини вздовж осі.
- Далі укладаємо половинку головки зрізом на дошку і починаємо шинкувати цибулю тонкими слайсами по лінії кілець.
- Якщо цибулина занадто велика або вам просто потрібно соломка меншої довжини, то половинку головки потрібно розрізати на четвертинки по осі, а вже потім поперек шинкувати цибулю так само, як і півкільця.
Детальніше про цей метод нарізці розказано в нашому навчальному ролику.
Як правильно дрібно порізати цибулю ножем
Зазвичай для супу ми кришимо цибулю дрібними кубиками. Для кого-то ця робота не становить труднощів і відбувається швидко, практично на автоматі. Однак є й ті, хто копирсається з цієї нарізкою довго і болісно.
Однак в більшості випадків і домашні кухарі-профі, і початківці кашовари роблять це неправильно. Для початку розберемося з розміром.
- Дрібні кубики, які частіше використовуються для круп’яних супів, щей, класичного харчо і для добавки в фарш на котлети, повинні мати величину поперечного перерізу не більше 0,3 см, а краще 0,1-0,2 см.
- Середні цибульні кубики (0,5-0,7 мм) ідеальні для м’ясних, рибних, овочевих начинок, особливо для пирогів, а також для супів, других страв і листкових салатів.
- Великі кубики (0,8-1 см) краще всього використовувати для гасіння і запікання.
Як же нарізати цибулю дрібно за всіма правилами?
- Цибулину чистимо, але не зрізаємо хвостик, після чого ріжемо навпіл уздовж осі.
- Потім укладаємо половинку головки на обробну дошку і шаткуємо її збоку слайсами потрібної товщини, але при цьому, не розрізаючи головку повністю і не дістаючи до хвостика приблизно 1 см. Це дозволить цибулині не розсипатися, а також зробить нарізку більш зручною і якісною.
- Далі виробляємо 2-3 надрізу поперек кілець, паралельно столу, притримуючи при цьому цибулину зверху.
- Після цього шаткуємо овоч по лінії кілець кубиками потрібного вам розміру.
Якщо вам потрібна нарізка супер дрібна, то отриману крихту можна ще порубати ножем.
У відеоролику наш кухар наочно покаже вам, як правильно шинкувати цибулю кубиками.
Прості способи і форми нарізки зеленої цибулі
Зелену цибулю ми зазвичай використовуємо для салатів, закусок або декоративного посипання страв. І тут розмір нарізки теж має значення:
- Для декору шинкувати зелені пір’я цибулі необхідно шматочками товщиною 2-3 мм.
- Для холодних салатів 5-6 міліметрова нарізка буде оптимальним варіантом.
- Для гарячих салатів в азіатському стилі частіше використовують тонкий шніт-цибуля, який нарізають трубочками довжиною 2-4 см.
Як нарізати зелену цибулю
- Зелена цибуля з білими головками слід помити і зрізати з нього корінці.
- Потім розрізаємо зелену частину цибулі на 2 частини для зручності нарізки.
- Після цього робимо поверхневий надріз уздовж білої частини цибулі і знімаємо верхній загрубілі шар.
- Далі починаємо шинкувати зелень гострим ножем поперек пір’я, але тільки зелену частину, не зачіпаючи білої.
- Білу частину цибулі необхідно нашаткувати тонкими кільцями.
- Або нарізати її вздовж тонкими смужками, а потім нашаткувати крихтою.
Якщо ж пір’я цибулі товсті, то їх слід шинкувати під великим кутом тонкими кільцями (2 мм).
Ще один варіант подрібнення зеленої цибулі – нарізка кухонними ножицями. Тут все просто: тримаємо пучок цибулі навісу і ножицями відрізаємо такі шматочки цибулі, які вам потрібні для ваших кулінарних цілей.
Тепер розвалюються шари і сльозогінний атака не завадять вашій кулінарії, адже знаючи, як правильно порізати цибулю і при цьому не заплакати, ви зможете реалізувати отримані навички.