Як правильно нарізати цибулю

Як правильно нарізати цибулю
Незважаючи на те, що він завжди змушує нас проливати море сліз, ми все одно цінуємо, любимо і дуже часто використовуємо цей овоч. Жоден суп, ні одне друге і салат не обходиться без нього, але до кожної страви потрібен особливий цибульний підхід, тому важливо знати, як правильно нарізати цибулю. І знати потрібно не тільки весь технологічний процес і асортимент нарізок, але і до якої страви яка форма і величина нарізки найбільш підходить.

Як порізати цибулю і не заплакати

Коли ми працюємо з цибулею, без сліз не обійтися. І навіть на етапі чищення овоча очі щипають, стрімко наповнюються зрадницькими краплями і навіть ніс загрожує забитися. Ситуація знайома багатьом, тому кожен цибульний страждалець шукає способи знизити побічний ефект цього овоча.

Але все ж є кілька прийомів, які дозволять накришити хоч десяток кілограм цибулі дрібної крихтою, не зронивши при цьому ні сльозинки.

  • Щоб не сльозилися очі, нарізати цибулю можна перед відчиненим вікном. Перевірений метод допомагає на всі 100%. Однак не завжди погода дозволяє готувати на свіжому повітрі, тому ви можете з тим же успіхом використовувати вентилятор або розглянути інші способи захисту.
  • Лакріматори – сльозоточиві речовини, які добре розчиняються у воді. Саме тому мами і бабусі радять змочувати холодною водою і ніж, і цибулину, і навіть обробну дошку в процесі нарізки.
  • Також ви можете просто замочити головку очищеного цибулі на 15-20 хвилин в прохолодній воді або потримати в холодильнику стільки ж часу.

Ще можна опустити голівку на пару хвилин в теплу підсолену воду або облити окропом, тим самим покаравши і приструнити цибулька заздалегідь, щоб не змушував плакати.

  • Не менш ефективний метод з жуйкою. Просто перед нарізкою овоча закидаємо в рот пару подушечок будь жувальної гумки і насолоджуємося її смаком і безслізний кулінарією.
  • Якщо жуйки немає, то ви можете просто набрати в рот води. Цей варіант теж діє.
  • А як вам романтична нарізка лука при свічках? Метод цей безвідмовний. Просто ставите поруч з обробною дошкою, де будете різати цибулю, запалену свічку і шінкуете цибулю без сліз.

Вся справа в тому, що сірчана кислота, яка виділяється з овоча і є тим самим подразником, згорає в полум’ї і не встигає дістатися до очей.

  • Якщо ви збираєтеся цибулю солити в свіжому вигляді після нарізки, то в цьому випадку зробити це потрібно ще до подрібнення овоча. Насипаємо на дошку сіль і на цій розсипи нарізаємо цибулю. Сік буде вбиратися в сіль, а тому не буде таким шкідливим і доводить до сліз.
  • Лимон чудово допомагає в лушпиння шатківниці. Натріть часточкою цього цитруса дошку і ніж перед нарізкою, тоді сльози вас не спіткають.
  • Ну і останній, самий радикальний спосіб – протигаз, ну або, на худий кінець, респіратор і окуляри. Все прикрили, так що лакріматори до вас не доберуться.

Як правильно шинкувати цибулю

Щоб кухня не перетворилася в поле бою і лазарет одночасно, а ваші пальці залишилися на місці, потрібно навчитися правильно працювати ножем і утримувати цибулю.

Правильне положення пальців при нарізці має бути таким:

  • Руку, яка утримує овоч, слід розгорнути на 90 ° так, щоб великий палець виявився позаду цибулини, що лежить на дошці.

Як правильно шинкувати цибулю

  • Все решта пальців ставимо вертикально на цибулину на лінії зрізу.

Як нашаткувати цибулю по кроках

  • Потім пальці потрібно трохи зігнути і нахилити трохи вперед.

Як пошінковать цибулю правильно

  • При такій постановці рук, площину леза ножа стосуватиметься і утримуватися на лінії зрізу другими фалангами, які виступають вперед, тим самим захищаючи кінчики пальців від порізів і дозволяючи регулювати товщину шинкування.

Шаткуємо цибулю в домашніх умовах

Як правильно шинкувати цибулька

Не менш важливо і рух ножа при нарізці. Воно повинно повторювати дію паровозного колеса, тобто плаваючі рухи зверху вперед.

Правильно нашатковану цибулю будинку

І ось тепер, коли ви пройшли курс молодого бійця, ми можемо приступати до основного завдання – навчитися правильно нарізати цибулю різними способами.

Як порізати цибулю пір’ям або соломкою

Нарізка цибулі пір’ям – це шинкування половинки цибулини поперек кілець соломкою. Така форма нарізки найчастіше використовується для плову. Однак, крім традиційного східного рисового страви, у цибулевих пір’я ще дуже великий масштаб застосування: салати, піджарки, тушковані блюда.

Головне правильно вибрати товщину нарізки:

  • Для салатів – 0,1-0,2 см.
  • Для піджарки – 0,3-0,4 см.
  • Для гасіння та плову – 0,5-0,6 см.

Такий метод подрібнення цибулі, мабуть, самий простий і швидкий:

  • Беремо очищену від лушпиння лушпиння головку і гострим ножем з великим лезом розрізаємо її на дві половинки вздовж осі. Кореневу частину зрізаємо.

Як порізати цибулю пір'ям

Як нарізати цибулю соломкою по кроках

  • Далі, уклавши половинку плоду зрізом на обробну дошку, починаємо шинкувати цибулю уздовж осі і впоперек кілець.

Як порізати будинку цибулю пір'ям

  • Розмір, а точніше товщину, соломки ви повинні регулювати зігнутими пальцями, якими також притримуєте цибулину, відступаючи від зрізу на потрібну відстань (0,1-0,6 мм).

Як нарізати цибулю соломкою

Як нарізати цибулю кільцями

Така нарізка підходить не тільки для плову, але і для приготування шашликів, салатів і закусок, з однією лише різницею: для шашликів кільця слід робити товстіший (0,7 см), для плову і смаження у фритюрі – середні (0,5 см) , а для салатів і закусок – тонкі (0,2 см).

Нашаткувати цибулю рівними тонкими (0,3-0,5 см) кільцями можна за допомогою шинкування. Однак товсті і більш тонкі кільця краще нарізати своїми руками:

  • Головку цибулі чистимо від лушпиння і видаляємо верхній хвостик, кореневу частину і маленький краєчок збоку (зовсім трохи), щоб ріпка не катався по дошці.
  • Ставимо головку на обробну дошку зрізаним ребром і притримуємо її зігнутими пальцями.

Як вдома нарізати цибулю кільцями

  • Нарізаємо цибулину впоперек осі кільцями, регулюючи товщину нарізки.

Як вдома порізати цибулю кільцями по кроках

Ріжемо в домашніх умовах цибулю кільцями

Більш докладно про нарізку цибулі сказано, а головне – показано, в невеликому відеоролику (майстер-класі), присвяченому правильної і красивої лушпиння нарізці.

Як нарізати цибулю півкільцями

Різні види перших страв, соуси, салати і вінегрет, бефстроганов і багато інших м’ясні, овочеві і рибні (тушковані, смажені і запечені) страви часто включають в себе цибулю саме такий нарізки.

За стандартом товщина півкілець повинна бути близько 0,2 см, а довжина соломки – не більше 6 см. Тому краще всього вибирати для такого методу подрібнення середні цибульні ріпки.

  • Цибулину почищену розрізаємо на дві частини вздовж осі.

Як порізати цибулю півкільцями

  • Далі укладаємо половинку головки зрізом на дошку і починаємо шинкувати цибулю тонкими слайсами по лінії кілець.

Як нарізати цибулю півкільцями будинку

  • Якщо цибулина занадто велика або вам просто потрібно соломка меншої довжини, то половинку головки потрібно розрізати на четвертинки по осі, а вже потім поперек шинкувати цибулю так само, як і півкільця.

Ріжемо по кроках цибулю півкільцями

Детальніше про цей метод нарізці розказано в нашому навчальному ролику.

Як правильно дрібно порізати цибулю ножем

Зазвичай для супу ми кришимо цибулю дрібними кубиками. Для кого-то ця робота не становить труднощів і відбувається швидко, практично на автоматі. Однак є й ті, хто копирсається з цієї нарізкою довго і болісно.

Однак в більшості випадків і домашні кухарі-профі, і початківці кашовари роблять це неправильно. Для початку розберемося з розміром.

  • Дрібні кубики, які частіше використовуються для круп’яних супів, щей, класичного харчо і для добавки в фарш на котлети, повинні мати величину поперечного перерізу не більше 0,3 см, а краще 0,1-0,2 см.
  • Середні цибульні кубики (0,5-0,7 мм) ідеальні для м’ясних, рибних, овочевих начинок, особливо для пирогів, а також для супів, других страв і листкових салатів.
  • Великі кубики (0,8-1 см) краще всього використовувати для гасіння і запікання.

Як же нарізати цибулю дрібно за всіма правилами?

  • Цибулину чистимо, але не зрізаємо хвостик, після чого ріжемо навпіл уздовж осі.

Як правильно дрібно порізати цибулю ножем

  • Потім укладаємо половинку головки на обробну дошку і шаткуємо її збоку слайсами потрібної товщини, але при цьому, не розрізаючи головку повністю і не дістаючи до хвостика приблизно 1 см. Це дозволить цибулині не розсипатися, а також зробить нарізку більш зручною і якісною.

Як дрібно нарізати цибулю ножем

Ріжемо дрібно ножем цибулька

  • Далі виробляємо 2-3 надрізу поперек кілець, паралельно столу, притримуючи при цьому цибулину зверху.

Нарізаємо дрібно цибулю ножиком

  • Після цього шаткуємо овоч по лінії кілець кубиками потрібного вам розміру.

Шаткуємо дрібно ножем цибулю

Якщо вам потрібна нарізка супер дрібна, то отриману крихту можна ще порубати ножем.

Рубаємо цибулю ножиком дуже дрібно

У відеоролику наш кухар наочно покаже вам, як правильно шинкувати цибулю кубиками.

Прості способи і форми нарізки зеленої цибулі

Зелену цибулю ми зазвичай використовуємо для салатів, закусок або декоративного посипання страв. І тут розмір нарізки теж має значення:

  • Для декору шинкувати зелені пір’я цибулі необхідно шматочками товщиною 2-3 мм.
  • Для холодних салатів 5-6 міліметрова нарізка буде оптимальним варіантом.
  • Для гарячих салатів в азіатському стилі частіше використовують тонкий шніт-цибуля, який нарізають трубочками довжиною 2-4 см.

Як нарізати зелену цибулю

  • Зелена цибуля з білими головками слід помити і зрізати з нього корінці.

Як нарізати зелену цибулю

  • Потім розрізаємо зелену частину цибулі на 2 частини для зручності нарізки.

Як правильно порізати зелену цибулю

  • Після цього робимо поверхневий надріз уздовж білої частини цибулі і знімаємо верхній загрубілі шар.

Як нарізати зелену цибулю вдома

Нарізаємо правильно зелена цибуля

  • Далі починаємо шинкувати зелень гострим ножем поперек пір’я, але тільки зелену частину, не зачіпаючи білої.

Покрокова нарізка зеленої цибулі

  • Білу частину цибулі необхідно нашаткувати тонкими кільцями.

Ріжемо по кроках зелена цибулька

Правильна нарізка зеленої цибулі

  • Або нарізати її вздовж тонкими смужками, а потім нашаткувати крихтою.

Як вдома різати зелена цибуля

Як в домашніх умовах різати зелена цибуля

Якщо ж пір’я цибулі товсті, то їх слід шинкувати під великим кутом тонкими кільцями (2 мм).

Шаткуємо правильно зелена цибуля

Ще один варіант подрібнення зеленої цибулі – нарізка кухонними ножицями. Тут все просто: тримаємо пучок цибулі навісу і ножицями відрізаємо такі шматочки цибулі, які вам потрібні для ваших кулінарних цілей.

Як нашаткувати зелена цибуля

Тепер розвалюються шари і сльозогінний атака не завадять вашій кулінарії, адже знаючи, як правильно порізати цибулю і при цьому не заплакати, ви зможете реалізувати отримані навички.